Nişan Törenleri Söz törenlerinden sonra sıra nişan törenlerine gelmektedir. Kız isteme merasimlerinden sonra nişan tarihi belirlenir. Nişan törenleri için özel hazırlıklar yapılır, nişan kıyafetleri, nişan alışverişleri, nişan bohçaları hazırlanır. Nişan için yüzük tepsileri ve yapılacak konuşmalar hazırlanır.
örfi olarak nişan büyük bir tören şeklinde yapılıyor. söz ise istemeden hemen sonra yüzük takma ile oluyor. ama siz kendinize sözlü de nişanlı da deseniz hukuken nişanlısınız. nişan alınır, söz verilir.
Söz kesme aşamasından sonra sıra, nişan aşamasına gelir.
Törenler ayrı ayrı yapılırsa sözden sonra nişan ne zaman yapılır? Bunun için bir zaman sınırlaması yoktur. İki tarafın da müsait olduğu bir tarihte nişan töreni de yapılabilir.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Söz merasimi erkeğin ailesinin kız tarafının evine giderek tanışma ve geleneksel olarak kızlarını istemesidir. Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder. Nişan merasimi ise ailelerin, akrabaların ve arkadaşların bulunduğu daha büyük bir tören olarak kutlanır.
Nişan töreninde genellikle masraflar kız tarafı olarak üstlenilir.
Nişan ne demek sorusunun hukuki cevabı Türk Medeni Kanunu m. 118'de verilir. Buna göre bir erkek ve bir kadın arasında karşılıklı evlenme vaadi nişanlanmadır (TMK 118). Nişanlanmak, evliliğe atılan ilk adımdır. Nasıl evlilik akdi hukuki anlamda bir sözleşme ise, nişanlanmak da öyledir.
söz, nişandan bir önceki buluşma, tanışma. nişan artık resmi sağa sola duyurma. evlilik resmi düğün tören.
Nişan organizasyonunu problemsiz ve keyifli bir şekilde tamamlamak için her bir ayrıntının bilinmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekiyor. Bu nedenle nişanda geline ne takılır sorusunun cevabı da mutlaka bilinmeli. Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor.
Müstakbel gelin adayı kahveleri dağıttıktan sonra damadın babası ya da başka bir aile büyüğü söze girer ve “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” der. Yani kızı isteme babanın konuşması ile gerçekleşir.
Hatta Türk Kahvesi içilmezse, kız isteme de olmaz. Gelin adayı tarafından özenle hazırlanan Türk Kahvesi, aile büyüklerine ikram edilir ve kahve içerken seremoni başlar. Genellikle damat adayının babası ya da aile büyüğü tarafından başlanan söz, Allah'ın izniyle cümlesiyle başlar.
Kız isteme nasıl olur sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir; çiftlerin evlenmeye karar vermelerinin ardından damat ve ailesi, isteme çiçeği ve çikolatası ile birlikte gelinin ailesinin evine giderler. Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar.
Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Bismillahi ve ala sünnet-i resulillah.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Genel olarak nişan töreni yaklaşık 2-3 saat sürer.
Nişan tarihin belli olduğuna göre hazırlıklara ne zaman başlaman gerektiğine karar vermelisin. Söz ve nişan hazırlıkları ne kadar sürer dersen, ortalama 6 ay önceden hazırlıklara başlamanın yeterli olacağını söyleyebiliriz.
4-Evde Nişan Ne Kadar Sürer? Genellikle evde yapılan nişanlarda, söz ile nişan bir arada yapılmaktadır. Misafirleri karşılamak, ağırlamak, ikramlar, söz de olacaksa kız isteme konuşması, yüzük takma ve pasta merasimi gibi anlarla birlikte ortalama olarak 2 ile 3 saat arası sürmektedir.
NİŞAN TÖRENİ
Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar. Kız tarafı erkeğe pijama takımı, robdeşambr, el yüz havlusui bornoz takımı, seccade, kemer ve cüzdan alır.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir. Böyle durumlarda evlenene kadar tek bir yüzük tercih edebilirsiniz.
Evde Yapılan Nişan Töreninde Neler İkram Edilir? Açık büfe yemekler bu tür durumlar için en iyi seçenek olacaktır. Salatalar, kanepeler, patates topları, peynir tabakları, sarma, börek çeşitleri, minik pizzalar ikram edebilirsiniz. Bu sayede servis hızlıdır ve yemek gece boyunca azalmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri