Pamuklu kumaşlarda üst derece ısı ayarı, Pamuk ve sentetik karışımı orta derece ısı ayarı, Sentetik kumaş en düşük ısı ayarında ütülenmelidir.
NAYLON / POLYESTER
Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Naylon, Akrilik ve Polyester: Sentetik kumaşlar (synth) yüksek ısı karşısında deforme olduğundan düşük sıcaklıklarda ütülenmeleri gerekir. 80 °C' de ütüleme yapılması tavsiye edilir.
Polyester - naylon kumaşların ütü ısı ayarı: Isıya duyarlı hassas kıyafetlerinizi 60 - 80 derecede, düşük ve orta sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Yün - ipek kumaşların ütü ısı ayarı: Şekil alması zor olan hassas kumaşları 120 - 160 derece arasında ütüleyebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Ütüleme işlemini buharla, kesinlikle dantele bastırmadan yapın. Polyester: Polyester, yapısı gereği ısıya dayanıklı değildir. Kumaşın erimemesi için düşük ısıda ütülemenizi ve giysinin üzerindeki yönlendirmelere kesinlikle uymanızı tavsiye ederiz.
Polyester kumaş özellikleri oldukça fazladır. Temizlemesi kolay olan bu materyal aynı zamanda yıkama esnasında renklerin solmasını da engeller. Pamuk ve yün gibi kumaş türlerinin aksine bu kumaş çok daha çabuk kurur. Hatta zor kırışan bu malzeme ütü gerektirmez.
Polyester giyim ürünlerinin ütülenmesi de önemlidir. Düşük sıcaklıkta ütüleyin ve bu işlemi ters çevirerek yapın. Ürünlerin üzerine su püskürtmek veya buharlı ütü kullanmak, kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
Kurutma Makinesi
Saç kurutma makinesi ile uğraşmak istemiyorsan kıyafetini birazcık ıslatıp kurutma makinesine de atabilirsin. Islatmak yerine hafif nemli bir çorabı da kullanabilirsin aynı işi görecektir. 15 dakikalık düşük ısıda kurutma işlemi sonrası en önemlisi kıyafetini hemen çıkartıp asman.
Jarse, şifon, triko, kadife ve kot kumaşları ütü gerektirmeyen kumaş türleri arasında yer alır. Uzun seyahatler ve iş toplantıları için kombin yapmak istiyorsanız bu kumaşları tercih edebilirsiniz.
Pamuklu krep kumaşlar, yüksek bükümlü ipliklerden krep örgülerde dokunan hafif gramajlı kumaşlardır. Elbiselerde çok kullanılan krepler kullanışlı bir yaz kumaşıdır. Kolay yıkanır ve kolay ütülenir.
Polyester giysilerinizi nemliyken, orta ısıda ütüleyin. Eğer gerekirse su spreyini kullanabilirsiniz ancak buhar kullanmayınız. (Buhar kullanırsanız ve/veya yüksek ısıda ütülerseniz kumaşta parlamalara neden olacaktır.)
7) Temiz olmayan ya da lekeli bir kıyafeti ütülemeyin; çünkü kirli yüzeyin sıcakla teması sonucu kalıcı iz oluşabilir. 8) Ütünüzü, kıyafetlerinizi kirletmemesi için sürekli temizlemeye özen gösterin.
Keten ve pamuk kıyafetlerinizi ütülerken kumaşın hafif nemli olması kırışıklıkların açılmasını ve ütülemeyi kolaylaştırır. Bir sprey şişesi yardımıyla hafifçe ıslattığınız ya da tamamen kurumamış pamuk ve keten kıyafetlerinizi ütülemek kırışıklıkların kolayca açılmasını sağlar.
Pamuklu kumaşlarınız için yüksek ayarları kullanabilirsiniz, fakat sentetik kumaşları düşük ısıda ütülemeniz gerekir. - Öncelikle ütünüzün ısısını ayarlayın. Gömlek kumaşı pamuklu ise yüksek, pamuk karışımı ise orta, sentetik kumaş ise en düşük ısıyı ayarlamalısınız.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Polyester kumaş birçok alanda kullanılan bir sentetik kumaş türü olarak bilinir. Giyim, ev tekstili, mobilya, endüstriyel kullanımlar ve açık hava etkinlikleri gibi birçok alanda tercih edilir. Giyim sektöründe polyester kumaşlar, hafif, dayanıklı ve nemden etkilenmeyen giysilerin üretiminde kullanılır.
Sentetik çamaşırlar, çamaşır makinesinde varsa sentetik programında, yoksa hassas yıkama programında yıkanabilir. Yanlış ısı veya yüksek devirde yıkama çamaşırların küçülmesine, renklerin karışmasına sebep olabilir. Bu nedenle adım adım sentetik çamaşır yıkama yönergesine uymanız önerilir.
Kıyafetlerinizi ortadan dışarıya doğru ütüleyin. -Buhar kullanımına dikkat edin. Kıyafetlerinizi ütülerken ütüyü kuvvetlice bastırmayın. Kıyafetlerinizin üstüne uyguladığınız fazla kuvvet, giysilerinizde ütü izi kalmasına, yakmasına veya yıpranmasına neden olur.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Tamamen fabrika üretimi bir kumaş olduğu için %100 pamuktur diyemeyiz. Polyester kumaşın yapısında sentetik polimer vardır. Sentetik polimer petrol ürünlerinin plastik hale dönüşmesinden sonra elde edilen ipliklerdir.
Görüntüsü pamuklu kumaşlara benzese de viskon kayın ağacından yapılır ve ütü gerektirmemek gibi büyük bir avantajı vardır üstelik bluzdan elbiseye her tür kıyafette tercih edilebilir.
Ateşe karşı dayanıksız olduğundan kolayca yanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri