İlk marş esnasında yapılması gereken öncelikle debriyaja ve frene basılır vites boşa alınır ve araç çalıştırılır. Debriyaja basınca vites boşa geçeceğinden frene basmak gereklidir. Araç çalıştırıldıktan sonra hava soğuk ise şayet bir miktar rolanti de çalıştırmak doğru olacaktır.
Debriyaj pedalına basmak, tüm şanzımanı ateşlemeden ayırır ve bu nedenle daha az sürükleme oluşturur. Debriyaj basılı değilken, aracı boşta çalıştırırken sürükleme çok daha yüksektir. Sadece motorun ana şaftı herhangi bir etki hissetmez, ancak şanzımanın tüm parçaları işlev gösterir ve buna göre sürükleme oluşturur.
Düz vitesli araçlarda debriyaj pedalı sadece vites değiştirmek için ve durma anında aracın vitesteyken stop etmemesi için kullanılmalıdır. Seyir halindeyken debriyaj pedalını kullanma şeklimiz alışkanlıklardan doğmaktadır.
Ani fren yapmamız gereken durumu kurtarmışsak aracın stop etmemesi için debriyaja'da basılır.
Debriyaja basmanız yeterlidir, hatta araç boşta olsa bile yine de çalıştırırken debriyaja basarak çalıştırmanız daha sağlıklıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Ani fren yapmanız gerektiğinde debriyaja da basarsanız bu demektir ki arabayı boşa aldınız. Boşa alınan araba daha uzun mesafede durur, debriyaja basıldığı için araba akar. Onun için önce frene basacaksın araba durduğu an debriyaja basmalısın stop etmemesi için.
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Debriyaj, sürüş sırasında vites değiştirmek için kullanılır. Motor vitesi bir üst seviyeye alınarak araç hızı artar. Debriyaja basılmazsa debriyaj diskleri devreye girmez ve vites değişmez. Ayrıca fren yaparken debriyaj ve debriyaj balatasını kullanmazsanız motor duracaktır.
1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil. Kazaların çoğu bu yüzden olur. Debriyaja bas, vites değiştir, tekrar gaza bas, vs aracın kısmi kontrölünü kaybettirir, virajda buzlanma yada su varsa, tekerleri kayma eğilimine sokar.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Debriyaj balatasi sanilanin aksine debriyaja tam basildigi surece kesinlikle zarar gormez. Gerekmedigi surece debriyaja basili beklemeyin. 10-15 saniyeden fazla beklenilecekse vitese boşa alarak, debriyajı bırakmak baskı bilyası ve baskı yaprak yaylarının daha uzun omürlü olması şeklinde size geri dönüş saglar.
Debriyaja basmazsan fren daha iyi tutar. Ama bu biraz ileri derecede tecrube kazandikca yapabilecegin bir şey. Bu asamada sen mutlaka debriyaja da bas. Bir zarari olmaz.
Debriyaj + fren yapınca fren mesafesi kısalıyor. Yavaşlarken de sadece fren yapmak yeterli. Debriyaj sadece vites değiştirmek için.
Kırmızı ışık araç sürücüleri için dur anlamına gelmektedir. Araç sürücüleri kırmızı ışıkta durmak zorundadır. Trafik lambasındaki kırmızı ışıkta araç sürücüleri arabalarıyla beklerken aynı zamanda yayalara ve diğer yollardaki araçlara geçiş izni sağlanmaktadır.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
Aküsü zayıf olan bir otomobilde debriyaja basmadan aracı çalıştırmanız bile mümkün olamayabilir. Ayrıca, işlevi nedeniyle daha basit parçalarla üretilen marş motorunun ömrünün çabuk bitmesine de sebep olur. Dolayısıyla aracı vitesteyken çalıştırmak aküye ve marş motoruna zarar verebilmektedir.
Ayaklar hareket ettirilmeden vites birinci vitese geçirilir. Bundan sonra da sol ayak debriyaj üzerinden yavaş bir şekilde çekilir iken, sağ ayak ise frenden bütünüyle kaldırılır. Bu sırada gaz pedalına yavaş bir biçimde basılarak arabanın kalkış işlemine geçilir.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
Ani fren ne demek? Dibine kadar frene basacaksaniz tabiki debriyaja basarsiniz. Tekerlekler kilitleniyor, haliyle motorda durup stop ediyor. Acil frende her ikisine birden basılır,normal frenlemede debriyaja durmaya yakınken basılır.
yokuş aşağı frene basarken,duracağın vakit debriyaja bas.başka hiçbir suretle debriyaja basmana gerek yok...
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri