İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır. Kaynak kendisine ulaşan bilgi ve verilere göre mesaj iletecek bir düşünce oluşturur. Kaynak, iletmek istediği düşünceleri kodlar.
Kaynak (Verici/Gönderen/Anlatan): İletişimi başlatan ve iletiyi kodlayandır. Kaynak, iletisini kendisi oluşturup aktarabileceği gibi başka kaynaktan da aktarabilir.
İletişim sürecinde ilk adım olarak iletişimi başlatan kişi ya da kişilere ihtiyaç vardır. Bu kişi ya da kişilere “Verici” denir. Vericinin gönderdiği iletiyi alacak kişi ya da kişilere de “Alıcı” adı verilir. Vericiden alıcıya, iletiyi götüren araç ise “Taşıyıcı”dır.
İletişim süreci, kaynağın bir mesajı anlaşılır biçimde kodlayarak, alıcıya göndermesiyle başlar. İletişim sürecinde kaynak iletmek istediği mesajı, önce hedef tarafından algılanabilir ve anlaşılabilir işaretlere dönüştürür; yani kodlar. Kodladığı mesajı bir araç (sözel ve görsel) veya kanal aracılığıyla gönderir.
İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
İlgili 39 soru bulundu
Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
İletişim iki insanın birbirini fark etmesi ile başlar. Söylenilen/söylenilmeyen, yapılan/yapılmayan her şeyin iletişimde bir anlamı vardır. Aynı zamanda tavır davranışlar, jestler, mimikler gibi bir çok faktör iletişimi etkiler.
Kod açma ise kaynak tarafından gönderilen mesajların, alıcı tarafından anlamlandırılması; eş deyişle, iletiye yüklenen anlamın çözümlenmesi işlemidir. Kaynak tarafından gönderilen iletiler anlamsız işaretler ve sembollerden, anlamlı bir yapıya dönüşür.
Doğru bir iletişim doğru bir sürecin eseri olabilir. İleti sahibinin yani kaynağın sahip olduğu sözel ve bedensel beceriler, alıcının beklentileri ve hazır bulunuşluğuyla birlikte, doğru noktalarda buluşabilmesi olarak da tanımlayabiliriz etkili iletişimi.
İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır. Kaynak kendisine ulaşan bilgi ve verilere göre mesaj iletecek bir düşünce oluşturur. Kaynak, iletmek istediği düşünceleri kodlar.
İletişimin birincil aracı dildir; ancak mesajın gönderilmesinde ve alınmasında, iletişime katkı sağlayan başka faktörlerde bulunmaktadır. İletişim yüzdeki anlamları, göz hareketlerini, duruşu, giyimi, ses tonunu da içerir.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Lider iletişimi, liderlerin şirket kültürü, değerleri, faaliyetleri hakkında paydaşlarını bilgilendirmesi ve ortak hedefler doğrultusunda insanlara mesajlarını iletme sürecidir.
Alıcı, iletişimin öğelerinden ikincisi olarak ifade edilebilir. Alıcı aynı zamanda hedef olarak da bilinmektedir. İleti oluşturan kişinin iletiyi ulaştırmak istediği kişi ve varlık olarak ifade edilebilir. Kullanılan iletişimin sözlü veya yazılı olmasına bağlı olarak alıcı da farklılık gösterecektir.
Sağlıklı İletişimin Temel Koşulları
Beden dilini etkili kullanmak. Empati yapmak. Duygular, düşünceler ve beklentiler konusunda açık ve dürüst davranmak. Saygılı olmak.
Açık iletişimde duygular açıkça ifade edilir. Açık iletişim sadece sözlerin açıkça kullanıldığı bir iletişim demek değildir; açık iletişimin en belirgin özelliği duyguların da açıkça ifade edilmesidir. Bu bağlamda; Açık iletişimde hissedilen açıklıkla söylenir.
1. İletişim Nedir? İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
İletişim bir kişiden diğer kişi veya kişilere mesajın aktarılmasıdır. davranışlarını değiştirmektir. İletişimin bir işlevi de bilgi paylaşmadır.
İLETİŞİMDE TEMEL İLKE KABUL ETMEDİR.
Başkasını olduğu gibi kabul etmek, onu gerçekten sevmektir. Kabul edildiğini hissetmek, sevildiğini de hissetmektir. Ancak "kabul etme" kavramı, karşımızdakinin söylediği her şeyi onaylama, ileri sürdüğü fikirlere katılma veya tüm yorumlarını kabullenmeyle karıştırılmamalıdır.
“Dinlemek” ve “Söylemek” iletişimin en temel iki ögesidir.
Gönderici ve alıcı arasındaki konuşmanın her türü, sözlü iletişimdir. Sözlü iletişim, yüz yüze (interaktif) olabileceği gibi, radyo, televizyon ve telefonla da olabilir. Sözlü iletişim, primer (birincil) bir iletişim biçimidir.
Wilbur Schramm, Amerika Birleşik Devletleri'nde iletişim bilimleri alanının kurucusu olarak kabul edilir. Schramm, iletişimin bir disiplin olarak yerleşmesinde ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversiteler arasında iletişim bilimleri bölümlerinin kurulmasında son derece etkili olmuştur.
Bu soruya psikoloji teorilerinin de desteklediği bir cevap olarak “insanın kendi ismi” denilebilir. Bu nedenle de iş hayatında iletişimde dünyanın en basit iletişim taktiği insanların ismini kullanmak. Kişinin hem onaylandığını hem tanındığını hissetmesini ayrıca da kendini değerli hissetmesini sağlayan bir ses.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri