Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
İlk Yardım Çantası Olmadan Muayeneden Geçilir mi? Muayeneden geçebilme şartları arasında ilk yardım çantasının bulunması da yer almaktadır. Bu nedenle sürücülerin, muayeneye gitmeden önce ilk yardım çantasını kontrol etmesi gerekir.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
Yangın tüpü olmadan da araç muayeneden geçebilir. Araçların muayeneden geçmesi için ağır kusurlara sahip olmaması gerekmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
Arabada ilk yardım çantası zorunlu mu? Sorusuna kısaca motorlu olan bütün araçlarda (Motosiklet, traktör ve motorlu bisikletler hariç) bulundurulması gerekmektedir.
Otomobillerde, uçaklarda, ambulanslarda, teknelerde, araç muayenelerinde, işyerlerinde, okullarda, vb. zorunlu ilk yardım çantası bulundurmak hayati önem taşır.
Trafik kontrolü sırasında araçta ilk yardım çantası yok ise, aynı zamanda araç sahibi ve sürücü aynı kişi ise sadece araç sürücüsüne ceza yazılır. Eğer araç sahibi ve sürücü farklı kişiler ise hem sürücüye hem de araç sahibine ceza yazılır. Ceza bedeli sürücü için 108 TL, araç sahibi için 108 TL'dir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Ayna ve Cam Tertibatları
Ön camların onaysız olması, Araçta sol dikiz aynası yoksa, Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Korna sisteminin arızalı olması durumunda trafikte birçok şey aksar duruma gelebilir. Bu sebepten dolayı aracınızın korna sistemi arızalı ise ağır kusurlu sayılacaktır. Aracın korna sistemi arızalıysa TÜVTÜRK muayenesinden geçilmesi mümkün değildir.
Birçok kişi aracı, frenlerinin standart değerlere uymadığından muayeneyi geçemiyor. Fıskiye veya kalorifer arızası ile ön cam çatlağı gibi önemsiz görülen bazı eksiklikler nedeniyle araçlar ağır kusurlu görülüp vize alamıyor.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
Aracınızda kırık bijon varsa muayeneden geçemezsiniz - YouTube.
Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
Bu sorunun en net cevabı evet olarak ön plana çıkıyor. Dolayısıyla kişiler araçlarını yangın tüpü olmadan da muayeneden geçirebiliyor. Araçlarda yangın tüpünün bulunmaması araçların hafif şekilde kusurlu olarak rapor edilmesini sağlar. Bu durumda kişileri pek fazla etkilemez.
Muayene tekrarı için randevu alınır fakat yeniden ücret ödenmez. Eğer gerekli tamirat yapılmamışsa ücret tekrar alınır. Verilen süre olan bir ayı geçilmişse muayene ücreti alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri