Tüp bebek tedavisine geçilmeden önce aşılama yönteminin iki veya üç kez uygulanması önerilir. Üçüncü aşılama işleminden sonra hamilelik olasılığı önemli ölçüde daha düşüktür. Bu nedenle ilk üç aşılama tedavisinde hamilelik gerçekleşmediyse tüp bebek tedavisine geçilmesi daha uygundur.
Aşılama Tutma Oranı
Aşılama tedavisi yüksek başarı oranlarına sahip değildir. Ancak tüp bebek tedavisinden önce denenebilecek uygun maliyetli bir tedavi seçeneğidir. Aşılama tutma oranı yaklaşık olarak %15 ila %20 arasındadır. Tüp bebek tedavisinden önce maksimum 3 defa aşılama tedavisi uygulanması önerilir.
Aşılama yöntemi ile gebelik şansı; hastanın yaşına, infertilite süresine, erkeğin sperm durumuna göre değişmekle birlikte bu şans deneme başına % 15'i geçmemektedir. Teorik olarak aşılama 6 kez denebilmekle birlikte ilk 3 denemede gebelik elde edilmez ise sonraki denemelerde şans daha da azalmaktadır.
Aşılamadan sonraki süreç çiftler için oldukça heyecan verici ve bazı durumlarda endişeli olabilir. Aşılamanın başarı oranı çeşitli faktörlerin etkisiyle değişiklik gösterebilir. Yapılan bazı araştırmalara göre aşılamanın başarı oranının yaklaşık olarak %20 olduğu söylenebilir. Aşılama kısa zamanda yapılan bir işlemdir.
Aşılama Tutma Oranı Yüzde Kaçtır
Aşılama yöntemi, diğer yardımcı üreme tekniklerine göre daha düşük başarı oranı sunar. Aşılama yönteminin tutma oranı ortalama olarak %15 ila %20 arasında değişmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Aşılama tedavisi, bebek sahibi olmak isteyen her çifte uygulanacak bir yöntem değildir. Rahim iç duvarında kalınlaşma olmayan, tüpleri tıkalı, şiddetli erkek faktörü olup veya eşinin sperm sayısı çok düşük olduğu durumlarda, yumurtlaması olmayan, şiddetli endometriozis olan eşlerde bu yöntemden uygulanmaz.
Aşılama Tutarsa Belirtileri Nelerdir? Aşılama tutarsa ilk belirti adet gecikmesidir. Aşılama ile hamile kalanlarda bazen adet gecikmesinden önce lekelenme şeklinde tutunma kanaması ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında normal gebelik sırasında görülen erken hamilelik belirtileri zamanla ortaya çıkmaktadır.
Banu Kumbak Aygün. Aşılama tedavisi başarısı %15 ila 25 arasında değişen bir infertilite tedavi yöntemidir. Peki kaç kere yapılabilir? Genellikle 3 ila 6 kere yapılabilir olarak ifade ediyoruz ama ilk 2-3 denemeden sonra başarı çok da fazla artmadığı için genellikle tüp bebek tedavisine geçilmesini tavsiye ediyoruz.
Aşılamadan 2 hafta sonra kanda gebelik testi ile sonuç araştırılır. Bu 2 haftalık sürede genellikle progesteron vaginal tablet ya da jel kullanılması önerilmektedir.
Aşılamadan sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Biz de hastalarımıza, gebelik şansını bir miktar artırmak adına aşılamadan 1 gün sonra cinsel ilişki öneriyoruz.
Rahim ağzının silinmesi/temizlenmesinin ardından çok ince, yumuşak bir tüp rahim ağzından ilerletilerek rahmin içine yerleştirilir ve tüpün diğer ucundan hazırlanmış olan erkeğe ait spermeler bir enjektör yardımıyla rahmin içine aktarılır. Bu işlem yaklaşık 5 dakika kadar sürer.
Kliniğimizde aşılama fiyatları 2023 yılında ortalam 3500 ila 5000 TL arasında değişmektedir. Bu aşılama tedavisi fiyatı muayeneler, yumurta takibi, ve aşılama işlemini kapsamaktadır. Sperm yıkama ve aşılama kateteri ise ek ücrete tabidir.
Aşılamadan 20 gün sonra ultrasonda gebelik ultrasonda saptanabilir.
En başta gelen faktör yaş. Yaş ilerledikçe tedavi başarısı düşüyor. Hemen ardından kadındaki problemler, özellikle kanal tıkanıklığı ve yumurta kalitesindeki sorunlar geliyor. Spermin değerlerindeki bozukluk da arttıkça tedavi başarısı düşüyor.
Aşılama tedavisinde önemli olan kriterlerden biri de transfer anında idrara sıkışık olmanın fayda sağlamasıdır. Transfer sonrası uzun süre yatmanın araştırmalara göre pozitif etkisi olmadığı düşünülmektedir. Maksimum yarım saatlik bir dinlenme süresinden sonra anne adayı ayağa kalkabilir, tuvalete gidebilir.
Aşılama sonrası ilişkinin de bizce kısıtlanması gerekli değildir. Hatta bazı araştırmacılara göre aşılamanın sonraki gününde cinsel ilişkide bulunulması yararlı olmaktadır. Ancak bu konuda hekimler arasında görüş birliği olmayabilir. Aşılamanın yapıldığı merkezdeki hekimlerin tavsiyesine uyulmalıdır.
Aşılama yapıldıktan sonra 15-20 dakika işlemin yapıldığı yerde veya yakında bir sedyede/ yatakta uzanmak yeterli olmaktadır. Onun dışında uzun süreli istirahat etmek veya çalışmamak gerekli değildir. Bir gün sonra da ilişki serbesttir.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Aşılamadan 12-13 gün sonra kanda gebelik testi (bhcg) ile gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Çıkan değerin gün aşırı 2 katına çıkması takip edilmelidir.
Aşılamada ikiz olma ihtimali nedir? Aşılama esnasında 3 ya da daha fazla yumurta kullanıldı ise çoğul gebelik olma ihtimali yüksektir. Fakat çok tercih edilen bir durum değildir.
Eskiden daha yaygın kullanılan aşılama yöntemi için rahim filminde (HSG) en az bir tüpün açık olduğunun görülmesi gerekiyor. Ayrıca sperm sayısı için de minimum bir değer var. Bu değer çoğu yerde yıkama işlemi sonrası 5 milyon hareketli sperm olarak kabul ediliyor.
Aşılama ile ilgili kesin bir sınırlama yoktur fakat 2-3 uygulamadan sonra hamilelik elde edilmiyorsa daha ileri yöntemlerin denenmesinde fayda vardır.
Aşılama işleminin uygulanmasından 2 ila 3 hafta sonra kadında gebelik durumunun oluştuğuna dair bazı belirtiler görülmeye başlanır. Kadında aşılama sonrasındaki gebelik belirtileri şunlardır; Göğüslerde ağrı ve büyüme.
Bir miktar semenin dışarıya geri gelmesi normaldir. Aşılama ( inseminasyon ) kesinlikle ağrılı bir işlem değildir. İşlemden sonra kadın 10 – 15 dakika kadar uzanır ve daha sonra normal hayatına dönebilir. Zorunda olmamakla birlikte hastaya progesteron desteği verilebilir.
Tüp bebek tedavisinde rahim duvarını implante edilecek embriyoya hazırlamak için progesteron hormonu verilir. Progestan iğne ya da progestan fitil progesteron replasman tedavisinde kullanılan etkili formlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri