İkiz gebelik, tekil gebeliklere oranlar daha risklidir. Bu nedenle, tekil gebeliklere göre daha sık kontrol ve muayene gerektirmektedir. İkiz gebeliklerde, ilk aylarda düşük riski ve son aylarda erken doğum riski vardır. Çoğul gebeliklerde doktor kontrolleri, iki haftada bir olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Çoğul gebeliklerde sık görülen riskler
Erken eylem ve doğum, gebelik şeker hastalığı, gebelik hipertansiyonu, rahim ağzı yetmezliği, erken su kesesi açılması, gebelik-doğum-doğum sonu kanamalar ve gelişme geriliği çoğul gebeliklerde sık görülen risklerdir.
İkiz bebeklerin doğumları ortalama 36 ila 37'nci haftada gerçekleşir. Ancak ikiz bebeklerin daha erken doğması da mümkün olabilir. Doğum 34'üncü haftadan sonra gerçekleştiği takdirde, bebekler geç prematüre olarak kabul edilir. Bebeğin doğum haftası ne kadar erken olursa, oluşabilecek risklerde artış görülebilir.
İkiz gebeliklerde en çok eksikliği görülen mineral, demirdir. Dışarıdan preparat olarak alınan demir desteğinin yanında gıdalarla alınan demir içeren besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Demirin en zengin kaynakları olan yumurta, kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller sofradan eksik edilmemeli.
Artan Ağırlık ve Karın Çevresinde Genişleme: İkiz gebelikte, rahim daha büyük olduğu için karın bölgesi hızlı genişler.
İlgili 20 soru bulundu
İkiz Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı
Kilo alımı boy, vücut tipi, gebeliğe başlangıç kilosu ile bağlantılı olmakla birlikte gebelik boyunca 15-20 kg alınmalı. İkizlerde ilk 3 ayda 2-3 kilo almak yeterli. 2. ve3. trimesterde ortalama haftada 600 gr kilo alınmalı.
Hamilelikte karın sertleşmesi ve kasılma üçüncü trimester döneminde görülür. Bazı gebeliklerde ise ikinci trimester döneminde görülebilir. Gebeliğin altıncı ayından itibaren anne adayları karın sertleşmesi yaşamaya başlayabilir.
Sıvı alımı ihmal edilmemeli, günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.
İkizler ve üçüzler sıklıkla doğum gerçekleşmeden sağlıklı olmaları için gereken ağırlığa ulaşamazlar. Normal doğumlarda bebekler ortalama 3 kilo civarı doğarken ikiz bebekler ortalama 2, 5 kilogramdır.
İkiz gebelik her zaman erken doğum riski taşıyan gebelik türüdür. Tekil gebelikte 37. ile 42. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi normaldir. İkiz gebelikte ise doğum süresi 37. hafta ile dolmaktadır.
İkili test, tekil ve ikiz gebeliklerde uygulanabilen ve bebeğin belirli bir kısım kromozom hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgi veren bir tarama testidir.
Erken kasılmalar : Çoğu normal gebelik 38 ile 42 hafta sürer. İkiz gebeliklerde ise bu durum37 ile 39 hafta arasındadır. Erken doğum olayı diyebilmek için kasılmalarla, rahim ağzının 37 haftadan önce açılmaya başlaması gereklidir.
Bu da erken doğum riskini artırabilir. Bu nedenle, ilişki sırasında aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Kullanacağınız prezervatiflere dikkat edin: İkiz gebelikte, enfeksiyon riski daha yüksektir. Bu nedenle, cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmanız önerilir.
Birden fazla ikiz ve üçüz bebeklerin emzirilmesinde anneler çok fazla zorluk yaşar. Çünkü iki bebeğin bakımı gibi gerçekten beslenmesi ve emzirilmesi de zordur. Ama yine de pek çok anne ikiz veya üçüz bebeklerini beslenme konusunda oldukça başarılı olur.
Annenin ikiz olması, babanın ikiz olma durumundan daha etkilidir. Öyle ki, çift yumurta ikizlerinden biri erkek ise, bu kişinin çocuklarının ikiz olma ihtimali 125'te 1 oranda görülür. Kısırlık ve gebe kalamama durumlarında uygulanan tedavi yöntemleri de çoğul gebeliklerin sayısını önemli ölçüde artırmıştır.
8 aylık bebek kaç haftalık olur? Bazı anne adayları 8. ayın hangi haftaları kapsadığını öğrenmek ister. Hamileliğin 8. ayı, anne karnındaki bebeğin 32. haftasında başlar ve 35. haftanın sonunda biter.
Artan anne yaşı ile birlikte kaybolan ikiz sendromunun görülme oranlarında da artış olduğu düşünülmektedir. Bu durumda hamilelik gidişatında çoğu kez hiçbir belirti ortaya çıkmamaktadır. Bazen ise ikiz eşinin kaybedildiği dönemde hafif bir vajinal kanama ve yine hafif bir ağrı görülebilir.
İkiz gebelikte de yine 13-18 kiloya kadar olabilir. Eğer vücut kitle endeksi 25 ve üzerinde ise yani anne adayının fazla kilosu varsa 7-10 kilodan fazla alınması önerilmez. Fazla kilo artışı anne adayları için gebelik diyabeti, hipertansiyon, eklem ve bel ağrıları gibi farklı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir.
Araştırmalar, annenin daha fazla su içmesinin amniyotik sıvı indeksini yaklaşık %16 artırdığını ortaya koymaktadır9. Hamilelikte ne kadar su içilmeli konusunda da uzmanlar genellikle hamilelik boyunca günde 8-10 veya 10-12 bardak su içmeyi önermektedirler10.
Yüzme, hamileliğin ilk üç ayı hariç diğer kalan haftalarında en yararlı aktivitelerden biridir. Suyun desteği ve kaldırna gücünün etkisi vücuda binen yükü azalttığında dolayı yüzmek, hem anne adayının hem bebeğin rahatlamasını sağlar.
Anne karnındaki bebek, anne ateşli bir hastalık geçirmediği sürece sürekli olarak 36.5 derecede tutuluyor. Bundan dolayı anne, uzun süreli güneşe maruz kalmadığı ve aşırı bir susuzluk (şiddetli dehidratasyon) çekmediği sürece bebeğin vücut ısısı değişmiyor.
İlk trimesterde, bebek büyüdükçe rahim de büyür ve böylece annenin karın çevresi genişler. Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir.
Şu anki kanunlara göre doğum izni tek gebelik için doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftadır. İkiz gebelikte bu doğum öncesi 10 haftadır. 40 haftalık bir gebelik süresi hesaplandığı için izniniz 32. Haftada, ikiz gebelikte de 30. Haftada başlar.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri