Buhar gücüyle çalışan ilk trenler 1800'lü yılların başında ortaya çıktı.
Trenlerin kökleri vagon yolu'na kadar gitmektedir. Bu, demiryolu rayları kullanıyordu ve gücü atlı tramvay ya da kablo demiryolu ile çekiliyordu.
Dizel yakıtla çalışan lokomotif ve trenlerin çalıştığı hatlar elektrikli hat sistemine geçilerek. Dışa bağlı yakıttan kurtarılması gerekmektedir. Demiryolu işletmelerinde Elektrik Enerjisiyle çalışan lokomotifler ve trenler çok büyük oranda elektrik enerjisi tüketen vasıtalardır.
Maglev Trenler, basit mıknatıs uygulamalarının tren ve ray arasında uygulanmasıyla üretilmiş trenlerdir.
Ülkemizin tamamında ve Dünya'da büyük oranda şehirlerarası demiryolu hatlarında 25 kV 50 Hz AC Elektrifikasyon sistemleri kullanılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır. Akım, treni çalıştırdıktan sonra raylar ve geri dönüş kabloları ile devinim sağlar. Farklı akımlarda enerji beslemesi yapabilen Kataner, kullanım alanına göre çözümler sunmaktadır.
Bunu sağlayan en önemli unsur fren sistemi reaksiyon süresidir(t). Bu süre normal frenleme için 1,25 saniye iken cebri frenleme için 0,57 saniyedir. Durma mesafesi uzadıkça aracın tekerlerinde ve rayda oluşan hasarda artacaktır.
Trenin yemekli vagon bölümünde yolcu taşımacılığı yapılmıyor, yalnızca yeme-içme ihtiyacı olan yolcular için yemek servisi yapılıyor. Yemekli vagonda sunulan restoran hizmetini TCDD Taşımacılık adına bir firma üstleniyor. Tüm anahat trenlerinde yemekli vagon bölümü bulunmuyor.
Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
Dizel lokomotifler çoğunlukla,dizel elektrik tahrikli lokomotiflerdir. Bunlarda bir dizel motoru,Bir dinamoyu çevirerek elektrik üretir; Bu elektrik tahrik tekerleklerini çeviren elektrik motorunu çalıştırmak için kullanılır.Hareket genellikle dişlinin çevrilmesiyle iletilir.
TCDD Taşımacılık dizel lokomotif filosunun en yeni üyesi Powerhaul, 3700 beygir gücünde.
Buharlı trenler ısı kaynağı olarak "kömür, yağ, odun" gibi yanıcı maddeler kullanır. Kömürle çalışan buharlı trenlerde, kömürün başında duran bir işçi, ateşin sürekli yanabilmesi için yeterli olan kömür miktarını korumakla görevlidir. Ateş seviyesi azaldıkça sürekli olarak kürekle kömür beslemesi yapar.
Bilindiği gibi Türkiye'de ilk demiryolu 1856 yılında İngilizlere verilen imtiyazla İzmir-Aydın arasında yapılmış ve sonradan 608 km'ye çıkarılan bu hattın, 130 km'lik ilk bölümü, 1866'da işletmeye açılmıştır.
Tren, dünyada ilk kez 1800'lü yılların başında, İngiltere'de kullanılmaya başlanmıştır. Tren, Richard Trevithick adında bir mühendis ile İngiltere'nin Pennydarran bölgesinde bir maden sahibinin iddialaşmaları yüzünden doğmuştur.
Trenlerde kafeterya hizmetlerine artı olarak business vagonunda ücretsiz ikramlar var iken; ekonomi vagonlarında ise ücretli yiyecek-içecek servisi vardır. Tüm vagonlardaki yolcular yemekli vagondan dilediği yiyeceği ücret karşılığı temin edebilmektedir.
Sigara içme imkanınız yok.
Yeni temin edilen yolcu vagonlarında vakumlu tuvalet zorunluluk olarak aranırken, yüksek hızlı tren setlerinde vakumlu tuvaletler bulunuyordu. TCDD, diğer yolcu vagonlarına da vakumlu tuvalet uygulamasına geçilmesi için 2009'da bir çalışma başlattı.
Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için sabit istasyonlar (T-System) kullanılmaktadır. Peronlara ve bakım atölyelerine kurulan kabinler sayesinde saha operatörleri birden çok vagonun atık tankını aynı anda boşaltabilir, temiz su dolumlarını gerçekleştirebilir.
Bağlantılar boyunca vagonların uzunlukları 13.4, 14.9 ve 17.6 metreye kadar, genişlikleri 3.5 metreye kadar, hacimleri 70 m3'e kadar ve taşıma kapasiteleri 60-65 ton (4 akslı), 100-105 ton (6 akslı), 145 ton (8 akslı) olmaktadır.
Belirtilen kilometrede trenin normal hızı130 kilometredir. Bu durum lokomotifin kara kutusu kabul edilen 'hız kayıt bandı' açıldığında açıkça görülecektir. Ayrıca trenlerin tehirli kalması durumunda makinistlere yüzde 10 oranında trenin hızını arttırma yetkisi de verilmektedir."
Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
Vagonlar ile beraber gelen iletim boru hattı vardır ve bu sayede lokomotif vagon çekiyorsa vagonlar da fren yapar. Vakumlu fren sisteminin temel sorunu boruların yanlış bağlanması veya vagonlardan biri kaza sonucu ayrılırsa tüm trenin fren sistemi çalışmayacak olmasıdır.
Portekiz'den trene binen bir gezgin, 21 günlük seyahat sonunda 18 bin 755 km yol kat ederek Singapur'a ulaşabilecek. Demiryolu turizmi eklenen yeni rotalarla dünya üzerinde gelişimini sürdürürken, tren ile seyahat meraklılarını sevindiren bir gelişme yaşandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri