En çok kullanılan çeşidi faradik, Rus ve yüksek voltaj galvanik akımlardır.10 Rus akımı frekansı 2500 Hz olan burst modülasyonlu alternatif akımdır. Rus akımının, kaslarda tekrarlı eksternal yüklenme meydana getirerek güçlü kas kontraksiyonu meydana getirmesi en önemli özelliğidir.
Rus Akımı Alternatif enerji darbelerinin orta frekansta verildiği uygulama NMES'e benzemektedir. Kasların kasılma şeklini etkileyerek, iyileşmeyi etkilemektedir. Bahsedilen elektrik akımlarının uyarı biçimi, pasif bir tedavi şeklindedir.
RUSSIAN AKIMLAR
Zaman modülasyonlu alternatif akımlardır. Her atım polifazik dalga formunda olup, akımın uyarı süresi 200 mikrosaniye ve bir devir 400 mikrosaniye sürer. Russian akımları 10 ms uyarı, 10 ms dinlenme şeklinde devam eder ve saniyede 50 atımla sonuçlanır.
Kas ve eklem ağrılarına oldukça iyi gelen elektroterapi olumlu sonuçlar verir. Özellikle bel, boyun, sırt, diz gibi ağrılarda kullanılır. Yaklaşık olarak 30 dakika içerisinde uygulanacak bölgeye elektrik akımı verilir. Böylece kas hücreleri uyarılır.
-Çeşitli hastalıklarda ağrının tedavisinde kullanılır; -Kronik ağrılar, -Bel ağrısı, -Artrit, -Doğum ağrısı, -Sırt ağrısı, -Cerrahi ağrı, -Migren, -Nöropatik ağrı, -Menstrüel ağrı, -Baş ağrısı, -Romatizmal ağrılar vb.
İlgili 27 soru bulundu
TENS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? TENS sakral bölgeden sinirlerin geçtiği alana düşük dozda elektrik akımı uygulanarak yapılır. Tedavi için basit bir pilli cihaz (TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır.
Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.
Cihazın kullanım talimatlarına uyarak doğru uygulama noktalarını belirleyebilirsiniz. Tens cihazı kullanmak oldukça kolaydır ve evde kendiniz de kullanabilirsiniz. Ancak, herhangi bir rahatsızlığınız varsa veya tedaviye yanıt vermeyen bir ağrınız varsa, öncelikle doktorunuza danışmanız önemlidir.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
“Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), ağrıyı tedavi etmek için düşük voltajlı elektrik akımlarının kullanılmasını içeren bir fizik tedavi uygulamasıdır. Elektriksel uyarılar, omuriliğe ve beyine giden ağrı sinyallerini azaltır.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Fizik tedavi sonrası, tedavinin uygulandığı bölgenin ağrılı veya hassas olması yaygındır. Bu nedenle, tedavi sonrasında ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, aşırı egzersiz yapmaktan da kaçınmak gerekir.
Tens(Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation): Tens cihazı ağrı tedavisinde aktif kullanılan kliniklerde profesyonel ve evde kullanım için küçük boyutları olan bir cihazdır.Deri yüzeyine yakın olan sinir dokunun ve reseptörlerin uyarılarak ağrının dindirilmesini amaçlar.
Kişide kalp pili, diş implantı gibi metal malzemeler bulunması durumunda elektriksel akımın tedavide olumsuzluk oluşturmaması için elektroterapi uygulanmaz. Gebelerde de elektroterapi işlemi tercih edilmez.
Ems, elektriksel kas stimülasyonu olurken, tens, elektriksel sinir stimülasyonudur. Birisi kasların uyarılmasını diğeri ise sinirlerin uyarılmasını ve ağrıların giderilmesini sağlar. İki yönteminde çalışma prensibi aynıdır. Vücudun belirli bölgelerine elektrik akımı uygular.
Tens Cihazı Sıkça Sorulan Sorular
%7 indirimle Eragon ERG-301 Pulse Dijital Elektronik Masaj Aleti Terlikli Terapi Fizik Tedavi Tens Cihazı 649 TL'ye, %9 indirimle Şarj Edilebilir Dijital Masaj - Ems - Tens Cihazı - TAK 450 TL'ye, %9 indirimle Beurer EM 20 Sixpack EMS Pad 912 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Bu kelimenin dilimize uyarlanmış hali Transkutanöz Elektriksek Sinir Stimülasyonu olup deri yüzeyine yakın sinirlerin elektriksel sinyallerle uyarılmasını ifade etmektedir. TENS tedavisi küçük, taşınabilir ve genelde pille çalışan cihazlar aracılığı ile uygulanmaktadır.
Klinik tipi tens cihazı: Taşınamaz, 220 V şehir şebekesine bağlı olarak çalışır. 2, 4, 6 ve 8 birbirinden bağımsız kanallı modelleri şeklinde mevcuttur.
Fizik tedavi başlangıcında haftada en az iki – üç kez fizyoterapiye gitmeniz gerekebilir. Fizyoterapi seansları sıklık dışında, her seans 30 ila 60 dakika arasında sürebilir.
Bel fıtığı tedavisinde FİZİK TEDAVİ ne kadar sürede düzelme sağlar? Tedavi süresi 15-20 gündür ve bu süre sonunda genellikle % 80-85 civarında bir düzelme olur; tedaviden 15 gün sonra da % 90-93'lere ulaşır.
Fizik Tedaviye Kaç Gün Gelmem Gereklidir? Fizik Tedavi'nin ortalama seans süresi 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Ancak rehabilitasyon uygulamaları yapılan ortopedik ve nörolojik hastalıklarda daha da uzun sürebilir. Toplam seans sayısı ise 10 – 30 arasında değişir.
Tens cihazı, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu cihazı anlamına geliyor. Cilt üzerinden düşük ya da hafif şiddette elektrik akımı veren elektro tens cihazı, ağrıları gidermek için kullanılan bir tedavi yöntemi.
Tens cihazı tarafından üretilen ve elektrotlar yardımı ile kullanıcının vücuduna verilen elektrik akımı, önce sinirlere oradan da beyne ulaşır. Beyin, cihaz ile verilen elektrik akımı ile ağrıyı ayırt edemediği için elektrik akımı ile ağrı yer değiştirir. Bu süreç sonunda kullanıcı ağrıyı hissetmez hale gelir.
TENS: Frekansı 1-150 Hz. olan alçak frekanslı akımdır. TENS akım geçiş süresi, frekans ve genliği ayarlanarak sinir liflerini ayrı ayrı uyarmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri