Şinasinin Agah Efendi ile birlikte çıkardığı ilk özel gazete Tercüman-i Ahvalin ilk sayısında yayınlanan Mukaddime ( ön söz ) başlıklı yazı bizde ilk makale olarak kabul edilir.
İbrahim Şinasi'nin 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanan bu mukaddimesi (ön sözü) edebiyatımızda ilk makale örneği sayılmakta.
Edebiyatımızdaki ilk makale Şinasi'nin "Tercüman-ı ahval mukaddimesi" dir. 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanmıştır.
İlk makale, Şinasi tarafından çıkarılan, ayrıca ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval'de "Mukaddime" ismi ile 1860 yılında yayımlanmıştır. Makaleler gazete, dergi ve İnternet gibi yerlerde yayınlanabilir. Makale alanında uzman kişilerce yazılır. Nesnel bir anlatım sözkonusudur.
Şöyle izah edelim: İnsanlık tarihindeki ilk akademik yayın, 5 Ocak 1665 tarihinde Amsterdam'da Journal des sçavans ismiyle yayımlandı.
İlgili 29 soru bulundu
Dünya Edebiyatında ilk makale örneğinin kim tarafından yazıldığı bilinmese de Çin uygarlıkları tarafından oluşturulduğu düşünülmektedir. İlk makalede, silah yapımı hakkında bir metin yer almaktadır. Türk Edebiyatında ise Şinasi ve Agah Efendi tarafından çıkarılan gayri resmi bir gazetede ilk makale örneği görülmüştür.
Şinasinin Agah Efendi ile birlikte çıkardığı ilk özel gazete Tercüman-i Ahvalin ilk sayısında yayınlanan Mukaddime ( ön söz ) başlıklı yazı bizde ilk makale olarak kabul edilir.
Yayımlanan makalelerin her türlü telif hakkı Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'ne, hukuki ve bilimsel sorumlulukları ise yazar(lar)ına aittir.
Kimler makale yazabilir? Bilimsel makaleleri sadece alanında uzmanlar yazabilir. Diğer makale türleri yeterli bilgiye sahip kişilerce yazılabilir. Bu makaleler genellikle sanatsal, sosyal, politik konuları içermektedir.
Makaleler; bilimsel makale, edebi makale ve gazete makaleleri olmak üzere 3'e ayrılır.
İlk makale, Şinasi tarafından çıkarılan ve ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval de (1860) yayımlanmıştır. Türk edebiyatındaki bu ilk makale Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'dir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk Edebi Roman: İntibah/Namık Kemal
Gazeteciliğiyle topluma yeni bir bakış açısı kazandıran, eserleriyle edebiyat tarihimizde önemli bir yere sahip olan, “Vatan Şairi” unvanıyla tanınan Namık Kemal'in kaleme aldığı “İntibah” edebiyatımızın ilk edebi romanı olma özelliğini taşıyor.
Gazeteciliğin kısa zaman içerisinde ilerlemesi, kuşkusuz 1860'ta Âgâh Efendi tarafından çıkarılan ilk özel Türkçe gazete olan Tercümân-ı Ahvâl'in daha sonra yayımlanan gazetelere bir lider ve model olmasına borçludur. Ancak, bilimsel düzeyde mezkûr gazetenin önemini ortaya koyan çalışmalar sayısal açıdan yetersizdir.
İbrahim Şinasi (Osmanlıca: ابراهيم شناسى) (5 Ağustos 1826, İstanbul – 13 Eylül 1871, İstanbul), Türk gazeteci, yayımcı, şair ve oyun yazarı. Türk toplumunda Tanzimat'ın ilanı ile başlayan batılılaşma sürecinin ilk ve en önemli yazarlarındandır.
Tercüman-ı Ahvâl (Osmanlıca: ترجمان احوال), İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir.
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır. Makaleler Microsoft Word programı kullanılarak Times New Roman karakterinde, 1 satır aralıklı olarak ve kenara dayalı şekilde yazılmalıdır.
Makale yazarlığı artık bir iki kişiden oluşmuyor. Bir makale ortalama beş yazardan oluşuyor.
Bilimsel bir yazı türü olan makalede bir görüş veya tezi ispatlamak amaç edinildiği için nesnel bir anlatım dili kullanılır.
Bilimsel makalelerin içerisinde olması gereken makale bölümleri vardır. Bilimsel makale bölümleri özet (abstract) , giriş (introduction), yöntem ve bulgular (Method&Results), sonuç ve tartışma(Conclusions&discussion), kaynakçadır (references).
Makale; bir konuda bilgi vermek, ele alman konuyu, düşünceyi, tezi savunmak amacıyla yazılan yazıdır. Söz konusu edilen düşünce, derinlemesine bir bakış açısıyla detaylı bir şekilde dayanaklar etrafında, inceleme ve araştırmalarla tartışılır ve ispat edilmeye çalışılır.
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir.
İlk tiyatro çevirimiz Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılmıştır. “Zor Nikâhı” adlı çevirisi, ilk tiyatro çevirimizdir.
Basın tarihimize ve edebiyatımıza ''Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'' olarak geçen bu ünlü metinde Şinasi, halkın uyması gereken yasal ödev ve görevlerin karşılığı olarak düşüncelerini açıklamalarının da, yurttaşlığın kazanılmış hakları arasında sayılması gerektiğini uzun uzun anlatmaya çalışıyor.
Makalede ele alınan düşünce ya da fikir kanıtlanmak zorundadır. Makaledeki ispat zorunluluğu fıkra da söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri