Barışın simgesi olarak bilinen şekerin birçok müslüman ülkesinde dağıtıldığını belirtirken ayrıca 1 ay boyunca oruç tutan bünyenin şekere ve enerjiye ihtiyaç duyduğu için bayramlarda üç gün boyunca şeker dağıtılması olumlu karşılanıyor.
Akide şekeri Türk ve Osmanlı mutfağının en eski şekerleme türlerinden biridir. Akide sözcüğü Arapça akit (sözleşme) sözcüğünden gelir. Akide şekeri Osmanlı Devletinde yeniçerilere ulufe töreninde dağıtılırdı. Askerlerin padişaha memnuniyetini ve bağlılığını gösteren bir sözleşme yaptığı anlamına gelirdi.
"Şükür sadakası" olarak da bilinir. Bir iddiaya göre bu "şükür" kelimesi zamanla "şeker"e dönüşmüştür. Bir başka iddiaya göre ise, Şeker Bayramı adı Ramazan Bayramına hurma ve şekerleme yiyerek başlama geleneğine dayanır.
Şeker, "mutluluk hormonu" olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını tetiklediği için keyif verici işlev de görür. Şekerin verdiği bu ani 'keyif' duygusu, kutlamalarda ya da kendimizi ödüllendirme ve rahatlatma anlarında tatlıya başvurmamızın nedenlerinden biridir.
Halkın “şükür bayramı” dediği eskinin “ıyd-i fıtr”ının zamanla “şeker bayramı” hâlini almasının sebebi, işte bu okuma hatası idi. Asırlar boyunca doğru şekilde, yani “şükür” diye okunan kelime sonraları hatâ neticesinde “şeker” diye okununca bayramın ismi de değişiverdi…
İlgili 23 soru bulundu
Böyle deyince bayrama kadar oruçlu olunması gerektiği anlaşılmış olur. "`Ramazan Bayramı"demekte de bir mahzur yoktur. Ama "Şeker Bayramı" demek mahzurlu olmalıdır. Bu söz ilk çıkışı itibariyle kasıtlı söylenmemiş olabilir. Çünkü Ramazan Bayramı`nda bayram namazından önce hurma gibi tatlı bir şey yenilmesi müstehaptır.
Tatlı yeme isteği şeker yüksekliğinin yanında "Şeker düşüklüğü" nedeniyle de ortaya çıkan bir durumdur. Çoğu kez şeker hastalığının ilk döneminde ortaya çıkar. Sürekli tatlı yeme durumu fazla kiloyu beraberinde getirir. Karın ağrısı ve gaz açısından bağırsak hareket düzensizlikleri ve hastalıkları araştırılır.
Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür.
Vitamin, mineral eksikliği: Demir, krom, magnezyum eksikliklerinde kişilerin daha fazla tatlı krizi yaşadıkları bilinmektedir. Bu nedenle bir doktor kontrolüyle vitamin ve mineral eksiklikleri değerlendirilmelidir.
Ramazan Bayramı Hicri Takvime göre Şevval ayının birinci günü başlar. Hicri Takvimde dokuzuncu ay, Ramazan ayı olup İslam dinine inanan kişilerin beş temel şartından biri olan oruç farizalarını yerine getirdikleri aydır. Ramazan Bayramı, oruç vazifesini eda etmenin şerefine kutlanan bir bayramdır.
Bu gelenek, Osmanlı İmparatorluğu'nda, Ramazan ayının sonunu işaret eden Ramazan Bayramı tatilinde padişahın tebaasına şeker ve hediyeler dağıttığı zamana kadar uzanır. Bayramda çocuklara şeker verme geleneği, muhtemelen bayramın sevincini ve bereketini başkalarıyla paylaşmanın bir yolu olarak başlamıştır.
Ramazan kelimesi Arapçada ramad yani 'kuru sıcak' kökeninden gelmektedir. Bunun nedeninin ilk kez farz olan oruç ibadetinin uygulanmaya başlandığı Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi olduğuna inanılır. Şeker Bayramı ismi ise bayramın Osmanlı dönemindeki adının Türkçeleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır.
Nikâh şekeri sepetinin içerisinde nelerin olacağı hem gelin hem de damat için önemlidir. Bu önem, misafir ve akrabalar için de geçerlidir. Çünkü şekerler misafirlere dağıtılır.
Günümüzde toplu düğün yapmayıp nikahtan evlenen çiftler, evlilik anısı olarak konuklara nikah şekeri veya süs şekeri vermektedir.
Akide şekerinin ömrü, üretiminde kullanılan malzemelere, üretim şekline ve saklama koşullarına göre değişebilir. Genel olarak, akide şekerleri serin, kuru ve nemden uzak bir yerde muhafaza edildiğinde 6 ay ila 1 yıl arasında dayanabilir.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Şeker sağlık açısından zararlı mı? Evet, şeker kalp hastalıklarından diyabete kadar çeşitli hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Şeker kullanmayı bıraktığınızda sizi bekleyen baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, tatlı krizleri ve mide bulantısı gibi belirtilere hazırlıklı olun.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir? Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Bu durum çoğunlukla diyabet hastalığıyla ilişkilendirilir. Öğün atlamak, yoğun egzersiz yapmak gibi nedenler diyabetle birlikte hipoglisemi meydana getirebilir. Diyabet ve diğer nedenler dışında, kullanılan bazı ilaçlar da nadiren kan şekeri düşüklüğüne sebebiyet verebilir.
Peygamberimiz bayram namazında normal namaz tekbirlerine ilâve tekbirler alır, namazda A'lâ ve Gâşiye sûrelerini okur, ardından bayram hutbesini irad ederdi. Bayram namazından önce başka namaz kılmayan Hz. Peygamber (sas), bayram namazını kılıp evine döndükten sonra iki rekât namaz kılardı.
Bayramda tatlı ikramı Peygamber Efendimiz'e dayanıyor. Peygamber Efendimiz bayram namazını kıldıktan sonra musallaya çıkmadan önce hurma yerdi. Bu nedenele sünnet haline gelen bayramda tatlı ikramı geleneğini çıktı.
İslâm dininde ramazan ve kurban olmak üzere iki bayram vardır. Arapça'da îdü'l-fıtr ve îdü'l-adhâ şeklinde adlandırılan her iki bayram da hicretin 2. yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri