2023 YKS EK TERCİH YAPIP YERLEŞİRSEM SENEYE PUANIM DÜŞER Mİ? Yerleştirilmiş olan bazı adayların puanı bir sonraki sene düşürülmez. Sınavsız geçiş ile bir yüksek öğretim programına yerleştirilen adayların OBP'lerinin çarpılacağı katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.
Ek tercihte yerleşirsem seneye puanım kırılır mı? Evet. Genel yerleştirmede ya da ek yerleştirmede bir programa yerleştiysen ister üniversiteye kaydını yaptır istersen vazgeç ortaöğretim başarı puanından alman gereken puan katkısını yarı yarıya kaybedersin. Bu en az 15 en fazla 30 puana eşittir.
Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır. Ek tercih döneminden sonra kesin kayıt yapılır ve kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmaz.
Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek? Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek.
Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. 2022 - 2023 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2023-2024 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı %50 azalır.
İlgili 21 soru bulundu
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) tercih yaparken lise mezuniyet ortalaması (OBP) bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Ancak OBP'nin seçim yaparken bozulduğunu söylemek mümkün değildir. OBP, son puanın hesaplanmasında sadece bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Bir program seçmezseniz, OBP'niz etkilenmez.
OBP, aşağıdaki durumlarda geçerli değildir: Öğrenci, yurt dışından lise diploması alırsa. Öğrenci, açık öğretim lisesinden mezun olursa. Öğrenci, açık öğretim sınavıyla üniversiteye girerse.
ÖSYM'nin kılavuzunda yer alan bilgiye göre, YKS'ye giren ancak ilk tercih zamanında tercih listesini doldurmayan öğrenciler, ek tercih zamanında yeniden tercih yapma hakkına sahip oluyor.
İlk tercihlerde üniversiteye yerleşen adaylar, ek tercihlerde yeniden seçim yapma hakkına sahiptir.
Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır.
Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanların altında aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonucunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alımı yapılmayacaktır. Ek yerleştirme işlemleri belirlenen takvim doğrultusunda ÖSYM tarafından alınacak.
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu. Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel.
Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır. Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.
“Boş kalan kontenjanlar için ilave bir tercih fırsatı tanınarak” TYT Puanı 140 ve üzerinde olan adaylar ile AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için ikinci ek yerleştirme işlemleri esnasında tercihte bulunma imkânı verilmiştir.
İLK TERCİHTE YERLEŞENLER EK TERCİH YAPABİLİR Mİ? İlk tercih zamanı tercih yaparak herhangi bir üniversiteye yerleşen kişiler de ek yerleştirmelerde tercih yapma hakkına sahip olacak. Ancak bu adayların OBP'si (diploma notu) yarı yarıya düşecek.
Üniversiteye ek kontenjan, özel yetenek sınavı ile yerleşen, yatay/dikey geçiş yapan öğrenciler ve yüksek lisans/doktora öğrencileri için yurt başvuruları başladı. 5 Ekim Perşembe günü saat 23.59'da sona erecek başvurular, e-Devlet üzerinden alınıyor.
İlk tercih döneminde 2 yıllık ve 4 yıllık programlara yerleşemeyen adaylar, YKS 2. tercih döneminde yeniden tercih yapacaklar. İlk tercihte yerleşen ancak kayıt yaptırmayan adaylar ek yerleştirmeden faydalanamayacak. Ek tercihleri ÖSYM'nin AİS ekranından aday T.C kimlik numarası ve şifresi ile alınacak.
Ek tercihte puana bakılır, bu doğru. Ancak boş kontenjan olduğu için oluşmuş bir taban puan yok, istediğiniz gibi yazabilirsiniz. Yazanların içinden en yüksek puanlılar bölüme yerleştirilir.
İlk tercihte herhangi bir üniversiteyi tercih etmeyen lise mezunları, ikinci tercihlerden yararlanabilecek. Ek tercihlerde, merkezi tercihlerde olduğu gibi üniversitelerin taban puanları ve kontenjanları büyük önem teşkil edecek.
YKS ek tercihlerde Açıköğretim fakültelerini yazmak isteyen adaylar için Anadolu Üniversitesi'nden açıklama geldi. Ek tercihlerde Açıköğretim Fakülteleri yazılabilir.
Özel üniversiteler için de tercih yapmanız gerekirdi.
"Komşu Kayıt Alanında" ibaresi, öğrencinin ikamet adresine göre komşu kayıt alanındaki okulları belirtir. Tercih edilen lise bakımından, öğrenciler ikamet adresine göre bulunduğu kayıt alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden komşu kayıt alanındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecektir.
Tercih yapıp bir yere yerleşmediyseniz OBP puanınız düşmez.
Üniversite mezunları falan tekrardan sınava girebilir, OBP puanı yarıya düşmez. OBP puanı tek bu durumda yarıya düşüyor.
Öğrencinin 4 yıllık ortalaması 70 olsun. Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir. Öğrenci kendi bölümü veya benzer bölümde 2 yıllık devam etmek istediğinde sınavdan aldığı puana okul puanı ve ek puan eklenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri