Örneğin 2023 yılı Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Sınavı alımında iktisat mezunları için yapılan alımlarda istenen puan türü KPSS-P14,KPSS-P15,KPSS-P16,KPSS-P17'dir.
4421: Bu kod İktisat, Ekonomi vb. bölümlerden mezun olan adayları kapsamaktadır. Kurumların açıktan yaptığı alımlara veya ÖSYM aracılığıyla doğrudan yerleştirmede KPSS P1, KPSSS P2 ve KPSS P3 puanı ile başvuru yapabilmektedirler.
İktisat bölümü mezunları puan türüne göre hangi KPSS alanlarından sorumludur? İktisat bölümü mezunları P48 puan türüne göre Genel Yetenek, Genel Kültür, Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe alanlarından sorumludur.
Puan türlerinin hepsinin hesaplanması için adayların 24 Eylül 2022 Cumartesi günü sabah 1. Oturumun (Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri) ve öğlen 2. Oturumun (Hukuk, İktisat, Maliye) hepsine girmesi ve her sınav bölümünden en az 1 net yapılmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
KPSS-B Grubu Hakkında
Tüm lisans mezunları ya da mezun olabilecek durumda olan tüm adaylar KPSS B Lisans sınavına girebilir.
Genel yetenek ve genel kültür ağırlıklı olan, bütün lisans mezunlarının tercih ettiği puan türüdür. Bunun dışında şu anda P3 puan türüyle mühendis, memur, teknikler, hemşire, teknisyen ve psikolog gibi mesleklere giriş yapabiliyorsunuz.
KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür. KPSS P3 puanının hesaplanmasında; Genel Yetenek yüzde 50, Genel Kültür yüzde 50 ağırlığa sahiptir.
KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür. Adaylar KPSS B Grubu Lisans atamaları için 'çift' Yıllarda KPSS lisans sınavına girerek bu puanı almak zorundadırlar.
HANGİ KURUMLAR P34 PUAN TÜRÜYLE ALIM YAPAR? Uluslararası ilişkiler ağırlıklı olan, lisans mezunlarının tercih ettiği puan türüdür. Özellikle uluslararası ilişkiler mezunları P34 puan türünde atanmaları mümkündür.
Örneğin 2023 yılı Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Sınavı alımında iktisat mezunları için yapılan alımlarda istenen puan türü KPSS-P14,KPSS-P15,KPSS-P16,KPSS-P17'dir.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Ekonomist maaşı aylık ortalama 46.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Ekonomist maaşı 36.800 TL iken, en yüksek ise 118.800 TL'dir.
İktisat öğretmeni olabilmeniz için ilgili fakültelerin bölümlerini başarıyla tamamlamanız gerekir. İktisat öğretmeni olarak çalışmaya başlamanız için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden İktisat bölümünden mezunu olduktan sonra pedagojik formasyon eğitimi almalısınız.
Bunlar; KPSS – AKPSS – A KPSS – BKPSS – B KPSS – EBKPSS – EB İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunları yukarıdaİktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunları yukarıda belirtilen KPSS sınavlarından KPSS – A ve KPSS – Bbelirtilen KPSS sınavlarından KPSS – A ve KPSS – B sınavlarına girebilmektedirler.
KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür.
KPSS P1; Genel Yetenek-Genel Kültür testi baz alınarak hesaplanır. KPSS P1 puanının hesaplanmasında Genel Yetenek testi yüzde 70, Genel Kültür testi ise yüzde 30 etkilidir. KPSS P2 puan türü hesaplanmasında yüzde 60 Genel Yetenek, yüzde 40 Genel Kültür testi etkili olmaktadır. P2 puan türü KPSS'den sonra hesaplanır.
KPSS sonuç belgesinde bulunan P3 puan türü kullanılarak 2 yıl boyunca yılda iki kere merkezi atamalar yapılır. Kurumsal atamalar da dediğimiz ara atamalar ise kurumların belirleyeceği tarihlerde yapılmaktadır.
B Grubu Lisans kadrolarına P3, B Grubu Ön Lisans kadrolarına P93, ortaöğretim mezunlarına ayrılan B grubu kadrolara ise P94 puan türü ile atama yapılmaktadır.
Sınavlara girerken herhangi bir yaş sınırlaması yok, bütün adayların şartları tamamen eşit ancak aldıkları puanlarla tercih yaparken önlerine 35 yaş engeli çıkıyor. Özellikle askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları bulunuyor.
B Grubu Lisans kadrolarına P3, B Grubu Ön Lisans kadrolarına P93, ortaöğretim mezunlarına ayrılan B grubu kadrolara ise P94 puan türü ile atama yapılmaktadır.
Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Özetle, İktisat bölümü, ekonomik sistemler, mikroekonomi, makroekonomi, istatistik, finans, matematiksel ekonomi, uluslararası ekonomi, kamu ekonomisi gibi konuları inceleyen bir sosyal bilim dalıdır.
İktisadi ve idari bilimler fakültesi (İİBF) toplumun yönetici ve vasıflı personel ihtiyacını karşılayacak şahıslar yetiştirmek üzere kurulmuş fakültedir. Türkiye'nin hemen her üniversitesinde bulunmaktadır.
Yükseköğretim Kurulu'nun “Pedagojik Formasyon Eğitimi” ile ilgili kararı doğrultusunda Fakültemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme, Finans ve Bankacılık ile İktisat Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine Pedagojik Formasyon Eğitimi verilebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri