1-İMAR DURUMU Arsanızın üzerine ev yapmadan önce dikkat etmeniz gereken ilk madde “arsanızın imar durumudur”. Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Arsa tapunuzda İmar varsa ve yerleşim dışındaysa da yapı izni ve ruhsat ile arsanıza yapınızı inşa edebilirsiniz. Fakat imar olmayan bir alanda direkt olarak kaçak yapı statüsünde bir yapı inşa etmiş olursunuz.
Öncelikle, imarlı, ifrazlı, parsellere ayrılmış bir arsa almış olmanızı diliyoruz. Zira yasalara göre her arazi arsa değildir ve imarsız arazilere ev inşa etmek yasaktır... İmar izni bulunan bir araziye sahipseniz hayalinizdeki evi gerçeğe dönüştürmek için öncelikle bir yapı ruhsatı almanız lazım.
Arsa Üzerine Her Ev İnşa Etmek İsteyen Yapabilir Mi? Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumu konut inşasına izin verir nitelikte olması gerekmektedir. Konut imarlı bir arsa üzerinde herkes ev yapabilir. Bir arsanın sahip olduğu imar durumunu öğrenmek için belediyeye başvurabilirsiniz.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
500 m2 arsa için yukarıdaki bilgilere göre, toplamda 500 x 0,40 = 200 m2 villa yapılabilir. Farklı bir ifade ile; 200 m2 bir villa yapabilmek için 200 / 0,40 = 500 m2 arsa gerekiyor. Arsanızın imar durum belgesini ilgili bağlı olduğu belediye veya il özel idareden almanız durumunda firmamız sizi yönlendirecektir.
Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır. Evin yapılacağı bölgenin belediyesine ya da il özel idaresine başvurularak yapı ruhsatı alınabilir.
İmarlı bir arsanın alım ve ya satımı ile ilgili, prosedür bazında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Dolayısıyla İmarlı arsa alınır mı? Soruna evet alınabilir şeklinde yanıt vermek mümkündür. Tapu boyutu ile düşüldüğünde imarlı bir arsa ile imarsız bir arsa arasında hiçbir fark bulunmaz.
Bu kuralların bir listesi aşağıda sıralanmıştır: -Yapılacak olan evin inşaatı, genel olarak arsanın tamamının yüzde beşini geçmemelidir. -Yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile en fazla 250 metrekare olmak zorundadır.
Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir peki bu maddeler nelerdir? – İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir.
Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın imar planlarına uygun olarak düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne ayrı ayrı tescil edilmesi işlemine kısaca ifraz denir. Zaten ifrazın sözlük anlamı da ayırmak demektir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
– Parselasyon niteliğinde olan ayırma (ifraz): İmar parsellerini oluşturmak amacıyla ve parseller içerisinde yol, meydan, yeşil alan, park, otopark vb. kamu hizmetlerine ayrılan yerlerden herhangi birini kapsayacak şekilde yapılan ayırma işlemidir.
Elbette bu durum bu şekilde sonsuza kadar devam etmez. İmarı olmadığı için muhtelif taşınmazlara ev yapmak yasaktır. Yapmanız durumunda kaçak bir inşaat gerçekleştirdiğiniz için suç işlemiş olursunuz.
Bu ne demektir; 1.000 m2 arsanıza 1.250 m2 inşaat alanı verilirken, 4.000 m2 bir arsa oluşturduğunuzda 4.000 m2 x 2 = 8.000 m2 inşaat verilebilir demektir. Yani tek başınıza hareketle 1.000 m2 arsanıza 125 m2 den 10 daire yapabilirken, 4 arsayı birleşerek inşaat yaptığınızda sizin payınıza 2.000 m2 inşaat alanı düşer.
Ev inşa edebilmeniz için arazinin en az bir tarafından yol geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda arazinin yola olan cephesinin en az 25 metre olması gerekiyor. Bir diğer şart ise tarlaya yapılacak her türlü evin parsel bitiminden beş, yoldan ise 10 metre uzakta olması gerekmektedir.
Yüzde 30 İmarlı Ne Demek? “yüzde 30 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %30, yani 0,30'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %30'u kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 300 m2'yi geçmemelidir.
İmar durum belgesi alma ücreti 66 TL'ye çıktı. Yeni yapı ruhsatı alınmasına ilişkin 1000 metrekareye kadar konut, rezidans metrekare başına 10.68 TL'den 11.75 TL'ye ulaştı.
Araştırmalarımızın sonucunda, kanunlar gereğince tarlanın toplam alanının yüzde 5 kadarına inşaat yapılmasına izin veriliyor. Yüzde 5 in üzerinde yapılan yapılar kaçak olarak nitelendirilmektedir.
İfraz işlemi nasıl yapılır dediğimizde tapuda tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için parsel ayrılma yani ifraz işleminin yapılması gerekmektedir.
İfrazlı arsaların alım satım işlemleri aynı diğer taşınmaz malların alım satımı gibi yapılır. Öncelikle arsa sahibi ifrazlı arsayı satılığa çıkarır.
Bir arsanın imar durum belgesi bulunur. Böylece imar durum belgesi içerisinde; arsanın ne kadar büyüklükte bir inşaata hakkınız olduğunu, inşa edilecek binaların kaç katlı olacağı ya da ne kadar büyüklükte olacağı, ifraz şartları ve arsa üzerinde bulunan nasıl bir yapılaşma olacağını görebilirsiniz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2023 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
2022 yılı ortalama rayiçlerine göre 100 m2 prefabrik evin yapımı için firmaya ödenecek fiyat 305.000 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri