Bildiğimiz kadarıyla insan eli ile yapılan ilk yoğurtlarda karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanıldı. Ama tam anlamıylan ilk yoğurdun nasıl mayalandığı bilinmemekte. Sadece ilk yoğurtların karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanılarak yapıldığı biliniyor.
Bu bilgilere göre tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır. Karınca yumurtası içeriği bakımından süte tutuculuk sağlar. Bu şekilde kısa sürede yoğurt mayalanabilir ve yemeye hazır hale gelir.
Karınca yumurtası, karınca toprağı ve normal toprak konulan sütlerin hepsi bildiğimiz anlamdaki yoğurda dönüştürmüştür. Ancak karınca toprağı ile mayalanan yoğurt en lezzetlisi olmuştur.
Tarihi. Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, ilk kez MÖ 5000 ve 4000'li yıllarda Mezopotamya'da yapıldığı düşünülmektedir. Antik Hint kaynaklarında, yoğurt ve balın karışımı "Tanrıların yemeği" olarak adlandırılmaktadır.
Yoğurt yapmak için; Süte maya veya taze yoğurt eklenir. Mayada veya taze yoğurtta bulunan bakteriler büyüdükçe süt şekeri (laktoz) 'laktik aside' dönüşür. Laktik asit oluşumu ile sütün pH'ı düşer; bu işleme 'fermantasyon' denir.
İlgili 24 soru bulundu
Göçebe bir biçimde yaşayan atalarımız ilk yoğurt bir karınca yumurtası kullanılarak elde edildi. Karınca yumurtası yoğurdun mayalanması için kullanılmış oldu. Yapılan araştırmalar sonucunda ise karınca toprağı ile birlikte yapılan mayalar en iyi şekilde yapılan mayalar olarak kabul edildi.
Dünyanın en saygın ansiklopedilerinden Encyclopaedia Britannica da yoğurdu Türklerin bulmuş olabileceğini söyler. Yoğurdun Avrupa'ya yayılışı ile ilgili ilk bilgilere ise Fransız tıp tarihinde rastlanır.
Bildiğimiz kadarıyla insan eli ile yapılan ilk yoğurtlarda karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanıldı. Ama tam anlamıylan ilk yoğurdun nasıl mayalandığı bilinmemekte. Sadece ilk yoğurtların karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanılarak yapıldığı biliniyor.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
İlk kez Orta Asya Türkleri tarafından yapıldığı düşünülen ve yüzyıllar içerisinde tüm dünyaya yayılan yoğurt, diğer dillerde de Türkçe'deki gibi “yoğurt” olarak isimlendiriliyor. Sütün mayalandırılması ile elde edilen yoğurt, beslenmemizde de önemli bir yere sahip.
Yoğurt Neden Tutmaz? Eğer mayalama işlemini yaptığımız yer veya mayalarken kullandığımız süt yeterince sıcak değilse, yoğurdumuz üşüyecek ve maalesef tutmayacaktır. Böyle bir şey olduğunda yapmamız gereken, bir tencereye sıcak su doldurup yoğurt tasını içerisine yerleştirmek ve kapağını kapatıp bekletmektir.
Kaynattığınız, beklenen ısıya gelen sütünüzün bir kısmını alıp mayayla birlikte güzelce karıştırıp bir 5-10 dakika bekletin mutlaka. Bu şekilde hazırladığınız maya tüm süte eşit oranda dağılacak ve sütünüzün mayayı tutup kolaylıkla yoğurda dönüşmesini sağlayacaktır.
Plastik ve cam kaplar tercih etmemelisiniz çünkü bu kaplar ısı seviyesini koruyamayacağından dolayı yoğurdunuzun kıvamında problemlere neden olabilir. Emaye ya da çelik kaplar kullanmak, yoğurt mayalama için ideal bir seçim olacaktır. Aynı zamanda, fırında yoğurt seven kişiler, toprak kapları da tercih edebilirler.
Bu değişiklikler, süte uygulanan ısıtma ve komojenizasyon gibi fiziki işlemlerin yamstra, yoğurt bakterileri olan Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus'un laktoz, protein ve yağ gibi besin maddelerini fermente etmeleri ile de oluşmaktadır.
Geleneksel Anadolu yoğurdunun mayasında Streptococcus Thermophilus ve Lactobacillus Delbrueckii variantı olan Lactobacillus Bulgaricus türleri bulunur.
5 litrelik süt için 2-3 adet yeşil, henüz açmamış çam kozalağı ve bir yemek kaşığı yoğurdu maya olarak kullanın. 5 litre sütü kaynatın, serçe parmağınızı yakmayacak kadar ılındığında çam kozalakları ve bir kaşık yoğurdu tencereye koyun. Tencereyi bir örtü ile sarın ve 6 saat bekletin.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Tutmayan yoğurdu tekrar mayalama
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın, sütünüzü 1 saat fırında bekletin. Hemen fırından çıkartmayın, soğumasını bekleyin. Soğuyan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra, yoğurdunuzun çok güzel bir kıvamda olduğunu göreceksiniz ve işte yoğurdunuz hazır!
Geleneksel yoğurt yapılırken süt bir tencerede kaynatılır. İçine bir-iki kaşık tatlı ayran ya da yoğurt katılarak mayalanır. Tencerenin ağzı örtülür ve üzeri bezlerle sıkıca kapatılır. Birkaç saat sonra süt yoğurt haline gelir.
Öncelikle 1 su bardağı sütün içine 1 yemek kaşığı limon suyu veya beyaz sirke ekleyin. Mümkünse tahta kaşık kullanın ve iyice karıştırın.10 dakika bekleyin. Süt kesilecek ve hafif kıvamı koyulaşacaktır.
Doğal yoğurt mayası için bir bardak süte 15 tane nohut yeterli olacaktır.
Vücut için oldukça faydalı olan yoğurt, her gün tüketilmesi gereken bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yoğurt; potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içeriyor.
Yoğurt, Amerika'da yaklaşık olarak 45-50 yıl önce tanınmıştır. Eski dünyadan Asya ve Afrika'da yoğurdun yayılışının Türkler vasıtasıyla olduğu söylenebilir. Çin'de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır. Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir.
MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu. Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri