Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen yanlışlardan biri olan 3 ihtar ile işten çıkarma yapılabileceğidir. Aslında net bir sayı verilebilen bir konu değildir. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
Sicil işlemez fakat başvurduğun iş yerleri senden eski iş yerlerinden yazı veya referans isteyebilir.
Ancak ve ancak, eski işverenden ya da işverenlerden tutanakların talep edilmesi gerekir ki; çalışma hayatında bu, az rastlanan bir durumdur. İşçi hakkında tutulan tutanaklar sicile işler mi? Elbette işlemez; çünkü böyle bir sicil yoktur.
Lise disiplin kayıtlarınızın resmi sicil kaydınızla bir alakası yok. Üniversitedeki sicilinizin de üniversite öncesi eğitimle bir alakası yok.
İlgili 19 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Normalde bir öğrenci 3 tutanak aldıktan sonra disiplin kurulu arasında konuşma yapılır. Her şey orada alınan karara bağlıdır. Yani 2 tutanaktan fazlasını almak uzaklaştırılmaya hatta okuldan atılmaya kadar gidebilir.
Çalışan Özlük Dosyası ve Tutanak
Dolayısı ile buraya konulan ve işlem yapılmayan tutanaklar sicile işlemiş olarak değerlendirilmez. Sadece özlük dosyasına konulmuş olur. Ancak usulüne uygun bir şekilde tutulmayan herhangi bir tutanağın ya da işlem yapılmamış bir tutanağın özlük dosyasında da bulunmaması gerekir.
siciline işlemez sadece mahkemeler görür.
Öte yandan, bir icra takibi sürecinin memur veya sözleşmeli personelin sicil kayıtlarına işlenip işlenmeyeceği de sıkça sorulan bir sorudur. Ancak, net bir şekilde belirtmek gerekir ki, icra takibi süreci sicil kayıtlarına işlenmez.
Haliyle, sigorta çıkışının gerçekleşip gerçekleşmediğini merak eden çalışan; işverenin işten ayrılış bildirgesini vermesini bekleyecektir. İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır.
İş hukukunda ibraname, işçinin işten ayrılırken ücret, fazla çalışma, yıllık ücretli izin alacağı, ihbar ve kıdem tazminatı gibi alacaklarını aldığına ve bir başka alacağı kalmadığına dair imzaladığı belgedir.
İhtar çektikten sonra işçinin işe gitmesi gerekir mi sorusuna evet cevabı verebiliriz. Genel olarak ihtar türüne göre değişse de işe gitmek en doğrusu olacaktır. Eğer ihtar çekildikten sonra işçi işe devam etmezse çeşitli hak kayıpları doğabilir. Bu hak kayıplarını engellemek için mutlaka işe gidilmesi gerekmektedir.
İşverene ihtarname çekerken dikkatli olmak gerekiyor. İhtarnamede tek tek sayılmayan alacaklar kabul edilmiyor. İhtarnameyi usulüne uygun çekmeyen bir çalışan, 20 yıllık kıdem tazminatı hakkını kaybetti. İhtarnamede talep edilen tutarı aşan prime ilişkin yerel mahkeme kararı da Yargıtay'dan döndü.
Cevap net: İşçi derhal fesih hakkını kullanmış ve ihtarname çekmiş ise ihtardan sonra ise gitmemelidir. İşyerine tebligat ulaşana kadar çalışmaya devam etme gibi bir durum yoktur.
Yürürlükteki yasalara göre, kamu kurumlarında çalıştırılacak işçilerin affa uğramış olsalar bile, bir yılı aşan bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olması gerekiyor. Teklif yasalaştığında herhangi bir suçtan sabıkası bulunan biri, kamu iktisadi teşekkülleri de dahil olmak üzere kamu kurumlarında işçi olarak çalışabilecek.
Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.'' şeklindedir. Hapis cezasına mahkumiyet kararları adli sicil kaydına işlenir. Eğer bu hapis cezası adli para cezasına çevrilirse de adli para cezası aynı mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyecektir.
Sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı gündelik hayatta bir çok kurum tarafından istenmektedir. İş başvurularında, memurluk, polislik, askerlik ve diğer resmi işlerde istenen adli sicil kayıtları, işe girmemize engel olabilmektedir.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Her işlenen suç adli sicil belgelerine işlemez. Söz konusu suç için şikayetçi olan kişinin dava sonuna kadar şikayetinde vazgeçmemesi ve hiç bir şekilde uzlaşma kabul etmemesi gerekir.
Personele uygulanan uyarı, yazılı uyarı veya yazılı ikaz gibi işlemler, personelin özlük dosyasında tutulması gereken kayıtlardan olmamakla birlikte, bu tür işlemlerin hiçbir şekilde sonuç doğurmayacağını söylemek mümkün değildir.
Öğrenci kınama cezası ne zaman silinir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Öğretmenler kurulu kararına bağlı şekilde cezalar, öğrencinin mezun olacağı ders senesi sonunda öğrenci dosyasından silinmektedir ve sonuçlar da yazılı şekilde velilere bildirilmektedir.
Tutanakta mutlaka olay, olay tarihi ve saati, yeri, tanıkların ve mümkünse işçinin de imzası alınmalıdır. Tutanak tutulursa ne olur? sorusunu ise şu şekilde cevaplayabiliriz. Tutanak, işverenin elinde bir delil olduğundan dolayı şartlar mevcutsa İş Kanunu hükümlerine göre işçinin iş akdini sonlandırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri