Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Saklama sadece buzla değil, tuzla da yapılabilir.
Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pişmiş somon ise 2 gün buzdolabında saklanabilir ve en kısa sürede tüketilmelidir.
Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Önemli bir not: Eğer eski tip bir buzdolabınız varsa balıklarınızı buzlukta 14-15 gün kadar saklamanızı, bu süreyi uzatmamanızı tavsiye ederiz. Ancak yeni nesil buzdolaplarında ya da derin dondurucularında balığı buzlukta bekletme süresi 4 ila 6 aya kadar çıkar.
İlgili 34 soru bulundu
Pişmiş balık, uygun şekilde korunduğunda derin dondurucuda saklanabilir. Kullanım süresi yaklaşık 1-2 ay içindedir. Doğru saklama koşullarını sağlayarak balığın tazeliğini ve lezzetini koruyabilirsiniz.
Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Balık piştikten sonra da olabildiğince çabuk tüketilmelidir. Balık dolapta en fazla 2 gün durabilir.
Marketten alınan balıkları soğuk süt şişeleri,yoğurt kapları ve soğuk içeceklerin yanında taşıyabilirsiniz. Aldığınız balığı en geç 2gün içinde tüketmeyecekseniz mutlaka üzerine tarih yazarak, derin dondurucuda saklayın. Balıklar, buzdolabı ısısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 ay saklanabilir.
Mikrodalga Buz Çözdürme
Kağıt havlularla kaplı bir tabağa koyun. Balıkları bir kat kağıt havluyla örtün. Balığın en ince kısımlarını tabağın ortasına yerleştirin. Her 454 gr balık için balığı 4 ila 5 dakika ısıtmak için buz çözme ayarını kullanın.
Filetoları tavaya koyun ve 3 ila 4 dakika pişirin. Somonu, etli kısmı alta gelecek şekilde sıcak tavaya koyun. Tencerenin kapağını kapalı tutun ve somonu eti kızarana kadar orta-yüksek ateşte pişirin. Somon balığı pişerken somonu gevşetmek ve yapışmasını önlemek için tavayı birkaç kez dikkatlice sallayabilirsiniz.
Fırında pişirmekten veya haşlamaktan biraz daha karmaşık olsa da, donmuş somonu ızgara yapmak veya tavada kızartmak hala çok basit ve haftanın herhangi bir gecesi tamamen yapılabilir.
Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir.
Ocakta ısıtmak için orta ateşte ısıttığınız tavanıza yağ koyun. Isınan tavanıza et, tavuk veya balığınızı koyun ve çevirerek ısıtabilirsiniz. Yaygın bir ısıtma uygulaması olan mikrodalga kullanmak istiyorsanız, mikrodalgaya uygun bir kaba koyup kapağını hava almayacak şekilde kapatmak oldukça önemlidir.
Taze, çiğ somon
Somon satın alma tarihinden itibaren bir günden iki güne kadar dayanır. Yine de eğer onu dondurursanız en iyi tatta ek olarak iki aydan üç aya kadar saklayabilirsiniz.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Pişmiş balık ise bozulmaya başladıktan sonra bile lapa gibi bir tabaka oluşturmaz. Bir sonraki adım balığı koklamak. Muhtemelen bildiğiniz gibi, hem pişmiş hem de çiğ balık, balık gibi kokar. Ancak buzdolabında bozulmaya başlayan balıklar keskin bir balık kokusuna sahip olacaktır.
Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin."
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Merhabalar. Sağlığınız için haftada en az 1 kere balık yemeyi ihmal. etmeyin.
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Saklama sadece buzla değil, tuzla da yapılabilir.
Çiğ veya soğuk tüketirken balığın kalitesine ve tazeliğine dikkat etmek özellikle önemlidir. Fırınlama, ızgara veya buharda pişirme gibi yöntemlerle balık pişirmek, besin mevcudiyetini artırmaya yardımcı olabilir. Öte yandan, özellikle çiğ olarak soğuk balık yemek, bazı besinlerin emilimini etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri