4 - İlk Yardım Sertifikası Olmayan Biri İlk Yardım Yapabilir mi? Sağlık Bakanlığı ilk yardım yönetmeliği gereği ilkyardımcı olmak için gerekli şartlar vardır. Yani en az ilkokul mezunu olan, temel ilkyardım eğitiminden geçen, sınavdan geçer not alarak belge sahibi olan kişiler tarafından ilk yardım yapılabilir.
Herkes ilk yardım yapamaz. Ancak ilk yardım eğitimi almış kişiler bu uygulamayı yapabilir. Aksi takdirde yaralıya faydadan çok zarar verilebilir. Kişiye uygulanan ilk yardım onun tüm yaşamını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.
İlk yardım hastanın hayatını kurtarabildiği gibi bilinçsiz uygulama yapıldığında hastanın hayatının kaybetmesine ya da zarar görmesine sebep olabilir. Bu açıdan ilk yardım uygulaması sağlık görevlileri gelene kadar yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı ilk yardım sertifikası olan kişiler tarafından yapılmalıdır.
Hayati önem açısından ilkyardım eğitimi yönetmeliği gereği zorunlu olan bu konuda, 18 yaşını geçen ve en az ilkokul mezunu olan herkesin bu eğitimi alması gerekir.
Sertifikalı ilk yardım eğitimleri 1 grupta en az 5 en fazla 20 kişi olacak şekilde düzenlenebilir. Eğitim süresi 2 gün (16 saat) olup hem uygulamalı hem teorik konular anlatılmaktadır. Eğitim programı sonunda katılımcılar İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenmiş sınav merkezlerinde teorik ve pratik sınava tabii tutulurlar.
İlgili 16 soru bulundu
Tehlikeli iş yerlerinde her 15 kişiden 1 kişinin ilk yardım eğitimi alması zorunludur. Az tehlikeli sınıfında yer alan iş yerlerinde ise bu rakam her 20 kişide 1 kişidir. Çok tehlikeli işyerlerinde ise bu rakam her 10 çalışan kişiden 1 kişinin ilkyardım eğitimi almış olması gerekir.
Temel İlk Yardım Eğitimi/Kursu, herhangi bir kaza ve yaralanma gibi durumda uygulanan temel ilk yardım uygulamalarını öğretmek amacıyla düzenlenen bir online eğitim programıdır. Bu eğitimi alan kişiler, ilk yardım alanında başlangıç seviyesinde bilgi sahibi olmaktadır.
İlk Yardım Eğitmeni olmak için öncelikle doktor veya sağlık çalışanı olunması gerekmektedir. Lise, Ön Lisans, Lisans veya Yüksek Lisans mezunu olan sağlık çalışanları İlk Yardım Eğitmeni olmak için İlk Yardım Eğitici Eğitimi programına başvurabilirler.
İlk yardım sertifikası nereden ve nasıl alınır? Sağlık Bakanlığından yetkili ilkyardım eğitim merkezimizde 16 saatlik "Temel İlk Yardım Kursu"na katılarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan uygulamalı ilkyardım sınavlarına girip başarılı olarak "İlk Yardım Sertifikası" sahibi olabilirsiniz.
İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır
İlk Yardım Sertifikası Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş eğitim kurumları ve İlkyardım Kursları aracılığıyla verilmektedir.
En az ilkokul mezunu olan ve 18 yaşını doldurmuş kişiler Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği kurumlara başvurup 16 saat süren eğitime katılarak ve sonrasındaki sınavı başarıyla tamamlayarak ilk yardım sertifikası alabilirler.
İlk Yardımcı olmak için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir ilk yardım kursu programına katılarak, Temel İlk Yardım Eğitimi almış olmak ve bu eğitimin sonunda yapılacak olan yazılı ve uygulamalı sınavdan geçer not alarak ilk yardımcı sertifikası ve kimlik kartı almaya hak kazanmış olmak gerekmektedir.
İlkyardım sertifikaları ve ilk yardımcı kimlik kartları 3 yıl boyunca geçerlidir. 3 yıl sonunda güncelleme eğitimi alınması gerekir.
Sertifikaya sahip olanlar özel güvenlik eğitim merkezlerinde derslere katılabilirler. İlk yardım eğitici eğitmenliği sertifikası alanlar ilk yardım merkezi açabilirler ve kurumlarda mesul müdür olma hakkına sahip olurlar.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
2 - e-Devlet İlk Yardım Sertifikası Sorgulama İşlemleri
e-Devlet sayesinde bireyler birçok veriye rahatça ulaşabiliyor. Özellikle resmi kurum ve kuruluşlardan alınan evrak ve bilgiler e-Devlet platformu sayesinde artık ulaşılabilir konumda.
İlk yardım yenileme eğitimlerinde ortalama 8 saatlik ilk yardım eğitimi alacakların 1848 TL + KDV ödemeleri gerekir. 16 saatlik genel ilk yardım eğitimi alacakların ise ödeyecekleri tutar ortalama 2957 ,00 + KDV TL'dir.
İlk yardım eğitmeni olma hedefine ulaşabilmek için, adayların Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş lise ya da üniversite sağlık bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Hemşire, sağlık memuru, tıbbi laboratuvar teknikeri, diyetisyen, ebe ve eczacı gibi sağlık branşlarında mezuniyet önemli bir şarttır.
Sınavlar yapıldıktan sonra sertifika almaya hak kazanan adaylar, en fazla otuz gün içinde Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan bu belgeye kavuşabilir.
İlk Yardım Eğitimi 2 gün / 16 saat sürmektedir. Temel İlk Yardım Eğitimi kapsamında bu süreçte teorik ve uygulamalı bilgiler uzman eğitmenlerimiz tarafından öğretilir. Eğitim sonrası kursiyerler İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen yerlerde teorik ve uygulamalı olarak sınava girerler.
İlk yardım eğitimi ülkemizde faaliyet gösteren özel eğitim kurumları tarafından verilmektedir. Türkiye'de birçok eğitim kurumu bu sertifikayı vermektedir. Ancak bu durum kontrollü bir şekilde yapılmaktadır. Eğitim verecek olan kurumun hem Sağlık Bakanlığı'ndan hem de il sağlık müdürlüğünden izin alması gerekmektedir.
İlk yardım eğitmeni olmak için 2 ve 4 yıl arasında eğitim alınmalıdır. Bu süreçte sağlık alanında bir lisans veya ön lisans bölümü bitirilmelidir. Ayrıca İlk Yardım Eğitici Eğitimi Sertifikası alınmalıdır. Sertifika almak için ekstra zamana ihtiyaç duyulur.
İlk Yardımcı Nasıl Olunur? En az ilkokul mezunu olmak, Temel İlk Yardım Eğitimi almış olmak, İlk yardımcı sertifikası ve kimlik kartı almayı hak kazanmış olmak gerekmektedir.
İlk yardım eğitim ücretleri her sene Ocak ayında yeniden değerlendirilir. Buna göre 2023 yılında ilkyardım komisyonu tarafından alınan kararla İstanbul ili için ilk yardım eğitim fiyatları 1750 TL + KDV olarak belirlenmiştir. İlkyardım Güncelleme eğitimi ise 900 TL + KDV'dir.
İlkyardımcı Sertifikası 3 yıl geçerlidir.3 yılda bir 8 saatlik Güncelleme Eğitimi alınması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri