Köpeklerde kaşıntı, pire ve keneler gibi parazitler, alerjiler, cilt bozuklukları ve hormonal dengesizlikler dahil olmak üzere bir dizi nedenin sonucu olabilir. Daha ciddi sorunlardan kaçınmak için köpeğinizin durumunu veterinerinizle görüşmeniz önemlidir.
Yeşil çay ayrıca vücuttaki histamin seviyelerini de azaltabilir. Bu nedenlerden dolayı, yeşil çay mevsimsel alerjiler nedeniyle kaşınan evcil hayvanlar için iyi çalışır. Kaşınan cilde elma sirkesi uygulayın: Elma sirkesi, kuru, kaşıntılı cilt lekelerini iyileştirmek için harikalar yaratır.
Kaşıntının en yaygın iki nedeni dış parazitler ve alerjilerdir. Köpeklerdeki kaşıntılı dış parazitlerinnedenleri, pireler ve sarkoptes ve demodeks denilen uyuz akarları adı verilen küçük böceklerdir. Köpeklerde başlıca alerji türleri nelerdir? Alerjiler, köpeklerde cilt ve kulak sorunlarının yaygın bir nedenidir.
Kaygı ve stres
Şiddetli ve kronik stres, sürekli kaşıntıya neden olabilir. Bu, kırmızı lekelere veya iltihaplı cilde yol açabilir. Zorlayıcı kaşıma, nispeten kısa sürede ciddi hasara neden olabileceğinden, köpeğinizin kaygısını bir veterinerle görüşmeniz çok önemlidir.
İlgili 35 soru bulundu
Köpeklerde, alerjilerle ilişkili en yaygın görülen semptom, lokalize (bir bölgede) veya genel (vücudun her yerinde) deride kaşıntıdır. Bazı durumlarda semptomlar öksürük, hapşırma ve hırıltılı solunum ile solunum sistemini etkileyebilir. Bazen gözlerden veya burundan akıntı gelebilir.
Sirkeyi içme suyuna koyabilirsiniz. Ayrıca bir plastik sprey alıp içine %50 su, %50 elma sirkesi koyup tüylerinin aralarına hergün püskürtün. Ya da bu karışımla bir süngeri ıslatıp köpeğinizi silin. Bu köpeğinizin derisinin PH dengesini koruyacak, parazitleri belli bir ölçüde önleyecek, tüylerine parlaklık verecektir.
Soğuk Su: Soğuk su kaşıntıya en iyi gelen doğal yollardan biridir. Dilerseniz direkt olarak soğuk su ya da buz kürü ile birlikte kaşıntı olan bölgenize sürebilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması ile birlikte kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır. Soda: Kaşıntıya iyi gelen bir diğer yöntem ise sodadır.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Köpeğim çok kaşınıyor ne yapmalıyım? Köpeğiniz kaşınıyorsa pire ve kene kontrolü yapmalısınız. Başka belirti varsa bir kenara not etmeli ve veterinerinize bildirmelisiniz. Kaşıntının altta yatan nedeni pire, kene, kuru cilt ya da alerji olabilir.
Köpeklerde Sarcoptes canis uyuzu karın altında, ayakların içyüzü ve baş gibi vücudun az kıllı veya kılsız bölgelerine yerleşir. Deride önce kızarıklık daha sonra kaşıntı başlar, deri üzerinde kepeklenme, kabuklanma, yaygın kıl dökülmesi ve daha sonraları deride kıvrımların oluştuğu gözlenir.
Deride kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık gibi alerjik deri bulguları ortaya çıkabilir.
Kuru ve kaşıntılı cilt, tahriş olöuş bölgeler veya cilt enfeksiyonları için evcil hayvanınızı ılık suyla yıkayabilir, ardından 1 ölçek elma suyu ve 3 ölçek su ile hazırladığınız solüsyon ile durulayabilirsiniz. Bu sirkeli su durulaması aynı zamanda tüylerinin yumuşak ve parlak olmasını sağlayacaktır.
Köpek Alerjisinde İlaç Tedavisi
Alerji uzmanınızın önereceği bazı ilaçlar, belirtilerinizin hafiflemesine yardımcı olabilir. Antihistaminik ilaçlar, burun kaşıntısı ve hapşırma gibi belirtilerin etkisini azaltabilir. Burun spreyleri ve dekonjestanlar burun tıkanıklığını ortadan kaldırabilir.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Dermatolojik olarak kaşıntının en sık rastlandığı cilt hastalıkları ise cilt kuruluğu, uyuz, bitlenme gibi parazit hastalıkları, mantar enfeksiyonları, alerjik egzama ve alerjik ürtiker gibi hastalıklardır.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Vücuttaki alerjik kaşıntıya ne iyi gelir diyenler, buzdolabındaki maden suyuyla kaşıntıya iyi gelebilir. Maden suyu, mineral kaynağıdır ve ciltte oluşan kaşıntılar için tercih edilebilir.
Nane ve yabani nane uçucu yağları, kaşıntıyı yatıştırmada faydalıdır. İçerdikleri mentol sayesinde, bu uçucu yağlar, kaşıntı hissi durumunda hoş bir tazelik hissi sağlar.
Köpek Uyuz İlacı Dicromec, köpeklerde görülen uyuz hastalığının etkin ve güvenli bir şekilde tedavi edilmesi için kullanılan bir ilaçtır.
Bir bardağa yarımşar olacak şekilde sirke ve su koyup karıştırın. Ardından hazırladığınız çözeltiyi köpeğinizin işediği yere döküp bekletin. 5 dakika sonra bölgeyi temiz ve ıslak bir bezle silerek üzerine karbonat döküp bekletin.
Şayet köpeğiniz normal bir cilt ve tüy yapısına sahipse, aylık olarak bir kez yıkamak yeterli gelebilir. Fakat köpeğinizin tüyleri hızlı bir şekilde kirleniyorsa ya da kötü kokular oluşuyorsa daha sık yıkanma gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri