16 İmam Hatip Lisesi mezunları Polis Okullarına gidebiliyor mu? Evet, gidebiliyorlar.
Anayasa Mahkemesi, İmam Hatip Lisesi mezunlarına polis olma yolunu kapadı.
İmam-Hatip mezunları polis de olamayacak.
Bu sınavda başarılı olanlar imam, müezzin; Kuran Kursu hocası veya vaize olabilmektedirler. Görüldüğü gibi artık imam hatiplerin önünde herhangi bir engel kalmamıştır. Öğrenciler yeteri kadar çabalarsa tüm bölümleri yazabilir tüm meslekleri seçebilir.
Genelde düz lise ile beraber meslek lisesi kapsamında polis olma şansı bulunmaktadır. Yani bu lise bölümlerini bitiren kişiler KPSS ya da üniversite kapsamında polis olma şansını elde edebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Polislik sınavları ayrı ayrı üç adet sınavdan oluşuyor. Bu sınavlar sözlü, yazılı ve fiziksel sınavlardır. Polislik sınavlarını başarı ile tamamlayan adaylar polis olmak için eğitim almaya hak kazanmaktadır. Polislik sınavlarına başvurmak isteyen adayların en lise mezunu olmaları gerekmektedir.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından Yükseköğretim Kurumlar Sınavının sonuçları açıklandı. YKS TYT puanı ile polislik başvurusu yapacakların TYT'den en az 250 puan alması gerekiyor. 2022 yılında yapılan PMYO alımlarında 250 ham taban puan şartı aranmıştı.
İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
İslami ilimler bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur'an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir. Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır.
İmam Hatip liselerinden mezun olanlar ilahiyat bölümlerine ek puanlı yerleştirme puanı ile yerleşebilmektedir. Bunların haricinde tekstil, ulaştırma, sivil havacılık, tarım, radyoloji, gazetecilik, radyo ve televizyon, muhasebe ve finans gibi birçok bölüm bulunmaktadır.
Parmak, kol ve bileklerde şekil bozukluğu, fonksiyon kaybı veya uzuv kaybı olan bireyler de elenmektedir. Uzunluk kısalık olanlar da elenmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı bulunan bireyler de elenir. Kol bölümünde jilet izi, ciddi kesik olanlar da elenir.
Öncelikle YKS'ye girmeniz ve yıldan yıla değişmekle birlikte TYT'den en az 260 puan almanız gerekmektedir. Bu puan şartını tamamladıktan sonra Polis Meslek Yüksek Okuluna (PMYO) başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu noktadan sonra ön sağlık sınavı, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat aşamaları bulunuyor.
Sivil polis olabilmek için ise öncelikle polis olmak adına gerekli koşul ve şartları tamamlamak önemlidir. Çünkü doğrudan sivil polis olma gibi bir durum söz konusu değildir. Bu doğrultuda lise, ön lisans, lisans ya da yüksek lisans kapsamında mezun olmak gerekir.
Polis Kolejleri Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu liselerinin fen bilimleri öğretim programlarına uygun olarak lise derecesinde eğitim ve öğretim yapmaktadır.
İmam hatip lisesi (kısaca İHL), Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.
İmam Hatip liseleri aynı zamanda mesleğe hazırlayan meslek liseleridir. İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
DHBT'ye katılacak adayların ilgili öğrenim düzeyinde KPSS Genel Yetenek- Genel Kültür oturumuna katılmaları zorunlu olduğundan DHBT'ye ortaöğretim düzeyinde katılacak adayların KPSS Ortaöğretim Sınavına başvuru tarihlerinde KPSS Ortaöğretim Sınavı başvurularını yapmaları zorunludur.
"İmam hatip liselerimizde, temel İslam bilimleri ile birlikte fen ve sosyal bilimler, uluslararası, yabancı diller, musiki, spor, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar, hafızlık, teknoloji olmak üzere sekiz farklı program uyguluyoruz.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nda İş İmkanı
İlahiyat Fakültesi mezunları, gerekli KPSS puanlarını almaları halinde Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam-hatip, müezzin, kuran kursu öğreticisi gibi pozisyonlarda işe başlayabilir.
İmam hatip mezunları tıp, hukuk, mühendislik, iletişim, öğretmenlik gibi en çok tercih edilen alanlarda yer alıyor. Diğer taraftan da ilahiyat ve İslami ilimler fakülteleri halen imam hatip mezunlarının vazgeçilmez tercihleri arasında bulunuyor.
İyi bir Kuran kursu hocası olmak için üniversitede 2 ya da 4 yıllık İlahiyat Bölümü okunmalıdır. Fakat imam hatip lisesi mezunları da Kuran kursu öğreticisi olarak çalışabilir. Kuran kursu hocası olmak isteyen devlet memurlarının ise ek eğitim almalarına gerek yoktur.
2023 polislik bölümü taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjanları belli oldu. Polislik 2023 taban puanları ve başarı sıralaması araştırılıyor. 4 yıllık lisan bölümleri arasında yer alan bu bölümü tercih etmek için adaylar YKS eşit ağırlık puan türüne ihtiyaç duyuyor.
2023 - 2024 eğitim - öğretim yılı için 2.000 erkek, 500 kadın olmak üzere toplam 2.500 öğrenci alımı yapılacak olan polislik için taban puan TYT puan türünde en az 250.000 olarak belirlendi.
Amir hükümler gereğince Polis Meslek Yüksekokulu ve Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüklerinden değişik sebeplerle işlemleri tamamlanan öğrenciler (disiplin, sağlık, ders ve sınav işlemleri, mahkeme kararıyla dönen vb.) 01 Mart 2023 tarihinde sınava tabi tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri