Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir. Böylelikle hamur kalmaktan kekinizi kurtarmış olacaksınız.
Islak kekin kıvamı, diğer kek harçlarına göre daha sıvı ve akışkan bir kıvamda olmalıdır. Pişirme işlemi için borcam veya pişirme kalıbı kullanabilirsiniz. Kullanacağınız kek kalıbı, mutlaka orta boyutlarda olmalıdır. Küçük kalıplar sosu çekmez, büyük kalıplar ise kekin incecik olmasına neden olur.
Tarifinizdeki un miktarından az ya da çok un eklerseniz, tam kıvamında kabarmasına engel olabilirsiniz. Kek yaparken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de unun tam ölçüde eklenmesidir.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Kekin ilk sıcaklığı çıkınca yaklaşık 5 dakika sonra kek kare parçalara bölünür ve sıcak sos borcama dökülür. Kek soğuyunca üzerine hindistan cevizi eklenir ve servis edilir.
Önce sıvı malzemeleri, sonra un, kakao, vanilya, kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180• fırında 25 dk pişiriyoruz. (Pişme süresi fırına göre değişebilir. ) Pişen keki 5 dk dışarıda dinlendirdikten sonra sosunu döküyoruz.
Yağlanmış, ısıya dayanıklı bir kabın içerisine karışımı dökdükten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır. O yüzden bu iki temel malzeme hep sizinle olsun.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Kek hamurunu çırpmamızı sağlayan şey: - Mikser denmektedir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Öncelikle şeker ve yumurtaları 5 dakikaya yakın çırpıyoruz. Ardından sıvı malzemeleri süt ve yağı ilave edip çırpıyoruz. Ardından unu eleyelim,kabartma tozları ve vanilini de ekleyip çırpalım. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35 -40 dakika pişirelim.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır. Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor.
Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz atarsanız daha çok kabaracaktır. Böreklerde, poğaçalar da olduğu gibi kek karışımına ekleyeceğiniz az bir miktar soda etkili olacaktır.
Kekin kuru kalmasında en önemli nedenlerin başında malzemelerin oranı gelir. Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Öncelikle, aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmış olmalıdır. Sıcaklık çok yüksek olursa kekin dışı pişer içi pişmez ve kekiniz çöker. Bu yüzden sıcaklığı düşük tutup, pişmesini sabırlı bir şekilde beklemek gerekir. Mümkünse hiç veya ilk yarım saat asla ve asla fırın kapağını açmamalısınız.
Yağlanmış ve unlanmış ortası delik kalıpta önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. Bir yumurta ile ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Şeftali yoksa elma ile de olur. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri