Su, alkol sonrasında mutlaka tüketmeniz gerekenlerin başında geliyor. Biraz içki içtikten sonra sık sık tuvalete gitmenizden de anlayabileceğiniz gibi, alkol diüretik bir maddedir ve vücudun susuz kalmasına, yani dehidrasyona sebep olur. Alkol aldığınız gece uyumadan önce mutlaka en az 0.5 lt su tüketin.
- İçmeye başlamadan önce aperatif bir şeyler yenmelidir. Favori zeytinyağlılardır. Zeytinyağı, mide dolmaya başladıkça üste çıkarak,alkolün genzinize doğru gelmesini engeller. Rakıya buz koymak yanlıştır.
Soda ve ayran hem mide bulantınızı geçirecek, hem de iyon dengenizi düzenleyecektir.
Tavsiye edilen rakının ve suyun soğuk olmasıdır. Ama tabii değilse rakıya önce su, ardından buz eklenir. Buz eridikçe içilen rakının tadı değiştiği için, buna önem verenler buz koymak yerine, rakıyı ehl-i keyifte içmeyi tercih ederler.
İlgili 36 soru bulundu
En İyi Cevaplar
Öncelikle Rakı ve suyun soğuk olmalı. Yoksa keyif almayı bırak rahatsız bile edebilir. Açken içersen, yanında çikolata gibi yiyecekler yersen çabuk çarpar.
Rakı sofrasında belli miktar oturulduktan sonra, ağzı ve zihni temizlemek amaçlı içilen çaya, rakı arası çayı denir. Genelde 3-4 kadeh sonrasında başlanarak, sonrasında ki her kadeh arasına sıkıştırılması durumunda faydalı sonuçları olduğu gözlenmiştir. Şekersiz içilmesi tavsiye edilmektedir.
ALKOL İÇMEDEN ÖNCE YAPILACAKLAR
Alkol içmeden önce B ve C vitaminleri içeren meyvalar yiyin. Bu sayede aldığınız fruktozlar alkolü sindirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca beynin kaybetmiş olduğu glikozu bu sayede geri kazanabilirsiniz. Hangi içkinin ne kadar ve ne şekilde sizi etkilediğini keşfedin.
Alkol neden mide bulandırır? Alkol, mide mukozasını tahriş ederek mide asidi üretimini artırır ve midenin boşalmasını geciktirir. Bu faktörler karın ağrısı, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Rakı sonrası kahve, şekerli içilmez.
Bu yüzden rakı erbapları rakıya buz koymak yerine soğuk rakıya soğuk su katmayı tercih ederler. Şalgam vücuttaki alkol oranını düşürüp denge sağladığı için Rakı'nın yanında tercih edilen bir diğer içecektir.
Bunun için de en bilindik yöntemlerden biri zeytinyağıyla mideyi sıvamaktır. Zeytinyağı midenizin dibine çöker ve alkolün kana karışmasını geciktirir. O yüzden ister evde isterseniz de meyhanede olsun, mutlaka 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını önden götürmenizde büyük fayda var.
Rakı Kuralları
Soğuk olarak içilmelidir. Yudum yudum ve yavaş yavaş içilmelidir. Ayrıca rakıya buz eklemek rakı erbabı arasında uygun görülen bir davranış değildir (Kesmez ve Aydın, 2014). Rakı sofrasında (çilingir sofrası) en az iki kişi bulunmalıdır ve karşılıklı konuşmaların olduğu muhabbet olmalıdır.
İşte, konuya dair merak edilen ayrıntılar... Bazen keyif almak bazen de stres atmak için başvurulan alkollü içkilerin kandan atılmasının oldukça uzun sürdüğü, üç büyük biranın kandan 5-6, küçük rakının da 8-9 saatte atılabildiği bildirildi.
Tipik olarak yorgunluk, halsizlik, susuzluk hissi, baş dönmesi ve ağrısı, mide bulantısı, mide ağrısı, ışığa ve sese duyarlılık gibi belirtilerle kendini gösterse de bu semptomların çeşidi ve boyutu kişiden kişiye göre değişebilir. Hangover semptomlarının baş sorumlusu alkoldür, ancak tek sorumlu o değildir.
Alkol aldıktan sonra bol miktarda su içmeniz gerekmektedir. Hatta uzmanlar, alkol alımından önce de vücudun belli bir miktarda su ihtiyacının karşılanmasının daha sağlıklı olabileceğini söylemekte.
Rakıyı ayranla, maden suyuyla, hatta limon suyuyla içenlerin sayısı hiç de az değil ve hayatlarından da pek memnunlar.
Fazla miktarda alkolün teskin edici etkisi kanıtlanmıştır. Alkol aldıktan sonraki ilk bir buçuk saat kandaki alkol oranı fazla olduğu için insan kendisini uyarılmış hisseder. Alkol alımından sonraki 2-6 saat içinde ise uyku hali artar.
Tam tersine su içmek alkolün etkisini azaltır. Su içerek alkolün yol açtığı su kaybını azaltmış olursunuz. Ayrıca su içmek midenizi dolduracağından daha az alkol almanızı sağlar.
Limonlu alkolün olumsuz etkilerini uzaklaştırır.
Sadece akşamdan kalma durumunda değil, alkol almaya başlamadan önce biraz limonlu su içebilirsiniz. Alkol aldıktan sonraki gün ise özellikle limonlu sıcak su, midenizi yatıştırıp, vücutta detoks etkisi yaratan bir antiseptik görevi görür.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
Rakı içerken iki “kim” önemlidir. Rakıyı kiminle içtiğin ve kime içtiğin.
5. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu'nda rakı benzeri bir içkinin varlığı tespit edilmiştir. 11. yüzyılda Türkler tarafından öğrenilerek Anadolu ve Rumeli'ye getirilmiştir. Rakının Anadolu'daki öyküsü 300 yil öncesine dayanır ki, Yunanlıların Osmanlı egemenliği altındayken aldığı bir kelimedir ve Türkçe'den gelir.
Rakı tarihi boyunca oldukça farklı şekillerde tüketilmiştir, sek, suyla karıştırarak, buz atarak, shot atılarak vb. Günümüzde ise en popüler olan yöntem su ve buz ile karıştırılarak içmektir. Rakı yalnız başına içilebilen bir içki değildir, meze ile birlikte sindire sindire içilen bir içkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri