Estetik müdahalelerin önüne geçtiği bilinen ilikli kemik suyu Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Başta çorbalar olmak üzere pilav gibi çeşitli yemeklere konulan kemik suyu direkt içilerek de kullanılabiliyor.
Düdüklüde İlikli Kemik Suyu Tarifinin Pişirme Önerisi
Kemik suyunu hazırlarken içerisine soğan, sarımsak, zerdeçal, karabiber, tuz ve defne yaprağı gibi malzemeler ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz. Böylece hem lezzet açısından daha kolay tüketebilir hem de besleyici değerini artırmış olursunuz.
Tencere yemeklerinde, pilavlarda, çorbalarda lezzetin artmasını sağlayan kemik suyu, alternatif tıpta ve modern tıpta da faydalı bir şifa kaynağıdır. Dokuları yenilediği bilinen kemik suyu, çocuk, genç, yetişkin, her yaştan tüketicinin et ürünlerinin yanında alternatif olarak tüketebileceği doğal bir gıdadır.
Tüketilebilecek bir ilikli kemik suyu çorbası ise hem lezzetli hem de sağlıklı bir besin olarak mevcut olmaktadır. Yemeklere katılması haricinde tek başına direkt içilerek tüketilebilmektedir. Tek başına içilirken karabiber gibi baharatlarla tatlandırılarak da tüketilebilmektedir.
İlikli kemik suyunun direkt içilmesi çok daha faydalı. -Göz kararı böldüğünüz ilik suyunu cezvede ısıtın ve kaynamadan ocaktan alın. -Özelikle aç karnınıza içmeye dikkat edin. En çok fayda alacağınız öğün sabahtır.
İlgili 24 soru bulundu
Kemik suyunu, buzdolabında 7 gün, buzlukta ise 3-6 ay kadar saklayabilirsiniz. İlikli kemik suyunu derin dondurucuda maksimum 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Konserve edilmiş kemik suyunu ise, kapağını açmadan buzdolabında 1 ay muhafaza edebilirsiniz.
Günde bir bardak tüketilen ilikli kemik suyunun bağışıklığı güçlendirdiğini, bağırsak duvarını onardığını, kök hücreleri destekleyerek kişiye sağlık ve güzellik kazandırdığını söyleyen Fitoterapi Uzmanı Dr.
Yalnızca hasta olduğunuz zamanlarda değil hastalıklardan korunmak için de kemik suyu tüketebilirsiniz. Hem gelişim çağındaki çocukların hem de kemik erimesi gibi sorunlar yaşayan kişilerin haftada 2 kez ilikli kemik suyu tüketmesi tavsiye edilmektedir.
En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
Donduktan sonra dilerseniz üzerini streç filmle kapatabilirsiniz. Dilerseniz de buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz. Kullanacağınız zamanda bardağı makasla keserek çıkarabilirsiniz veya çözdürerek kullanabilirsiniz. Kavanoz bulamayanların kullanabileceği bir yöntem.
Kasabınızdan ücretsiz alabileceğiniz ilikli kemik ile basitçe kemik sularını hazırlayabilirsiniz. İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
İlikli kemiği 4-5 saat kaynatmamız en doğrusudur, ilave edeceğimiz baharat ve sebzeleri ise kaynatma aşamasının son 1 saatinde ekleyebiliriz.
Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. Bunu sağlamak için tencereye konulan kemik miktarının su oranından fazla olması ve 24 saat kısık ateşte kaynaması gerekir. Bu şekilde yapılmayan kemik suları jelleşmez, jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir.
Kaynamakta olan çorbadan bir kepçe ekleyerek çırpmaya devam edin. Tamamen karışınca, yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ekleyin. Tam kaynatmadan ateşten alın.10 dk kadar dinlendirdiğiniz çorbanız servise hazırdır. İsterseniz içine sarımsak rendeleyebilirsiniz.
Suyun içine 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Tencereyi ocak üzerine alıp, kaynama noktasına gelene kadar yüksek ateş üzerinde bekletin. Kemik suyu kaynama noktasına geldiği an ocağın en küçük gözüne alın. Kısık ateş üzerinde kemiklerin içindeki ilikler sıcaklıkla eriyip, et suyuna karışana kadar 5 saat pişirin.
Sağlıklı kemik suyu yapımında hayvanın incik ve kaval kemiklerini kullanmalıyız. Bu kemik ayağın dizden ayak bileklerine kadar uzanan kısmıdır. Hayvanın tüm ağırlığını çeken bu kemikler en yoğun iliğin olduğu kemiklerdir.
Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. ateşte kaynaması gerekir. suyun fazla eklenmesidir.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım.
Kemik suyunda; protein, A vitamini, B12 vitamini, E vitamini, demir ve fosfor bulunur.
Kemik suyunu farklı şekillere ambalajlamak mümkün olsa da en çok tavsiye edilen yöntem Kavanozda Kemik Suyu. Kemik suyunu kavanozda muhafaza etmenin birden fazla avantajı bulunmaktadır. İlk avantajı cam kavanozda muhafaza edilen gıda ambalaj materyali olan cam ile etkileşime neredeyse hiç girmemektedir.
6 saatin ardından etleri ve ilikleri kemiklerden ayırıyoruz. Suyun içine tekrar kemikleri koyup, bir bardak sirke ekliyoruz. Kaynamaya başladığında mum alevinde bu kez 18 saat kaynatıyoruz. 18 saatin sonunda kemik suyumuz hazır.
Kemik suyu hayvansal yağ kaynağı olması ve yüksek oranda kolesterol içermesi sebebiyle, kalp-damar rahatsızlığı olan kişiler, kan kolesterol düzeyleri yüksek olan kişiler ile ideal ağırlığının üzerinde olan kişiler için pek de uygun bir besin olmayabilir.
Günün her saatinde aç ya da tok karnına tüketilebilen kemik suyu direkt içilerek ya da yemeklere ilave edilerek kullanılabilir. İlik suyunu hazırlarken kemiklerde kalan parçalı etlerin lezzeti ilik suyuna geçtiğinden dolayı direkt içilerek de kullanmak mümkündür.
İlikli kemik suyunun içerisinde doğal olarak kolajen ve protein bulunur. Eklem sorunlarından selilüte, cilt kırışıklarından sarkmalara ve vücut iltihaplanmalarına kadar birçok rahatsızlığa faydası olan ilikli kemik suyunun bu etkisi içeriğinde bulunan glukozamin bileşiği ve kolajen miktarından kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri