Küsmek: Küsmek, iletişimde kopuklukların oluşmasının en büyük sebeplerinden bir tanesidir. Taraflar birbirlerine açıklama yapmadan küstüklerinde kendileri de karşılarındaki kişide sorunun ne olduğunu açıklamak ve çözümünü bulmak için bir fırsat bulamaz.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir. Alıcı (Hedef/Anlayan): Kaynağın gönderdiği iletiyi alıp çözümleyen insan, hayvan ya da aygıttır. Geri Bildirim (Dönüt): Kaynağın gönderdiği iletiye karşılık olarak alıcının kodladığı geri iletidir. İletim sürecini "iletişime" dönüştüren önemli öğedir.
Sen dili kullanmak, alay etmek, emir vermek, tehdit etmek, suçlayıcı konuşmak, konuşan kişiyi dinlememek, başka işler ile uğraşmak ve ön yargılı olmak iletişimi olumsuz etkileyen başlıca unsurlar arasında yer alır.
Günümüzde en önemli sorun iletişimsizlik olarak kabul edilmektedir. Başkalarına kendimizi ifade edemiyor, kendimizi anlatamıyor, başkalarını dinleme tahammülümüzü git gide kaybediyoruz. Empatik tutum ve davranış geliştiremiyoruz.
İLETİŞİMSİZLİK: Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.” olarak ifade edebiliriz.
Başkalarının düşüncelerini doğru anlamak, etkili bir iletişimin olmazsa olmaz koşuludur. Göz teması kurmak ve jest ve mimikleri doğru kullanmak da etkili iletişimin önemli unsurlarıdır.
İletişimsizlik; kafa karışıklığına, düşmanlıklara ve anlaşmazlıklara yol açabilir. Bundan çok daha kötü sorunlara da neden olabilir. Dolayısıyla iletişimsizliği mümkün olan en az seviyeye indirmek, kendi adımıza ve ilişkilerimiz için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Düzgün bir diksiyon, doğru mimik ve vücut dili kullanımı kişinin hayatındaki duruşundan başarılarına kadar her adımında önemlidir. Etkili iletişim hem sözel hem de beden dili ile doğru şekilde yönetildiğinde, karşı tarafa istenileni vererek gerçekleşen iletişimden en iyi verimin alınmasını sağlar.
Yüz ifadelerini okuma veya ifade etmede zorluk çekme. Vücut dilini okuma veya ifade etmede zorluk çekme. Ses tonunu doğru bir şekilde anlama veya kullanmada zorluk çekme. Konuşma ritimlerinde, tonunda veya ses yüksekliğinde anormallikler.
Bunlardan bazıları tutarsızlık, güvensizlik, isteksizlik, yetersiz dinleme, aşırı bilgi yükleme, statü, yaş ve cinsiyet uyuşmazlığı, gürültü ve diğer çevresel faktörlerdir. İletişim engellerinin bir kısmı doğrudan insan psikolojisinden, kişinin inanç, tutum ve davranışlarından kaynaklanır.
İletişimi Olumsuz Yönde Etkileyen Davranışlara Örnekler
Karşımızdaki insanlarla dalga geçmek, onları aşağılamak. Sert ve mutsuz bir ses tonunda konuşmak. Saygısız bir üslup kullanmak. Başkalarının sözünü keserek konuşmak, onların ne demek istediklerine önem vermemek.
Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
1- Karşımızdaki insanı yönlendirmeye çalışmak. 2- Karşımızdaki insanı eleştirmek, suçlayıcı davranmak ve yargılamak. 3- Çok veya alakasız sorular sormak. 4- Teselli etmek, konuyu değiştirmeye çalışmak.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri