Kişi ihya başvurusunda bulunduktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da prim borcunu hesaplayıp tebliğ ettiği halde borcun tamamı üç ay içinde ödenmezse bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez. Ödemenin eksik yapılması halinde ise yatırılan tutar faizsiz olarak iade edilir.
Şurada Paylaş! Vergi affı paketinde BAĞ-KUR'luların silinen borçlarıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla borcunu ödeyip prim günlerini ihya etmek isteyen BAĞ-KUR'lular vergi affı paketinden yararlanamayacaklar.
BAĞ-KUR'DA KISMİ İHYA YAPILAMIYOR
Bağ-Kur kapsamında dondurulan sigortalılık süresinin tamamının ihya edilmesi gerekiyor, kısmi canlandırma imkânı bulunmuyor. İhya tutarının peşin ödenmesi gerekiyor, taksit imkânı bulunmuyor.
Örneğin 785 gün durdurulmuş Bağkur günü bulunan bir vatandaşın 17/4/2023 tarihinde günlük asgari ücret (333,60 TL) üzerinden ihya başvurusunda bulunduğu düşünüldüğünde, ödeyeceği Bağkur primi; 785 X 333,60 X % 34,5 = 90.347,22 TL olacaktır.
Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, 6183/48 inci maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar yer almaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Yapılandırılan borçlar 48 taksitle ödenebilecek ya da peşin ödenmesi durumunda yüzde 10 indirim yapılacak.
Bunun için yapılması gereken SGK'ya bu konuyla ilgili dilekçe vermek ve hesaplanan prim borcunu üç ay içinde ödemek. Bu şekilde borçların silindiği süreler ihya edilerek talep tarihindeki prime esas kazanç üzerinden hesaplanacak tutarın ödenmesi suretiyle emeklilik hesabında değerlendirilebilecek.
Vergi affı paketinde BAĞ-KUR'luların silinen borçlaranın yapılandırılmasıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla borcunu ödeyip prim günlerini ihya etmek isteyen BAĞ-KUR'lular borç yapılandırmadan yararlanamayacaklar.
İhya asgari ücret üzerinden borçlanılıyor. Bağ- Kur ihyası için 2022'de başvuranlar günlük 74.41 lira, şu anda 115 lira ödeyecek.
3- ihya talebinde bulunduktan sonra 1 ay içinde tamamını ödemeniz gerekir, kısmi ödeme yaparsanız ihya iptal edilir. 4- 2023/4. ayda prim affı geleceği dedikodusu hakim ama ihya borçları prim afları kapsamına girmez.
Dondurulmuş sigortalılık sürelerinin ihya edilebilmesi için ihya başvurusunun yapıldığı tarihteki asgari ücret veya bunun 7.5 katı arasında değişen tutar üzerinden prim ödeniyor. Başvuru üzerine SGK'nın hesapladığı tutarın 3 ay içinde ödenmesi gerekiyor.
EYT'den yararlanıp, emekli aylığı bağlanabilmesi için Bağ-Kurluların SGK'ya prim borcunun bulunmaması da gerekiyor. Bağ-Kurlular, eğer varsa, 2022 Aralık öncesi prim borçlarını da yapılandırabilecek. EYT'den yararlanılması için Bağ-Kurluların prim borçlarını peşin ödemeleri gerekiyor.
Öncelikle E Devlet Kapısı'na giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına '4B borç durumu' yazmalısınız. Açılan seçeneklerden ilgili olanı bulup tıklamalısınız. Açılan 4B borç durumu sayfasında prim borçları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
#bağkur #bağkur yapılandırma # bağkur borcu # bağkur affı #torbayasa # bağkur ihya 7440 Sayılı bazı alacakların yapılandırılmasına dair kanun son videomuzda anlattığımız şekilde ilerledi ve 12 Mart 2023 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. öncelikle 30 Nisan 2023 tarihine kadar yapılandırma başvurusu ...
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi affı paketinde Bağ-Kur prim borçlarına yapılandırma veya borçların silinmesine ilişkin bir madde bulunmuyor. Bağ-Kur prim borçlarına ilişkin son düzenleme 2021 yılında gerçekleşti.
Bunun da yüzde 34.5'i, 206 bin 793 lira ediyor. SGK'ya, 206 bin 793 lira ödendiğinde, beş yıllık süre ihya ediliyor ve emekliliğe sayılıyor. 6- İhya ne zaman geçerli oluyor? SGK'ya başvurulup da ihya işlemi başlatıldığında; hesaplanan tutar üç ay içinde ödenmesi halinde ihya tamamlanmış oluyor.
İhya tutarı “Durdurulan Gün x Beyan Edilen Prime Esas Günlük Kazanç x % 34,5” oranı ile hesaplanıyor.
a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan, b) Kanunda belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan, sigortalılara yapılır.
Akbank, Anadolubank, Denizbank, Finansbank, Halkbank, ING Bankası, Güvence Bankası, Fortis Bank, Türkiye İş Bankası, Şeker Bankası, Tekstil Bankası, Ziraat Bankası, VakıfBank ya da Yapı Kredi gibi birçok farklı banka üzerinden ödeme imkanı bulunuyor.
Sgk' ya gidip form doldurmanın yanı sıra artık e devlet sistemi üzerinden de yapılandırma başvurusu yapabilirsiniz.
01.10.2008 tarihi sonrasında bulunan döneme ait bağ-kur hizmetleri tekrar ödemeye başlanabilir. Bu tarihten öncesi sayılan bağ-kura bağlı vatandaşlar geriye dönük olarak prim ödemesi yapamayacaklar. Vergi ya da oda kayıtları ve benzeri belgeler bulunsa da geriye dönük ödeme hizmeti bulunmamaktadır.
Yeniden yapilan hesaplama neticesinde tespit edilen ihya borç tutari daha önce teblig edilen borç tutarindan daha az olacagindan, fazla olan kisim ödenen ihya tutarindan bölünerek prim koduna alinacaktir. Sigortalinin baskaca bir prim borcu bulunmamasi halinde artan tutar sigortaliya faizsiz olarak iade edilecektir.
SGK prim ödemesi için İnternet Şubesi ya da Mobil Şube uygulamasını kullanabilir, şubelerimize gelebilir ya da SGK web sitesinden kredi kartınızı kullanarak “4A SGK”, “4B BAĞ-KUR” ve “Diğer Tahsilat” borç türlerinin ödemelerini yapabilirsiniz.
İhya hakkından yararlanabilmek için durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı için ihya başvurusu yapılarak priminin ödenmesi gerekiyor. Aynı veya farklı kanun kapsamında toplam 900 gün sigortalılık süresi durdurulan kişi, “sadece 300 günlük ihya başvurusu yapacağım” diyemez. 900 günün tamamını ihya edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri