İade talebinde bulunacak mükelleflerin, ihracatın gerçekleştiği dönemi izleyen 2.takvim yılının sonuna kadar standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle vergi dairelerine başvurmaları zorunludur.
C-İhracattan Kaynaklanan KDV İadeleri İçin Ne Zamana Kadar YMM Raporu Vergi dairesine Teslim Edilmelidir? YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde, söz konusu YMM Raporunun, ihracatın gerçekleştiği dönemi izleyen 2.takvim yılının sonundan itibaren 6 ay içinde ibrazı zorunludur.
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
İhracatın gerçekleştiği dönemde tecil edilen vergi terkin edilmekte, tecil edilemeyen vergi için iade hakkı doğmaktadır. İadenin yapılabilmesi için ihracatın gerçekleşmesi ve 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (I/1.1.3.v) bölümünde sayılan belgelerin vergi dairesine ibraz edilmesi yeterlidir.
İade hakkının mümkün olması için ihracat işlemlerine ait satın alınan mal ve hizmetlere ödenen KDV'nin vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV'den fazla olması gerekmektedir. İade edilecek KDV için ihracat işleminin bünyesine giren KDV'nin hesaplanması gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
İhracat Yapan İşletmeler: Türkiye'den mal veya hizmet ihracatı gerçekleştiren işletmeler, alışveriş yaptıkları mal ve hizmetler üzerinden ödedikleri KDV'yi geri alabilirler. İhracatın gerçekleştiği ay içinde veya takip eden ayda KDV iadesi talebinde bulunabilirler.
Yolcu 3 ay içerisinde bu malı ülke dışarısına çıkarması halinde burada ödenen Kdv , Türkiye'den ayrılırken, çıkış kapısındaki Gümrük noktasında aldığınız ürünleri ve pasaport gösterilip onaylatılır ve fatura, Tax Free Point ofis yetkilisine ibraz edilmesi halinde Kdv iade edilir.
Üç Aylık Yasal Süre: İhraç kaydıyla teslim edilen mal, herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın, ihraç kayıtlı teslimin yapıldığı ayı izleyen aybaşından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmiş olmalıdır.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
Duyuru: Sanayi sicil belgesi, kapasite raporu ve yıllık işletme cetveli işlemlerinin tam ve eksiksiz olması şarttır.
Buna göre, 01.01.2019 tarihinden sonra gerçekleşen işlemler için, tam istisnadan kaynaklanan KDV iade alacakları istisna işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılbaşından itibaren iki yıl içinde iade talep dilekçesi verilmek suretiyle talep edilmez ise zamanaşımına uğrayacaktır.
Vergi Sirküleri 2022/066 - 22 Nisan 2022
Sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılar, ihracat teslimlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin %10'una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep edebilirler.
Mükellefler ve mali müşavirlerin kullanımına deneme amaçlı olarak açılan bu sistem sayesinde, KDV iadesi talebi olan mükellefler, iade sürecinin hangi aşamada olduğunu artık www.ivdb.gov.tr/iadeweb/kdvsorgu.php adresinden sorgulayabileceklerdir.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
- Bedelsiz ihracat işlemleri dolayısıyla yüklenilen KDV, önce 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 32.maddesine göre (İstisna edilmiş işlemlerde indirim) işlem yapılacak, indirime konu edilemeyen kısmın ise iadesi söz konusudur.
İnternet Vergi Dairesine giriş yapıldıktan sonra “KDV İade İşlemleri” üst başlığından “KDV İadesi Talebi Girişi” bölümüne tıklanması gerekmektedir. indirilebilecektir.
İhraç kaydıyla teslim edilen malın aynı vergilendirme dönemi (aynı ay) içinde iade edilmesi halinde henüz KDV beyannamesine yansıyan bir işlem olmadığından ihracatçı tarafından düzenlenecek iade faturasında KDV gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.
TENZİL Arapça bir kelime olup seyreltmek, eksiltmek,azaltmak,çıkarmak anlamına gelmektedir. Dolayısıyla gelen yazıların özü de indirimi reddedilen KDV lerin ilgili dönem beyanlarından çıkartılması istenmektedir.
İhracatın mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle üç ay içinde gerçekleştirilememesi halinde, en geç üç aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren 15 gün içinde başvuran ihracatçılara üç aya kadar ek süre verilebilmektedir.
İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
İhraç Kayıtlı Fatura Ne Zaman Düzenlenmelidir? İhraç kayıtlı faturanın, ihraç teslim tarihinden önceki bir günde düzenlenmesi gerekir.
Tax-free kapsamında satın alınan eşyanın değeri KDV hariç 100 TL'nin üstünde olmalı ve satın alınan eşya 3 ay içinde yurt dışına çıkarılmalıdır. Tax-Free Satışına Yetkili Mağaza tarafından e-Fatura'nın çıktısı yolcuya verilir. Yolcu yurt dışına çıkarken e-fatura çıktısı ve eşya ile gümrüğün tax-free bankosuna gider.
Kimler nakit iade alabilir? Türkiye'de yerleşik olmayan yabancı pasaport sahipleri ve ikameti Türkiye dışında olan T.C ve K.K.T.C. vatandaşları, Türkiye'de bulundukları geçici sürede Tax Free üyesi mağazalardan yaptıkları alışverişlerin orijinal faturasını göstererek nakit iade talebinde bulunabilirler.
2) Gümrük onaylı Tax Free Point fatura/çekinizi 90 gün içinde bize posta ile ulaştırarak, KDV'nizin kredi kartı hesabınıza yatırılmasını da isteyebilirsiniz. 3) Alışverişinizde InStore Tax Refund sistemini kullandıysanız; gümrük onayından hemen sonra vergi iadeniz kredi kartınıza ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri