Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
İlk yardımın temel amacı hastanın korkularını gidermek, yaralının durumunun ağırlaşmasını önlemek olmalıdır. Bunun yanında yaralıya müdahale etmek, çıkık, burkulma gibi durumlarda ilk yardım uygulamalarını yapmak önemlidir.
İlk yardım hastanın hayatını kurtarabildiği gibi bilinçsiz uygulama yapıldığında hastanın hayatının kaybetmesine ya da zarar görmesine sebep olabilir. Bu açıdan ilk yardım uygulaması sağlık görevlileri gelene kadar yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı ilk yardım sertifikası olan kişiler tarafından yapılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
17- Çocuğa 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır (30;2) , 18- İlkyardımcı yalnız ise; 30;2 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112'yi kendisi arar, 19- Temel yaşam desteğine çocuğun yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Herkes ilk yardım yapamaz. Ancak ilk yardım eğitimi almış kişiler bu uygulamayı yapabilir. Aksi takdirde yaralıya faydadan çok zarar verilebilir. Kişiye uygulanan ilk yardım onun tüm yaşamını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.
Değerlendirilecek bulgular önem sırasına göre; nabız, solunum, kan basıncı, bilinç düzeyi, deri rengi, göz bebekleri, kılcal damar dolumu ve hareket-uyaranlara cevaptır.
İlk yardımın öncelikli amacı olarak, hayati tehlikeyi ortadan kaldırarak hasta/yaralıyı hayatta tutmak; solunum ve nabız gibi yaşamsal fonksiyonların devamını sağlamak ilkyardımın amaçlarından birisidir.
7- Eğer solunum yoksa hasta/yaralının göğsü- nü yükseltmeye yarayacak kadar her biri 1 saniyenin üzerinde 2 kurtarıcı nefes verme, havanın geriye çıkıp çıkmadığını kontrol etme. 8- Daha sonra göğüs kemiğinin orta kısmına bası uygulayarak kalp masajı yapmaya başlanır.
Olay yerinde, ambulansta, acil serviste veya en yakın sağlık kuruluşunda başlayıp devam eder. Gerekli durumlarda ilaç ve Tıbbi araç-gereçler kullanarak müdahale edilir. Bu konuda ehliyetli kişilerce yapılır.
İki ilkyardımcı varsa biri 30 kalp masajı yapar, diğeri 2 defa suni solunum yapar. Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır.
“İlk yardımın ABC'si nedir?” diye merak ediyorsanız bunun ilk yardımda en temel kavram olduğunu bilmelisiniz. ABC; solunum ya da hava yolu (airway), solunum (breathing) ve dolaşım (circulation) anlamını taşır. Uygulanacak ilk yardımda hayati tehlikede olan kişinin solunum yolu kontrol edilmelidir.
İlk yardımcı öncelikli olarak başkalarına yardımcı olmak için kendi can güvenliğini korumalı, İlk yardımcı elindeki mevcut olanakları değerlendirebilmeli, İyi bir iletişim becerisine sahip olmak.
A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
Bilinci kapalı olan yaralılarda ise hemen sağlık kuruluşu aranıp hastayla ilgili bilgi verilmelidir. İlk yardımın ABC'si İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. Bunlar ; Airway, Breathing ve Circulation kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Hasta/yaralının korku ve endişelerini gidermek, Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek, Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak, Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.
“İlk yardım, herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan bir kişiye, durumunun kötüleşmesini önlemek amacı ile olay yerinde ilaçsız olarak yapılan ilk müdahaledir”. Bu ilk müdahale, ilgili kişiye en yakınında bulunan kişiler tarafından yapılabilir.
10- Hasta / yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüsün üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
MADDE 19– (1) İş sağlığı ve güvenliği kapsamında; a) Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilk yardımcı, b) Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilk yardımcı, c) Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilk yardımcı, bulundurması zorunludur.”
Bu tanımlarda tıbbi müdahalenin birebir uygulayıcısı hekim olarak görülmektedir. Ancak uygulamada yalnızca hekimlerin değil, hemşirelerin ve diğer sağlık profesyonellerinin de yaptıkları müdahaleler tıbbi müdahale kapsamına girebilmektedir.
Kalp durmasına en kısa sürede müdahale edilmezse dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri