İlk çağlarda uzunluk ölçümü için, Nil üzerindeki Chaldees'te “Kral'ın Dirseği” yaygın bir standart ola- rak kullanılmıştır; bugünkü birimler- le Kral Dirseği 463,3 mm'ye karşılık ge- lir. MS 1101'de Kral I. Henry'nin burnun- dan elinin başparmağına kadar olan me- safe “yard” olarak tanımlanmıştır.
Ölçü karmaşasına çözüm bulmak amacıyla Mart 1790'da Paris'te toplanan “Bilim Adamları Akademisi” (Academy of Scientists) tarafından oluşturulan komite, Dunkirk-Barcelona üzerinden geçen meridyenin 1/40.000.000'unu referans uzunluk olarak kabul etmiş ve birimin adı olarak Yunanca “Metron”dan alınan “Metre” kabul ...
Metrik sistem veya metrik birimler, 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan, uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı (mètre des Archives ve kilogramme des Archives), uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir.
İlk ciddi adımı 1790'da Fransa Bilimler Akademisi atıyor. Dunkirk-Barcelona üzerinden geçen meridyenin 1/40.000.000'ini yeni referans uzunluk olarak kabul edip, bunun üzerinden ölçü birimi oluşturuyorlar. Birimin adını da Yunanca Metron'dan alarak metre olarak kabul ediyorlar.
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
İlgili 40 soru bulundu
Metre, ilk kez 1793 yılında, (büyük çember çizgisi üzerinde) ekvatordan kuzey kutbuna kadar olan mesafenin (dünyanın çevresinin dörtte biri) on milyonda biri olarak tanımlanmıştır, ki o yıllarda dünyanın çevresinin uzunluğu yaklaşık 40.000 km olarak biliniyordu. 1799 yılında, metre prototip çubuk baz alınarak yeniden ...
Fransa Ulusal Meclisi 26 Mart 1791'de yeni uzunluk biriminin, Paris üzerin- den geçen meridyen uzunluğunun çey- rek kısmının 10 milyonda biri olmasında görüş birliğine vardı. Bu yeni birim, “bo- yut” anlamına gelen Yunanca metron ke- limesinden türetilerek metre olarak ad- landırıldı.
ABD'de günlük hayatta kullanılan geleneksel ölçü birimleri sadece 4 adet olup, inch, foot, yard, ve mile şeklindedir. 1 Temmuz 1959'dan beri ( ABD Ulusal Jeodezi Kurumu hariç ) 1 yard = 0.9144 metre olarak kabul edilmiştir.
Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu. Dünya ülkelerinin çoğunda miladi takvim kullanırken, Türkiye'de hicrî takvim kullanılıyordu.
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
1928 yılında yapılan bir değişiklikle milletlerarası rakamlar kabul edildi. 1931'de kabul edilen bir kanunla eski ağırlık ve uzunluk ölçüleri değiştirildi. Eskiden kullanılan arşın, endaze, okka gibi ölçü birimleri kaldırıldı. Bunların yerine uzunluk ölçüsü olarak metre, ağırlık ölçüsü olarak kilo kabul edildi.
*Arşın: Eski bir uzunluk ölçüsüdür. Erbil'de metre sisteminin resmen kabul edilmesinden önce kullanılmıştır. 1 arşın 1 metreye eş değer olarak bilinir. Uzunluk ölçüsü olarak kullanılan arşın, çarşı ve pazarlarda, çeşitli kumaşların ölçümünde kullanılırdı ve genelde ağaçtan yapılmış bir sopa şeklindeydi.
Tarihi. Mısırlıların ölçü sanatını keşfettiğini dile getirebilmemize rağmen ölçü bilimi sadece Yunanlarla birlikte ortaya çıkmaya başladı. Yunanların geometri bilgisi ve onların ağırlıklar ve ölçüler ile olan önceki deneyimleri yakın zamanda daha bilimsel bir temel olarak onların ölçü sistemine yerleşmeye başladı.
“m” sembolü ile ifade edilen metre, uzunluğun SI birimidir. Birim, vakumdaki ışık hızı sabitlenmiş sayısal değeri (c), m s-1 birimi cinsinden ifade edildiğinde, 299 792 458 alınarak tanımlanmıştır. Burada saniye sezyum frekansı ΔνCs üzerinden tanımlanmıştır.
Her birine bir “dijit” denir ve bir biti temsil eder. Veri Bilgisayarda Nasıl Tutulur? Bit, bilgisayardaki en küçük bilgi birimdir.
Örneğin, 1.0 kilogram kütleye sahip bir cisim Dünya yüzeyinde tam olarak 9.81 newtona karşılık gelmektedir. Cismin kütlesi ağırlığa çevirilirken yer çekimi kuvvetiyle çarpılır. Newton birim kuvvetken, kilogram kütlenin birimidir.
Boy ölçüsünü ifade etmek için kullanılmakta olan foot ifadesinin çoğul hali ise feet olarak bilinmektedir. Aynı zamanda ft şeklinde kısaltmasının kullanıldığını da söylemek mümkündür olmaktadır. Amerikan boy ölçüsü birimi olarak kullanılmakta olan 1 feet (ft), 30,48 santimetreye (cm) denk gelmektedir.
Ons (sembol oz), bir kütle birimidir. Genellikle yaygın olan"Avoirdupois Onsunu" belirtmek için kullanılır fakat başka ons çeşitleri de vardır.
′ sembolüyle de gösterilir. 30,48 santimetreye eşittir. 1 yarda 3 fite eşit olup 1 fit 12 ince eşittir. 1958'de Amerika Birleşik Devletleri ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri, 1 yardanın uzunluğunu 0,9144 metre olarak tanımladılar. Dolayısıyla 1 fit 0,3048 metreye eşit (30,48 cm) hâle geldi.
Yani bir milimetrenin 1,000'de 5'i ya da bir metrenin 1,000,000'da 5'i boyutunda. Nanometre (nm) ölçeğine geldiğimizde ise artık işler iyice değişmeye başlıyor, çünkü 1 nm 1 μm'nin 1000'de 1'i ölçeğinde. Bu da 1 metrenin 1 milyarda 1'i olduğunu ifade ediyor.
Milimetre bir metrenin binde birine eşit olarak bilinmektedir ve bu şekilde hesaplanmaktadır. 1 mm 0.10 cm eşittir. Milimetrenin santimetrenin binde birine eşit olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri