İŞKUR hizmet merkezleri, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Arefe günü gibi dini bayramlarda ve ayrıca 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos ve 15 Temmuz gibi resmi tatil günlerinde de hizmet vermemektedir.
Türkiye İş Kurumu-İŞKUR - ✔️Resmi tatillerde işçinin çalıştırılması için işçiden yazılı onay almalı, aksi takdirde işçiye günlük ücreti %100 zamlı olarak ödenir. | Facebook.
İşçi, Resmi ve Genel Tatillerde Çalışmaya Zorlanabilir Mi? Bilindiği üzere kanunla belirlenen resmi ve ulusal tatil günlerinde işçiler işveren tarafından çalıştırılmaya zorlanamaz.
Resmi tatillerde mesai ücreti ödenmesi zorunludur. Yasalara göre minimum 1 günlük çalışmanın karşılığı ilave bir günlük ücret ödenmelidir. Ancak iş sözleşmesi ile bu oran artıp azalabilir. Resmi tatillerde mesai ücreti ödenmezse çalışanlar haklı fesih hakkını kullanarak iş sözleşmesini sona erdirebilir.
Bu sebeple 19 Mayıs Cuma günü okullar tatil olacak. Resmi kurumlar kapalı olup hizmet vermeyecektir.
İlgili 28 soru bulundu
1 Ocak bu yıl Pazar gününe denk geliyor. 2023 Ramazan Bayramı'nda yalnızca yarım gün izin alarak tatilinizi 4 güne uzatabilirsiniz. Bu yıl Ramazan Bayramı 20 Nisan Perşembe arife günü başlıyor. Bayram tatili ise 21 Nisan Cuma ile 23 Nisan Pazar günü arası.
Katılımcılar; program kapsamında tek seferde en fazla 6 ay, toplamda en fazla 9 ay çalışabilir. Devam zorunluluğu bulunan program süresinde toplam 5 gün ücretsiz izin kullanabilir. Mazeretsiz olarak TYP'den ayrılan vatandaşlar 24 ay boyunca TYP'den yararlanamazlar.
Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.
Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır.
1 Mayıs Günü Çalışan İşçiye Çift Yevmiye Ödenecek.
İdari tatil sadece 657 sayılı kanuna tabii devlet memurlarını kapsamaktadır. İdari izin devlet memurlarını kapsamaktadır, özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamaz. Tüm devlet dairelerine ve 657 sayılı kanuna dahil olan devlet memurları, idari tatil kapsamında 10 gün tatil yapacaklar.
İşçi Ulusal Bayram ve Genel Tatil Gününde çalışmayı onaylamaz ise çalıştırılmamalıdır. İşçinin Ulusal Bayram ve Genel Tatil Gününde bir iş karşılığı olmaksızın ücreti kendisine ödenmelidir. Örneğin 1 Mayısta çalışma yapmak istemeyen işçinin ücreti işvereni tarafından her halükarda ödenmelidir.
Çalışan, ulusal bayram ve resmî tatil günlerinde çalışmasa bile o günün ücreti çalışana tam olarak ödenmelidir. Ancak bu günlerde tatil yapmayarak çalışılması durumunda, çalışılan her gün için ekstra bir günlük tam ücret daha işveren tarafından çalışana ödenmelidir.
Hafta sonu cumartesi ve pazar günlerinde hizmet vermemektedir.
Çalışanlar İŞKUR'dan istifa ederse ne olur? İşbaşı Eğitim Programı içerisinde istihdam edilen çalışanlar programın süresi dolmadan ve herhangi bir mazeret göstermeksizin işten ayrılamazlar. Mazeretsiz olarak iş akitlerini sonlandıran, diğer bir deyişle istifa eden çalışanlar için çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır.
Zamlı Bayram İkramiyeleri Nisan Ayı'nda Hesaplara Yatacak
2 bin TL bayram ikramiyesi hak sahiplerinin hisseleri oranında, iş kazası geliri alanlara sürekli iş göremezlik derecesi oranında ödenecek.
- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan günü kutlanır ve 1 gün tatildir. - Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs günü kutlanır 1 gün tatildir. - Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs günü kutlanır ve 1 gün tatildir.
- Söz konusu tatil günü işçinin hafta sonu tatili sayıldığı için çalışması karşılığında mesaisini yüzde 50 zamlı alıyor. - Böylece hafta sonu tatilinde çalışan işçiye 2.5 gün yevmiye ödeniyor. - Yani hafta sonu tatili; pazara denk gelen ve 3 bayram gününde çalışana toplam 8.5 yevmiye ödenecek.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 438,55 TL, öğrenci(tam)* 438,55 TL, öğrenci(kıst)* 328,91 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 219,28 TL, Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir.
İşbaşı Eğitim Programı
Programa katılan kişilere program süresince günlük 77,73 TL'ye kadar zaruri gider ödenmekte, ay içerisinde 26 fiili gün programa katılan kişilere net 2.020,90 TL ödeme yapılmaktadır. Katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri de karşılanmaktadır.
haftallk süre 45 (Kırkbeş) saattir. TYP'nin uygulanacağı günler Pazartesi, sall, Çarşamba, Perşembe, Cuma, günleridir. Günlük çalışma süresi 9 (dokuz) 5 saattir.
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, - 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.
BİR KATILIMCI TYP'DEN EN FAZLA NE KADAR SÜREYLE YARARLANABİLİR? TYP'den bir kişi hayatı boyunca 27/09/2017 tarihinden sonraki yararlanmaları da dikkate alınarak en fazla 9 ay süreyle yararlanabilir. TYP'DE İZİN SÜRESİ VE DEVAMSIZLIK HAKKI NE KADARDIR? Katılımcıların TYP'ye devamı zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri