Devralma Şeklinde Birleşme; Bir ticaret şirketinin diğerini devralması şeklinde gerçekleşir. Yeni Kuruluş Şeklinde Birleşme; Ticaret şirketlerinin yeni kurulacak bir şirket içinde bir araya gelmeleri şeklinde birleşmedir.
Şirketlerin birleşmesi; devralma yoluyla ya da yeni kuruluş yapılması yoluyla gerçekleştirilebilmektedir. Yeni kuruluş; iki ya da daha fazla ticari şirketin birleşmesi sonucunda ortaya yeni bir ticari şirket meydana gelmesi ile gerçekleşmektedir. Bu durumda birleşen şirketler dağılmakta ancak tasfiye olmamaktadırlar.
Bu tür birleşmelere konsolidasyon adı da verilmektedir.
2- ŞİRKETLERİN BİRLEŞME NEDENLERİ:Günümüzde küreselleşmenin getirdiği sonuçlara bağlı olarak rekabet hızla artmıştır. Buna bağlı olarak şirketler, maliyetleri düşürerek rekabet gücü kazanma, Pazar payını büyüt¬menin yanı sıra, bilişim teknolojisindeki gelişim, ucuz ulaşım şirketler arası birleşmeye yol açmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Şirket veya varlıkların birleşme, satın alma, ihale teklifi, varlıkların satın alınması ve yönetimin devralınması gibi çeşitli finansal işlemler yoluyla konsolidasyonunu tanımlayan birleşme ve satın almalar, “mergers & acquisitions” olarak tabir ediliyor ve M&A olarak kısaltılan büyük bir endüstri oluşturuyor.
Şirket birleşmesi gerçekleştirmenin iki farklı yolu mevcuttur. Türk Ticaret Kanunu uyarınca Türkiye'de şirket birleşmeleri yalnızca iki şekilde gerçekleştirilebilir. Bunlardan ilki devralma yoluyla birleşme iken, diğeri ise yeni bir kuruluş şeklinde birleşmedir.
Tekel oluşturmak, piyasayı ve fiyat seviyelerini kontrol etmek amacıyla bir grup şirketin birleşerek veya kaynaklarını bir araya getirerek ortak hareket ettiği oluşuma tröst adı verilir.
Sermaye şirketleri, başka sermaye şirketleri, kooperatifler ve devralan şirket olmaları şartıyla, kollektif ve komandit şirketlerle, birleşebilirler. Şahıs şirketleri, şahıs şirketleriyle ve devrolunan şirket olmaları şartıyla, sermaye şirketleriyle ve kooperatiflerle, birleşebilirler.
Her şirket birleşmesi aynı sonucu vermemektedir. Buradan her hisse birleşimi sonucunda hissenin değerinin arttığı veya artacağı sonucu çıkarılmamalıdır. Ancak elde edilen sonuçlara göre ülkemizde devralandan ziyade devralınan şirketin hisse senetlerinde yüksek getiri gözlenmiştir.
Genel Kurul Kararı
Yönetim organlarınca hazırlanan Birleşme sözleşmesinin, birleşecek şirketlerin genel kurulları veya ortaklar kurulu toplantısında usulüne uygun olarak onaylanıp karara bağlanması gerekir. Bu nedenle birleşme sözleşmesinin geçerliliği geciktirici şarta bağlıdır.
Anonim veya limited gibi sermaye şirketlerinin devrolunan şirket sıfatı ile kollektif veya komandit gibi şahıs şirketleriyle birleşmesi yasaktır. Sermaye şirketlerinin şahıs şirketleri ile birleşmek istemesi halinde mutlaka devralan olmaları gerekmektedir.
Başvurudan itibaren 30 gün içerisinde hakkında herhangi bir işlem yapılmayan birleşme ve devralmalara izin verilmiş sayılır ve bu birleşme ve devralmalar hukuki geçerlilik kazanır.
Ticaret şirketlerinin birleşmeleri uzun bir süreç ve prosedür gerektirmekle birlikte, anonim ve limited şirketler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 155. maddesinde yer alan şartları sağlamaları halinde kolaylaştırılmış şekilde birleşebilir. Bu şekilde birleşme iki halde yapılabilir.
Kolaylaştırılmış birleşme, normal birleşme usulünde yapılması zorunlu tutulan bazı işlemlerin yapılmamasına, birleşme sözleşmesinde ve birleşme ile ilgili diğer belgelerde yer alması zorunlu bulunan bazı beyanların bulunmamasına kanunen imkân sağlanması olarak tanımlanabilir (Tekinalp, 2013).
Şirket türleri arasında kollektif şirket genel olarak birbirini tanıyan, güvenen az sayıda kişi tarafından kurulan şirketlerdendir. Kollektif şirkete yeni ortak girişi, ortaklardan birinin çıkması, sözleşmenin değiştirilmesi vs. durumlar oybirliği ile mümkündür.
Uygulamada, şirketler topluluğu yapılanmalarının en tepesinde hakimiyeti elinde bulunduran şirketler holding şirketlerdir ve bu nedenle holding ile hakimiyet kavramı çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Şirketler, bir şirketin diğerini devralması, teknik terimle “devralma şeklinde birleşme” veya yeni bir şirket içinde bir araya gelmeleri, teknik terimle “yeni kuruluş şeklinde birleşme” yoluyla birleşebilirler. Kabul eden şirket “devralan”, katılan şirket “devrolunan” diye adlandırılır.
Şirketler topluluğundaki hâkim şirket ile holding sıklıkla karıştırılmaktadır. Kanunda olmasa da uygulamada hâkim şirketin şirketler topluluğundaki durumuna holding denir. Ancak kanunda holding kurmak için hâkim şirket olmaya gerek yoktur, anonim şirket olarak bakanlık izniyle kurulabilir.
Holding, iki veya daha fazla şirketin, kâr etmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu ticari yapı, bir başka deyişle şirketler topluluğu.
Özet olarak holding ve şirket toplulukları arasındaki temel farklılıklar şunlardır; Şirketler topluluğundan bahsedebilmek için hâkimiyet ve kontrol gücü aranır. Bu demektir ki şirketler topluluğunda hâkimiyeti sağlayacak oranda iştirak etmek gerekmektedir. Oysa holdingin diğer şirketlere iştirak seviyesi önemsizdir.
İki veya daha fazla kişinin ortak bir amaç güdülerek mal veya emeklerini veya mallarını ortak bir amaca erişmek için birleştirmeyi üstlendikleri şirket türüdür. Tüzel kişiliği yoktur. Şirketle ve şirketin mal varlığı ile ilgili hukuki eylem ve işlemlerde tüm ortaklar birlikte hareket etmek zorundadır.
Şirket birleşmesinin nedenleri arasında verimliliği arttırmak, rekabeti azaltmak, sahip olunan teknolojileri geliştirmek, büyümek, popüler markalara sahip olmak, karlılığı arttırmak gibi sebepler bulunmaktadır.
Buna göre ortaklık nedir sorusu şu şekilde yanıtlanır: Şirket ortaklığı iki ya da daha fazla kişinin sermayelerini birleştirerek ticari amaçlarla bir araya geldikleri, ticari ve hukuki şirket yükümlülüklerini birlikte üstlendikleri, çerçevesi kanunlar nezdinde belirlenen iş ortaklığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri