Bu kelimenin nasıl yazılacağını günlük hayatta pek çok kişi karıştırmaktadır. Başhemşire kelimesi baş ve hemşire kelimesinin bitişik yazılması halinde doğru olarak ifade edilmektedir. Başhemşire kelimesinin doğru yazılışı '' Başhemşire'' olarak ifade edilmektedir.
Bu kelime genellikle baş hemşire şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı başhemşire şeklinde olmalıdır.
Başhekimler hastanelerin yönetici konumunda bulunan kişilerdir. Türkçe üzerinden yazın eşliğinde ayrı mı bitişik mi yazılıp yazılmayacağı merak konusudur. Genel olarak baş kelimesi ile oluşturulan kelime grupları bitişik yazılmaktadır. Bu doğrultuda sıfat tamlaması olan başhekim kelimesi bitişim olarak yazılmalıdır.
Başsağlığı kelimesi genelde ayrı yazılır ancak birleşik yazılması gerekir. Bu kelime genellikle baş sağlığı şeklinde yanlış yazılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Başöğretmen TDK kurallarına göre bitişik olarak yazılması gerekir.
Genel olarak baş kelimesi ile oluşturulan kelime grupları bitişik olarak yazılır. Aynı zamanda bunlar bir sıfat tamlaması şeklinde ön plana çıkar. Bu doğrultuda böylece sıfat tamlaması 'başhekim' olarak bitişik biçimde değerlendirilir.
Bu Kelimenin doğru yazımı, 'Başsağlığı' şeklinde bitişik olmasıdır. Baş ve sağlık kelimelerinin bir araya gelmesiyle farklı bir anlam taşıyan bu sözcük, bitişik olarak değerlendirilir.
TDK'ya göre başınız sağ olsun sözcüğü, ayrı olarak yazılmalıdır. Bitişik yazılması, yazım hatasının yapıldığını gösterir. Kişiler mutlaka başınız sağ olsun sözcüğünü ayrı olarak kullanmalıdır.
Başsağlığı mesajı, vefat eden kişinin yakınına gönderilen ve o kişiyle acısını paylaşmak için hazırlanan mesajlardır. Yakınını kaybeden kişinin acısını hafifleme içgüdüsü ile yazılmaktadır.
“Başhekim” kelimesi bitişik mi yoksa ayrı mı yazılır? Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Savaşta bir devletin bütün kara, deniz ve hava kuvvetlerini yöneten büyük komutan, başkumandan, serdar anlamına gelir. Bu kelime genellikle baş komutan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başkomutan şeklinde olmalıdır.
Kd. Bçvş.'luğun ilk üç yılını dolduran Astsubaylar, rütbe kıdemliliği alarak Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş (Asb.Kad.Kd.Bçvş) olarak anılırlar.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Başhemşire maaş beklentisi aylık ortalama 40.900 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 36.800 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir.
Başasistan kelimesinin Türkçe dilindeki karşılığı baş + Fransızca assistant şeklindedir.
Türkçede baş kelimesi ile oluşturulan kelime grupları genel olarak bitişik yazılır. Başhekim kelimesi de bunlardan biridir ve başhekim doğru yazılışı her zaman bitişiktir.
Merhumun mekânı cennet olsun, Allah'ım sizlere de sabırlar versin, başınız sağolsun. Bu acı gününüzde yanınızda olmayı isterdik bedenimiz orda olmasa da kalbimizin sizinle olduğunu bilin. Başınız sağolsun… Hakkın rahmetine kavuşan merhum/merhumeye yüce Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum/uz.
Allah rahmet etsin, Allah utandırmasın, Allah bir daha acı vermesin, başınız sağ olsun" gibi dualar edilir ve ölenin iyilikleri anlatılır.
TDK'ya göre hoş geldin kelimesinin doğru yazılışı "hoş geldin"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Aslında 'başın sağalsın' şeklinde bir kelimedir bu. 'Baş' sözcüğünün anlamı 'yara' anlamına gelmektedir. Yani sözcük 'kafa' değil 'yara'dır ve 'yaran iyileşsin' demektir. Zaman içerisinde cümle 'başın sağalsın'dan 'başın sağ olsun'a evrilmiştir.
Başınız sağ olsun. Yattığı yer cennet olsun. Başınız sağ olsun.
Başın sağolsun cümlesi ölen kişi ardından söylenmektedir. Anlamı ise "ölenle ölünmez, o öldü ama sizler sağsınız, sizin ömrünüz uzun olsun" olarak bilinmektedir. Fakat geçmiş zamanlarda "başın sağalsın" olarak kullanılmaktadır. Bu cümlede "yaran geçsin" anlamına gelmektedir.
Genelde baş kelimesi ile birlikte oluşturulan sözcük grupları bitişik olarak yazılır. Bu kelime grupları aynı zamanda sıfat tamlaması olarak ön plana çıkmaktadır. Bunlar içerisinde aynı zamanda başsavcı da yer alır.
Şoför kelimesi nasıl yazılır, Türk Dil Kurumu kelimenin doğru yazılışını nasıl açıklıyor. Şoför kelimesinin doğru yazılışı Türk Dil Kurumu'na göre "şoför" şeklinde olmalıdır. Yani cümle içinde kullanırken ya da günlük konuşma dilince şöför şeklinde değil şoför şeklinde kullanmalısınız.
Başmühendis kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Başmühendis kelimesinin kökeni Türkçe dilidir. Başmühendis kelimesinin Türkçe dilindeki karşılığı baş + Arapça muhendis şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri