İletişimde Gösterge Neye Denir? İletişim esnasında kullanılan tüm kelimeler ve o kelimelerin ifade ediliş biçimleri göstergeleri oluşturur. Fotoğraf, simge, jest ve mimikler ise dil dışı göstergelerdir.
Gösterge; kendisinden başka bir şey işaret eden, temsilî olan ve yorumlanabilen her türlü cisim, durum veya olay.
Gösterge nedir? Kendisinden başka bir şeyin yerini tutan, daha doğrusu, kendi dışında bir şey gösteren her çeşit biçim, nesne, olgu vb. gösterge diye adlandırılır. Söz gelişi, fotoğrafımız bizim yerimizi tutan bir göstergedir. Göstergeler; sözcükler, imajlar, sesler, jestler veya nesneler biçiminde bulunabilir.
Gösterge, gönderge–gösterilen- gösteren zincirinden oluşan dil bilimsel bir kavramdır. Bu terim zincirinin ilk halkası olan gönderge ,gösterilenin kaynağı; gösteren ise gösterilenin dil ile ifade ediliş şeklidir.
İkon (Görüntüsel gösterge, Görsel gösterge): Göstergenin iki boyutu* arasında (biçim/içerik) doğrudan bir 'benzerlik bağıntısı' vardır; varlığın doğrudan doğruya aktarılmasına öykünür. Mesela; bir fotoğraf (aktarımsal bağ) .
İlgili 37 soru bulundu
Görsel gösterge, dil dışlı evrendeki nesneyle doğrudan benzerlik ilişkisi içinde bir göstergedir. Örneğin; bir sandalye resmi, temsil ettiği sandalyeye göre bir görsel göstergedir. Görsel gösterge ile nesne arasındaki ilişki doğal, ya da işlevsel br benzerliğe bağlıdır.
Görüntüsel göstergeler (ikonlar), gösterenin gösterileni taklit ettiği veya gösterenin gösterilene benzediği göstergelerdir. Bir portre, radyo dramasındaki ses efektleri, taklit edilen jestler, tabiat taklidi sesler bu tür göstergelerdir.
✔ İndikatör (gösterge) tür: Bir komünitedeki çevre değişikliklerinden çok çabuk etkilenin türdür. Örneğin, Alabalıklar temiz ve oksijeni bol sularda yaşar. Bir su ekosisteminde alabalıkların çok olması o bölgenin temiz ve oksijeni bol olduğunu gösterir.
Gösterge rakamının hesaplanması için kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken kişiye ait son 10 yıllık kazanç değerlendirilir. Daha sonra bu kişinin 10 yıllık 10' a bölünür ve yıllık ortalama kazanç bulunur.
Gösterge kuralı
Gösterge yapmak için eldeki taşı ortadaki gösterge taşının üzerine çekerek bırakmak gerekir. Gösterge diğer oyunculara bir puan cezası olarak yansıtılır.
Göstergebilim, dilbilimsel metotları nesnelere uygulayan, her şeyi (oyunlar, jestler, yüz ifadeleri, edebiyat eserleri, müzik parçaları…) dille betimlemeye ve dilsel olmayan bütün olguları da dil metaforuna dönüştürerek açıklamaya çalışan bir bilimdir.
Göstergeler, kazanımların gözlenebilir hâlidir. Öğretmenler belli bir kazanımla ilgili olarak etkinlik oluştururken göstergeler onlara yol gösterecektir. Bu durum, kazanımı kapsayıcı nitelikte etkinliklerin yazılmasını ve uygulanmasını kolaylaştıracaktır.
Gösterge tablosu, hesabınıza ait performans verilerinin görsel ve özelleştirilebilir bir özetidir. Gösterge tabloları, puan kartlarının, grafiklerin, tabloların veya performans verileriniz hakkındaki notların özelleştirilebilir bir tabloya eklenmesiyle oluşturulur.
Göstergelerarası çeviri/başkalaşım, sözel göstergelerin sözel olmayan dizgelerin göstergeleriyle yorumlanmasıdır. Yazılı bir eserin işitsel sanatlarda (müzik, şarkı), görsel sanatlarda (resim, heykel, fotoğraf), devimsel dillerde (bale, pantomim) ve çok araçlı dillerde (sinema, opera vb.) yorumlanmasıdır.
1.4.1.2.1 Görüntüsel Gösterge
Bir başka deyişle, görüntüsel gösterge belirttiği şeyi doğrudan temsil eder, canlandırır. Bu açıdan bir resim, bir desen, bir fotoğraf bu tür bir Özellik taşır. Demek ki görüntüsel gösterge, varlığına işaret ettiği nesneyle bir benzerlik ilişkisi içindedir.
Göstergebilim en genel tanımıyla "gösterge" kavramını ele alan, gösterge türlerini ve göstergelerin anlam üretme koşullarını inceleyen bilim dalıdır.
Göstergebilim ise, anlam üzerine kurulan bir bilim dalıdır. Bu nedenle de bize anlam veren her şey göstergebilimin alanına girer. Dil, resim, mimari, afiş, sinema, edebiyat, tiyatro, trafik işaretleri, işaret dili, jestler, alfabe, sağır ve kör alfabeleri, mimikler vs. göstergebilim alanına girer.
Gösterge; Bir konunun sayısallaştırılması ve ölçülebilir hale getirilmesi, o konuda iyileştirme faaliyetin yapılmasına katkı sağlayan, performans ölçümü ve kalite iyileştirme amacıyla kullanılan en önemli araçtır.
Göstergebilim, her biri birer 'metin' olarak kabul edilen olayların, olguların ve/ya şey'lerin insan ve dünyayla olan ilişkilerini ve bağıntısını inceler. İmgelem yüklü metinlerin taşıdığı gösterge ve başka imgelere ve olgulara yaptığı göndermelerin tarihsel, toplumsal ve metinsel bağıntılarını ele alır.
Bir şeyin var olduğunu bildiren ya da neye benzediğine dair bilgi veren tüm belirteçlere gösterge denir. Çalışan makinelerin sıcaklık ve voltaj değerlerini gösteren aletler için de aynı kelime kullanılır.
Örneğin bir gölde yaşayan su bitkileri, omurgasız ve omurgalı hayvanlar ile mikroorganizmalar komüniteyi oluşturur. Bu canlıların vücutlarının içinde yaşayan parazit organizmalar da ayrı bir komünite olarak kabul edilir.
Nedensiz (gelişigüzel) gösterge, güdülenmemiş göstergedir ve sınırlandırılmamıştır, dolayısıyla daha geniş bir anlamlandırılma ufkuna sahiptir. Göstergelerin, görüntüsel gösterge nitelikleri arttıkça görüntüsel ilişki artar, gelişigüzel ilişki zayıflar, güdülemesi yüksektir.
BİRİNCİ ÖBEK: • Nitel gösterge: Duyumladığımız bir niteliği ifade eder. Örneğin bir resimdeki kırmızı leke. Tekil gösterge: Tek ve belirtili bir durum ya da varlığa gönderme yapan göstergedir. gösterge: genellemeyi ifade eder.
Düz anlam göstergenin neyi temsil ettiğini, yan anlam ise göstergenin nasıl temsil edildiğini temsil etmektedir. Düz anlamların yanlış anlaşılma gibi bir durumu söz konusu değildir. Genel olarak evrenseldirler ve insanların zihinlerinde ortak paydada çözümlenirler.
İletişimde kullanılan göstergeler
Belirti: Amacı olmayan, istem dışı gelişen doğal göstergelere denir. Belirtide gösteren ile gösterilen arasındaki ilişki nedenlidir. Örneğin; dumanın görülmesi ateşin olduğunu gösterir. İkon (görsel gösterge): Dili kullanmadan bilgi ve iletileri aktaran en basit araçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri