Canan Karatay, modern buğdaydan yapılan ekmeği değil, siyez unundan yapılan ekmeği tüketin uyarısı yaptı. Sabahları beyran çorbası içmeyi öneren Karatay, gençlere de "Fıstık yerseniz fıstık gibi olursunuz” tavsiyesinde bulundu.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Lif bakımından zengin olan siyez ekmeği bu özelliği sayesinde uzun süre tok tutar. Bu nedenle kilo kontrolü yapanlar ile kilo vermek isteyenlere önerilerin bir ekmek türüdür.
Siyez ekmeği içeriğinde yağ oranı oldukça düşük olduğu için kolesterol dengesizliği yaşayanlar için oldukça faydalıdır. Siyez ekmeği faydaları arasında yer alan zengin folik asit içeriği sebebiyle özellikle çocuklarda, hamile ve emziren kadınlarda siyez ekmeğinin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Canan Karatay ekmeğin çok zararlı olduğunu ve tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
İlgili 16 soru bulundu
Evde ise menünüzü şekillendirmek daha kolay, 1 tabak sebze yemeği, 1 kase çorba, salata ve ızgara güzel bir akşam yemeği olur. Bakliyatlar da Karatay Diyeti'nin temel ögelerinden, ama belli başlıları. Örneğin pirinç yememeniz gerekiyor ama bulgur yiyebiliyorsunuz.
Karatay, Her gün pastırmalı yumurta, iki yumurta veya menemen yiyebilirsiniz. Avuç içi kadar peynir ve yanında salata yiyebileceğinizi söylüyor. Aynı zamanda beyaz peynir, yumurta, 1 fincan ceviz-badem-fıstık, 10-15 zeytin ve özellikle ekmek yerine ceviz tüketin.
Çok Tahıllı ve Siyez Buğdaylı Ekmek Kaç Kalori, Besin Değerleri. Çok Tahıllı ve Siyez Buğdaylı Ekmeğin 100 gramında 243 kcal kalori, ayrıca 1 İnce Dilim yani 30 gram Çok Tahıllı ve Siyez Buğdaylı Ekmekte 73 kalori bulunmaktadır.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Mideyi rahatlatır, sindirim sistemini korur. İçerisinde bulundurduğu B vitaminleri ve antioksidan değerleriyle hücre yapısını koruyan siyez ekmeği, bağırsak kanserine karşı da oldukça koruyucudur. Radyasyona karşı dayanıklı olan siyez buğdayı bu sayede kanserojen bir bitki olmaktan da kendisini korumuştur.
Öncelikle ifade etmek gerekir ki siyez buğdayının sindirim sistemini düzenli bir şekilde çalıştırdığı bilinmekte. Bu ise kilo vermeye yardımcı olmakta. Normal buğdaylara göre oldukça faydalı olan siyez buğdayıyla birlikte sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkün.
Siyez unu tüketiminin artmasıyla birlikte özellikle gluten hassasiyeti bulunan kişiler, “Siyez unu gluten içerir mi?” sorusunun peşine düşüyor. Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor.
Tüketilen ekmeğin tam buğday ekmeği olması gerektiğini belirten Saraçoğlu, ekmeğin yüksek tansiyonu önlediğini, metabolizma hastalıklarında koruyucu ve önleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti. Saraçoğlu, tam buğday ekmeğinin besleyici, vitaminli ve doyurucu olduğuna vurgu yaptı.
Şeker hastaları her tür ekmek cinsini tüketemez. Şeker hastaları için en uygun ekmek türü tam çavdar ekmeğidir. Tam çavdar ekmeği, vücudun şeker dengesinin sağlanmasında çok faydalıdır. Söz konusu ekmeğin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Galeta, leblebi, grissini, çorba, makarna, patatesi, yulaf ezmesi, kahvaltılık gevrek, leblebi, mısır, kestane, etimek, Wasa gibi besinler, ekmek yerine geçen sağlıklı alternatifler…
Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmek türü diyette en fazla 1-2 dilim kadar tercih edilmelidir.
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor.
Yağ ve karbonhidrat oranı düşük olan yulaf ekmeği, iştahı kapatır ve metabolizmayı hızlandırır.
Tam buğday ekmeği
Rafine edilmemiş bir ekmek türü olan tam buğday ekmeği çok miktarda buğday özü içerdiği için de tokluk hissi sağlıyor ve kolay acıkmayı önlüyor. Kalori bakımından da tam buğday ekmeği beyaz ekmeğe oranla daha az kalori içerdiği için diyet listelerinin de gözde besinleri arasında yer alıyor.
Bu ekmeklere dikkat! Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Siyez unu; lif, A, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bunun yanı sıra içeriğinde selenyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve demir mineralleri bulunur. Siyez unundan yapılan ekmek, klasik buğday ekmeğine göre daha besleyici, daha doyurucu ve sağlıklıdır. Siyez ununun glisemik indeksi beyaz undan daha düşüktür.
5 zeytin kaç kalori diye merak ettiğinizde 1 porsiyona denk geldiğini ve 41 kcal olduğunu, 1 adet orta boy zeytinin 8 kcal olduğunu ifade edebiliriz.
Bunun yanı sıra diyetteki en önemli kuralda yemek saatleri. Saatlere olabildiğince uyulması gerektiğini bunun metabolizma için çok önemlidir. 18:00 ile 19: 00 arası akşam yemeği şeklindedir.
Karatay diyeti ile kaç kilo verilir : Canan Karatay diyeti yapanların çoğu bu diyet sayesinde 2 haftada 5 kilo verdiklerini bildiriyor. Karatay diyeti ile bir ayda 8 kilo vermek garanti olarak niteleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri