Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir.
Konuşmanın özel, sık karşılaşılan ve en önemli türü olan ikna edici konuşma; belli birtakım sözel tartışmalar oluşturma, oluşturulan bu sözel tartışmaları özel ve belli izleyicileri harekete geçirme, istendik değişimler ortaya çıkarmak amacıyla düzenleme sanatıdır.
Retorik hukuk, iletişim, siyaset ve sanat gibi pek çok alanda sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Ortak kabul gören tanımı 'etkili yazı ve söz kullanarak ikna sanatı' olarak özetlenebilir.
Yapılan çalışmalarda retoriğin türleri konusunda kabul görmüş üç tür bulunmaktadır. Bu bağlamda politik (müzakereci), adli (hukuki), epideiktik (törensel) retorik türleri hakkında, kayda değer bir kesim tarafından değerlendirilme yapılarak fikirbirliğine ulaşıldığı söylenebilir (Zafer, 2017: 7).
İlgili 34 soru bulundu
Retorik, modern anlamda ciddi, titiz bilimsel söylemin karşısında duran ve doğruyu aktarmayan ya da abartılmış mesajlar olarak nitelendirilmektedir. Buna karşılık postmodernistlerin kabul ettikleri klasik tanım ise güzel konuşma sanatı, fikirlerin sanatsal sunumudur.
Aristoteles'e göre diyalektik, bir argümanın sınanması için kullanılırken retorik, bir fikrin ve kişinin savunulması için kullanılır. Diyalektik düşünce ustaları arasında icra edilirken, retorik yurttaşlara hitap ile vücut bulur.
İknaya karşı direnmede muhtemelen birbirleriyle ilişkili dört farklı direnme türü karşımıza çıkmaktadır. Bunlar; tepki gösterme, güvensizlik, dikkatli inceleme ve tepkisizliktir (Knowles ve Linn, 2004).
Her ikna edici iletişim durumunu oluşturan bağımsız değişkenler bu durumda karşımıza “kaynak, ileti, kanal, alıcı ve amaç” olarak çıkar.
Buna göre ikna sürecinin temel kavramlarının (1) ilgi, (2) dikkat, (3) kavrama, (4) kabul ya da ret, (5) kaydetme ya da saklama ve (6) hareket, davranış, eylem ya da motivasyonel ve manipülatif sonuç olduğu söylenebilir.
İkna teknikleri, insanların düşüncelerini değiştirmek, davranışlarını değiştirmek veya kararlarını etkilemek için kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemler arasında etkileyici konuşma, uyum, baskı ve ödül gibi çeşitli teknikler vardır.
İkna bir toplumsal etkileme biçimidir. İnsanlara akılcı ve simgesel (ki her zaman mantıklı olmayan) yollarla bir fikir, tutum veya eylemin benimsetilmesine doğru kılavuzluk etme sürecidir. İknanın amacına ulaşmada kullandığı yöntem amaca doğru zorlamak yerine amacı ilgi çekici kılmaktır.
Hitabet sanatı, etkili ve güzel konuşmalar yapabilmek için sahip olunması gereken söz ustalığını (retorik) konuya olan hakimliği, kendine güveni, iyi bir diksiyonu, konuşmacının muhataplarıyla göz teması kurabilmesini, heyecanın kontrol altında tutulabilmesini, doğru amacı ve yöntemi kullanabilmeyi gerektirir.
Cialdini (2006) iknanın 6 temel tekniğe dayandığını belirtmektedir. Bunlar; Karşılık ya- ratma, bağlılık ve tutarlılık, sosyal kanıt, beğeni, otorite ve azlık ilkeleridir.
Rasyonel-akılcı ikna: Ortaya konan isteği ya da talebi destekleyen mantıklı tartışmalar için veri ve bilgilerin sunulmasıdır.
İkna edici iletişimde çoğunlukla Açık uçlu soru tipleri tercih edilmektedir. Bireyin kendi davranışlarını, gerçekler hakkındaki bilgiler ve üzerinde var olduğunu his ettiği toplumsal baskılar doğrultusunda kendi inançlarını kullanarak belirtmesidir. Bu yaklaşım, bilgi edinme süreci ile birlikte kullanılmalıdır.
İkna Bilgi Modeli'ne göre reklam gibi ikna edici araçlara yönelik, tüketiciler zamanla bilgi toplamaktadır. Tüketici tarafından toplanan bu bilgiler tüketicinin ikna edici mesajlara yönelik olan düşüncelerinin yanı sıra, tüketicinin zihninde kendi ikna edilme durumları hakkındaki düşünceleri de kapsamaktadır.
Aristo'ya göre ikna üç temele dayanabilir: Ethos, yani kaynağın inanılırlığı; pathos, duygusal çekicilik ve logos, yani mantıksal çekicilik; ya da bu üçünün farklışekillerde bir arada kullanımı ikna kavramınıoluşturmaktadır.
İkna sürecinin 4 basamağı: Dikkat, Anlama, Kabul ve Akılda tutmaktır.
İkna etmeye yönelik bir mesajın etkililiğini belirleyen birçok faktör söz konusudur, Dört temel faktör şunlardır: (1) Mesajın kaynağı, (2) Mesajın inandırıcılığı, (3) çevresel faktörler, (4) anlama ve mesajın saklanması. Bu faktörler büyük oranda örtüşür.
Karşı tarafı bir şeyin gerçek ya da yalan olduğuna inandırmaya ikna denir. İkna, aynı zamanda bir teklifi ya da öneriyi kabul ettirmek demektir. Bu konuda başarılı olan kişiler "ikna kabiliyeti yüksek" olarak nitelendirilir.
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Diyalektik düşüncenin temel noktası, onun değişimi ve hareketi temel alması değil, hareketi ve değişimi çelişki temeline dayanan olgular olarak görmesidir. Geleneksel biçimsel mantık çelişkiyi kapı dışarı ederken, diyalektik düşünce onu kucaklar. Çelişki tüm varlığın temel bir özelliğidir. Maddenin ta derininde yatar.
Retorik “yargı yerlerinde yargıçları, mecliste üyeleri, halk toplantılarında ve bütün yurttaş toplantılarında bulunanları sözle kandırma kudretidir”. (Platon, 1997, s. 352-E) Başka bir deyişle retorik kalabalıklar karşısında, kalabalıkları ikna etmede kullanılır. …
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri