Economy Class uçuşlarınızda kabin içine boyutu en fazla 23x40x55 cm, ağırlığı en fazla 8 kg olan tek parça bagaj alabilirsiniz. Business Class'ta yolculuk yapıyorsanız her biri en fazla 23x40x55 cm boyutlarında ve 8 kg ağırlığında iki parça bagajı, kabin bagajı olarak taşıyabilirsiniz.
Örneğin Business Class ile yolculuk yapan bir kişinin adedi 8 kg olmak üzere 2 adet el bagajı taşıma hakkı bulunmaktadır, ancak aynı şeyi Comfort Class ve Economy Class için söyleyemeyiz.
Hemen hemen tüm havayollarında el bagajları konusunda aynı kurallar geçirlidir. Örneğin Business Class ile yolculuk yapan yolcuların adeti 8 kg geçmeyecek şekilde 2 adet el bagajı hakkı bulunurken, Comfort Class ve Economy Class tarifelerinde yolculuk yapan yolcuların 1 adet 8 kg'lık el bagajı taşıma hakları var.
Genellikle birer adet bagaj alabilirsiniz (Bir el bagajı, bir de normal bagaj). Bazı havayolları iki parçaya da izin veriyor, ama bu iki parçanın toplam ağırlığının izin verilen maksimum ağırlığı geçmemesi gerekmektedir. Havaalanında problem yaşamamak için kullandığınz havayolunu arayıp bilgi alabilirsiniz.
Genelde en ucuz bilet tiplerinde sadece (max sırt çantası boyutlarinda) kişisel eşya (yani el çantası veya sırt cantasi) oluyor. Bunda herhangi bir kg sınırı belirtmiyorlar, ufak canta oldugu icin. Daha fazla öderseniz 8 kg lik kabin bagaji hakkiniz da oluyor.
İlgili 28 soru bulundu
Uçağa kişisel çantan, dizüstü bilgisayar veya evrak çantan ve sadece 1 adet kabin boy valiz ile giriş yapabilirsin.
Uçak içerisine, yalnızca 1 adet ve boyutları en fazla 55x40x20 cm ebatlarında olan kabin bagajınızı getirebilirsiniz.
Anadolu Jet'te direkt uçuşlarda ek bagaj hakkı kilogram başına 16 TL iken, aktarmalı uçuşlarda ise 24 TL. Kuzey Kıbrıs'a direkt uçuşlarda ek bagaj hakkı kilogram başına 20 TL iken, aktarmalı uçuşlarda ise 30 TL. Yurt dışı uçuşlar için ödenecek ücretler ise 3 Euro ile 11 Euro aralığında değişiklik gösteriyor.
Kabin bagajı olarak taşınmasını istediğiniz bagajınızın, başüstü dolabına ya da koltuk altına sığabilecek ölçülerde ve ağırlıkta olması gerekir. Bu ölçüler, 23x40x55 cm ve 8 kg olarak belirlenmiştir. Kendi güvenliğiniz için bagajlarınızı kendiniz hazırlamanız ya da hazırlanmasına nezaret etmelisiniz.
Bavul ve valiz aynı amaç için kullanılsa da anlam olarak farklı çağrışımlara sebep olur. Bavul kelimesi daha uzun mesafeli yolculuklarda tercih edilen büyük çantaları hatırlatır.. Valizler ise daha ziyade kısa süreli gidip gelinen yerler için ihtiyaçların doldurulduğu küçük çantalardır.
El bagajı olarak, 55x40x20 cm'ye kadar boyutlarda ve 8 kg ağırlığa sahip bir parçanın yanı sıra, aralarından seçim yapabileceğiniz bir ek kişisel eşya (dizüstü bilgisayar, kamera, sırt çantası, evrak çantası, şemsiye) alabilirsiniz.
Türk Hava Yolları online kanallarından tek seferde en az 5 kg veya 1 parça; en fazla 230 kg veya 10 parça ekstra bagaj satın alınabilir. Tek parça bagaj ağırlığı 32 kg'yi geçemez. 32 kg üzerinde satın alınan bagajların ayrı ayrı taşınması zorunludur.
1- Terlikle uçağa binmeyin
Uçakta rahat etmek önemlidir Ama bunu yaparken ayağınıza giydiğiniz şeyin terlik yerine ayakkabı olmasına dikkat edin. Bu sayede herhangi bir acil durumda daha rahat hareket edebilirsiniz.
Gevşek veya yedek piller, taşınabilir şarj aletleri, elektronik sigaralar, elektronik pipolar veya diğer kişisel buharlaştırıcılar yalnızca kabin bagajınızda taşınabilir ve check-in bagajına konmalarına izin verilmez.
Kabin Bagajı Taşıma Hakkı
Kabin bagajı olarak taşınmasını istediğiniz bagajınızın, baş üstü dolabına ya da koltuk altına sığabilecek ölçülerde ve ağırlıkta olması gerekir. Bu ölçüler, 55x40x23 cm ve 8 kg olarak belirlenmiştir.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor.
Yanıcı, kesici eşyalar uçak içine alınamaz: Delici, ezici, yanıcı, kesici, sivri uçlu eşyaların ve tehlikeli maddelerin el bagajınızda yani uçakta yolcuların yanında taşınması yasaktır. Çünkü tüm bunlar, uçuş güvenliğini tehlikeye atabilir.
Bilinçsiz kullanılan sırt çantalarının çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek ağır okul çantalarının birtakım fiziksel bozukluklara neden olduğu söylenebilir. Çantanın ağırlığının çocuğun ağırlığının %10'unu geçmemesine özen gösterin. Örneğin 40 kg'lık bir çocuk için maksimum ağırlık 4 kg olmalıdır.
Sırt Çantasının Teknik Özellikleri
Forclaz 50 sırt çantasının hacmi elli litre. Ağırlığı ise 1.4 kilo gram. Ayrıca bu sırt çantasının ölçüleri de 62 cm x 32 cm x 24 cm.
Economy Class uçuşlarında sadece 12 kg. bagaj taşıyabilirsiniz. Business Class'ta ise rakam biraz daha yükseliyor ve 18 kg'a kadar ücretsiz bagaja izin veriliyor.
Şöyle ki; Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 38.maddesinde “Yolcunun 30 kilograma kadar olan bagajı ücretsiz taşınır.” hükmü yer almaktadır. Bu hükme paralel olarak karayolu yolcu taşımacılığı sektöründeki kural da bilet alan her yolcunun 30 kg'a kadar olan bagajının ücretsiz taşınmasıdır.
Ağırlık değil ebat sınırı vardır. Eğer yolcu bagajınız 15-20 kg'yi geçiyorsa kalanları ilave ücret ödememek için kabin bagajınız ile taşıyabilirsiniz. Ya da yanınıza alacağınız eşyalar fazla değilse sadece kabin bagajı ile seyahat edebilirsiniz.
Örneğin Türk Hava Yolları, 1 adet en fazla 23x40x55 santimetre ve 8 kilogram olan kabin boy valizi kabul ederken Pegasus Hava Yolları sadece 1 adet maksimum 55x40x20 santimetre boyutlarında valizi uçağa alıyor.
Uçak içerisine kesinlikle yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve herhangi bir şekilde birine zarar verebilecek ürünler alınmaz. Matkap ve benzeri eşyalarınızı kayıtlı bagaj yönetimi ile taşımanız gerekiyor. Ayrıca reçetesiz ve raporsuz ilaçlar ve sıvı yakıtlar da uçak içerisine alınamaz.
Bunlardan biri 8 kilogramı aşmayacak şekilde hazırlanmış 20x40x55 cm ölçülerindeki kabin bagajı diğeri ise 20x20x35 cm ölçülerini geçmeyecek el çantası veya dizüstü bilgisayar çantası şeklinde olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri