İpek Gelinlik Kumaşı Dayanıklı ve kaliteli olmasıyla bilinen bu kumaş türü her mevsim için uygundur. Kumaşa parlaklık ve yumuşaklık katmak için saten, mikado, tül, tafta ve dupioni gibi kumaş çeşitlerinin ipek karışımlı olanlarına da rastlaman mümkün .
Gelinliklerde genellikle sentetik karışımlı ipek kumaşlar kullanılır. Kumaştaki ipek oranı arttıkça gelinliğin kalitesi, haliyle de fiyatı bir o kadar yükselir. Dokunulduğunda ipek saten yumuşak ve kaygan, ipek tafta biraz daha sert ve kaygan şifonun ise yumuşak ve pamuksu bir his uyandırması gerekir.
Sadece ipekten oluşan ziberlin daha yüksek fiyatlardan satılmaktadır. Sahip olduğu kumaş özellikleri itibari ile makinada yıkanmak için uygun bir kumaş türü değildir. Kolay kırışan ve kolay hasar alan bir yapıya sahiptir.
SATEN KUMAŞ ÖZELLİKLERİ
Oldukça dökümlü bir yapısı vardır, tüylenme yapmaz. En dikkat çekici özelliği tek tarafı parlak, kaygan yüzeyli olmasıdır. Saten kırışıklığa dayanıklıdır; özellikle kalın satenler incelere göre daha az kırışan yapıdadır.
Sade, klasik ve zamansız bir gelin olmayı düşleyen gelin adaylarına saten kumaş gelinliği öneriyorum. Biraz daha modern bir hava yakalamak isteyen gelin adaylarına ise yaka veya kollarda dantel veya işleme detayları bulunan gelinlik modellerini öneriyorum.
İlgili 16 soru bulundu
Genel olarak üst kısmı korseli ve alt kısmı prenses etek şeklinde gelen gelinlik modellerinde yalnızca sütyen ve külot tercih edebilirsiniz. Gelinliğinizin sırt kısmı açık ise sırt bağları olmayan bir sütyen ya da arkası şeffaf sütyenler kullanmalısınız.
Gelinliğin hem dar hem saten kumaş ise sana lazer kesim iç çamaşırlarını öneririz.. Saten ve dar gelinliklerde lazer kesim sütyen ve külot tasarımları gelinliğin içinden belli olmayacaktır. Ayrıca vücudu sıkıca saran ve daraltma özelliğine sahip korseler, dar gelinliğinin daha kusursuz gözükmesini sağlayacaktır.
Saten astar kumaş, iki farklı türde üretilir: sentetik ve doğal. Sentetik saten astar kumaşlar, genellikle polyester veya naylon gibi sentetik malzemelerden yapılır. Doğal saten astar kumaşlar ise, ipek, pamuk, keten gibi doğal liflerden yapılır.
Saten dokumasında iplikler birbirine çok sık ve birbiri üzerine dokunulur. Kısacası saten kumaş denilince parlak, yumuşak iplik ve pürüzsüzlük gelir. Saten kumaşın en ayırt edici özelliği de mat olmayıp, parlak bir görünüme sahip olmasıdır.
Pamuk saten:
Hatta polyester saten çarşaflar oldukça sağlıksız, nefes almayan ve rahatsız edici çarşaflar üretir ve ucuz ve parlak olmaları dolayısıyla popüler olmalarına karşı asla tavsiye edilmeyen ürünlerdir. Pamuk saten çarşaflar ise pamuk kumaşlar kadar sağlıklı, hijyenik, yumuşak ve konforludur.
Kristal, ipek ve cam organze gibi çeşitleri bulunuyor. Klasik ve modern tüm gelinlik modellerinde kullanılıyor. Organze kumaşın, gelinliğin etek kısmında sıklıkla kullanılmasının yanı sıra dev gelinlik fiyonkları gibi detaylarda, tok görünümüyle de tercih edildiğinin de söyleyelim.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Hiçbir şeyi aceleye getirmeden, mükemmel sonuca ulaşabilmek için düğüne en az üç ay kala gelinliğini seçmen gerek. Tarzına ve bütçene en uygun gelen markaları ya da tasarımcıyı belirledikten sonra, düğün tarihinden maksimum 6 ay, minimum 3 ay önce gelinlik randevunu alarak beğendiğin modelleri deneyebilirsin.
Hayalinizi süsleyen ve büyük bir heyecanla aldığınız gelinliğinizi evinize ister düğünden 1 ay önce getirin isterseniz de düğüne 1 gün kala hiç farketmez, her şekilde gelinliğinizi yukarıda, etekleri yere değmeyecek bir şekilde asmanız gerekir.
Bu konudaki tavsiyemiz düğünden 6 ay önce gelinlik araştırmalarına ve alışverişine başlaman yönünde. Eğer hazır gelinlik almayı düşünüyorsan bu süreyi biraz daha kısaltabilirsin ama özel dikim gelinlik için 6 ayı mutlaka göz önünde bulundurmanda fayda var.
Doğal kumaş türleri içinde en sağlıklı olan kumaş türünün pamuklu kumaş olduğu düşünülür. Bu nedenle bebek giysilerinde bile tercih edilir. Dört mevsim kumaşı olarak adlandırılmasına neden olacak şekilde ortam ısısına uyum sağlama yeteneği vardır. Gabardin, kadife, poplin ilk akla gelen türleridir.
Kumaş Kategorileri
Kırışma ve iç gösterme yapmaz, ince yapısından dolayı hava alan ve terletme yapmayan kullanışlı bir kumaştır.
En sık tercih edilen ipek kumaş türlerinden olan ipek saten, pürüzsüz ve parlak bir ipek türüdür.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Güve gibi zararlı böcekler zarar vermez. Küf ve mantar benzeri mikroorganizmalardan etkilenmezler. Polyester kumaş, sudan etkilenmez, dayanıklı ve temizliği oldukça kolaydır. Ayrıca ütü gerektirmeyen ve görünüm açısından yeniliğini koruyan bir kumaştır.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Gerdek gecesi gelinliğin altına ne giyilir diyen ve sadelikten yana olan gelin adaylarına, külot ve sütyen takımları, tül ve dantelin bir arada kullanıldığı beyaz renkteki iç çamaşırları tavsiye edilebilir. Mayo tipi tek parça iç çamaşırlar ve jartiyerler giyilebilir.
Gelinlik jartiyerinden bahsetmişken, amacına da değinelim. Düğün günü gelinler, uzun saatler ve yorucu bir süreç yaşarlar. Gelinlik ve altına giyilecek külotlu çorap daha çabuk terlemeye ve ilerleyen saatlerde vücutta ve vajina bölgesinde kötü kokular oluşmasına neden olabilir. Bu durumda jartiyerler kurtarıcı olur.
Kınada erkek tarafı ne alır sorusunu yanıtlayarak başlayalım: Geleneklere göre kına gecesi hazırlığında gelinin kına elbisesini, ayakkabı, küpe, iç çamaşırı, takı gibi aksesuarlarını damat tarafı alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri