TS 3810 Ayran-Kısa Ömürlü Standardına göre bu ürün; ''Yoğurda (TS 1330) içilebilir nitelikte su (TS 266) ve tuz (TS 933) veya süte (TS 1018) içilebilir nitelikte su, yoğurt bakterileri ve fermentasyon işleminden sonra tuz ilavesi (TS 933) ile tekniğine uygun olarak üretilen fermente bir süt ürünüdür'' şeklinde ...
Fabrikasyon ayranların birçoğunun ambalajı plastiktir ve bardak şeklinde olanların kapakları da alüminyumdur. Ayran asidik bir içecek olması sebebiyle içinde bulunduğu plastik kaplarla ve alüminyumla etkileşebilir ve bu kimyasal etkileşme sağlığa zararlı maddelerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Yoğurt, su, tuz. Bir bardağı (250 ml'si) günlük kalsiyum ihtiyacının %25'ini karşılar. * Sütte doğal olarak bulunan süt şekerini içerir. İlave şeker içermez.
Sütaş Ayran 1 lt. doğal ve besleyicidir.
Kültürümüzün ve sofraların geleneksel lezzeti olarak son derece ferahlatıcıdır.
Ayran yoğurt kökenli olduğu için içerdiği bakterilerle bağırsakların düzenlenmesine de yardımcı olur. Pastörize ve homojenize inek sütü, su, tuz ve ayran kültürü. İlave şeker içermez. Bileşimindeki şeker laktozdan (süt şekeri) kaynaklanmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Ayran, yoğurda su katılarak veya kuru maddesi ayarlanan süte starter kültür ilave edilerek hazırlanan fermente süt ürünüdür. Evde yaptığımız ayranları, yoğurda su ve tuz ilave ederek hazırlarız. Hazır ayranlar ise büyük çoğunlukla sütün içine su ilave edilerek hazırlanır.
Ayran, temelde yoğurt ve su karşımı ile elde edilen bir tür içecektir. Çok eski zamanlardan beri tüketilen ayran soda ile de yapılmaktadır. Tuz oranı ise kişinin isteğine bırakılır. Ancak hazır ayranlarda tuz oranı sabittir.
Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi fazla ayran tüketmenin de çeşitli zararları bulunur. Bu zararların en çok görülen etkisi bağırsak sorunlarıdır. Probiyotik içeren ayran, bağırsaktaki bakterilerin artmasını sağlar. Bu sebeple kabızlık ve ishal gibi sorunlar oluşabilmektedir.
YENİ başlatılan “her çocuğa günde bir bardak süt” uygulaması, çoçuklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişmesi bakımından doğru bir karardır. “Söz konusu sağlıksa eğer”, süt de yoğurt da ayran da doğru seçimlerdir, üçü de sağlığı korur, güçlendirir; gerisi teferruattır!
Ayranın Diğer Faydaları: Düzenli olarak ayran içmek sadece başta sindirim sistemi olmak üzere iç organların sağlığını korumakla kalmaz aynı zamanda cilt sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Cilt maskelerinde cildin temizlenmesi dışında güneş yanıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Sütaş Ayran İçtikçe İyi Hissedeceksin!
Besleyici, doğal, sağlıklı ve faydalı bir içecektir. Yoğurt, su, tuz. Bir bardağı (250 ml'si) günlük kalsiyum ihtiyacının %25'ini karşılar. * Sütte doğal olarak bulunan süt şekerini içerir.
7) Uyku Düzenleyici
Vücudu rahatlatma etkisi olan bir bardak ayran, uykuya dalma sorunu olan kişilerin de şifası olacak. Beden ağrılarını dindirip daha rahat uyumanızı sağlar.
Sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin artışına yardımcı olur. Her besinde olduğu gibi ayranın da aşırı tüketimi uzmanlar tarafından önerilmez. Aşırıya kaçmadan tüketildiğinde vücudun zinde kalmasını sağlar. Ayran sadece iç organlara değil cilde de faydalı bir besindir.
İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar. Artı bir yönü ise vücudun sıvı oranını yükseltir.
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Vücudun sıvı akışını dengelemek ve normal kan basıncını sağlamak için gerekli olan potasyumu sağlar. Ayrıca ayran triptofan içermesi vesilesi ile sakinleştirici etkiye sahip olup antistres besinleri listesinin ilk sıralarında yer almaktadır.
Kafeine ve asitlere karşı hassasiyeti olanların ayran tüketerek midesini rahatlattığı bilinir. Bir bardak limonlu ayran faydaları sayesinde, mide ekşimesinden kurtulabilirsiniz. Güçlü bir iskelet ve bağışıklık sistemi için; protein önem arz eder. Proteini alabileceğiniz en iyi seçimlerden biri de şüphesiz ayran!
İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum, B vitaminleri ve su nedeniyle toksin maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına ve ödem atılmasına yardımcı olan ayran, zayıflama diyetlerinde yer alır. Protein içeriğinin yüksek olması kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesini sağlar ve iştahın kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Bazı uzmanlar ayranın sinir sistemi üzerinde de etkili olduğunu savunmaktadır. Uyumadan önce ayran içmenin yorgunluğu alması ve kasları gevşetici özelliğinin olması sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere neden olmaktadır.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiyotiklerin etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin.
Zayıflama diyetlerinde sıklıkla yer verilen ayran vücut metabolizma hızının artmasını sağlayarak zayıflamanıza yardımcı olur. Ancak zayıflama diyetlerinde unutulmamalıdır ki mucize bir besin yoktur. Tek başına ayran zayıflatmaz.
Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri