İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Oğuz Aksoy, şunları söyledi: “IMEI kopyalanması suçtur. 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 55/1-2 maddelerinde suç teşkil ettiği açıkça belirtilmiştir.
Benzer bir işlem çalıntı telefonlarda da uygulanıyor. Çünkü çalıntı bir telefon IMEI numarası ile takip edilebilir. IMEI numarası değiştirildiğinde ise o telefon artık takip edilemez.
IMEI numarasının başka birinin eline geçmesi riskli ve tehlikeli bir durumdur. Bu nedenle IMEI numarasının önceden öğrenilmesi ve sorgulanması önemlidir. Aynı IMEI numarasına ait birden fazla cep telefonu tespit edilirse sistemsel olarak tüm cep telefonları kullanılamaz hale gelir.
Zira pasaporta kayıt edilmeyen telefonlara IMEI atma- IMEI klonlama adı verilen yasa dışı işlemin uygulanması gerekiyor. Bunu da eski veya arızalı cihazların IMEI numaralarını yurt dışından vergisiz şekilde gelen telefonlara işleyerek yapıyorlar. Fakat hem yapan hem de kullanan için ağır cezası olduğunu belirtelim.
Son olarak kaçak ve ya çalıntı telefonlara IMEI atılması halinde yakalananların 20 bin lira civarında para cezasına çarptırıldıklarını aktaran Tamer Benzer şunları söyledi: "IMEI çakılmış bu kaçak ya da çalıntı telefonların yakalanması durumunda 20 bin liraya kadar para cezasının uygulandığını biliyoruz.
İlgili 15 soru bulundu
Kaçak telefonlar veya çalıntı telefonlar IMEI numaralarının tespit edilmesi halinde telefon kilitlenmekte ve kullanılamaz bir hale gelmektedir.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor.
Bir pasaport için IMEI sınırı bulunmuyordu ve bu nedenle şartlar karşılayan bir kişinin pasaportu ile çok fazla sayıda telefonun IMEI süresi kolayca uzatılabiliyordu. “14 Eylül 2022 itibariyle bu işlem için kullanılan BTK Kullanım Süresi Uzatma başvuru sayfası e-Devlet'ten kaldırıldı.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Yargıtay'a göre, sanığın cep telefonu alım-satımıyla ilgilenmesi nedeniyle satışa sunduğu telefonların İMEİ numaralarının kopyalanmış olduğunu bilebilecek durumda olduğu anlaşıldığından Elektronik Haberleşme Kanununa muhalefet suçunu işlediğinden beraatine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Bu düzenleme çerçevesinde cihaz kaydı yapılan cihazın, sadece kayıt yaptıran pasaport sahibinin TC. Kimlik Numarasına kayıtlı GSM hatlarıyla kullanabileceğinden kayıt hakkının bir başkasına devredilmesi mümkün olmamaktadır.
O listeden seçmece şekilde IMEI atarak kaçak telefonları Türkiye'de kullanabilir hale getiriyorlar. Artık kaçakçıların listesindeki IMEI listesi de hiçbir işe yaramayacak. Ve yurda sokulacak telefonlara IMEI atılamayacağı için Türkiye'de kaçak telefon kullanımı söz konusu olamayacak." ifadelerini kullandı.
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
Değişince otomatik olarak imei de değişir.
Pandemi döneminde turistler ülke içerisinde kaldığı ve 120 günlük süreleri dolduğu için mağduriyet yaşanmaması adına IMEI süresi uzatma hakkı tanındı. Bu kapsamda ülkeye giriş yapan birisi 120 günlük süresi 2 ay daha uzatabiliyordu.
IMEI kayıt işlemleri tamamlanmayan ürünlerin her yıl için kullanım hakkı 120 gündür. Yıl içerisinde 120 gün kullanıma açık olan telefonlar, bu sürenin ardından ancak IMEI kaydı ile tekrar kullanılabilir.
12 saat içerisinde açılıyor.
7 yıldır kullanılmadığı için IMEI numarası kapatılan telefonlarınızı buradan açabilirsiniz. Fatura istenmiyor sadece hattınızın o telefona bir zamanlar takılması gerekiyor. Yani o telefona kim hattını taktıysa onun e-Devlet hesabından başvurmak gerekiyor.
Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Temmuz 2023'te alınan yeni kararla birlikte IMEI kayıt ücretinde artışa gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Temmuz 2023 için IMEI kayıt ücreti için artış oranı belirlendi. Temmuz 2023 IMEI kayıt ücreti 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye yükseldi. Bu tutar 2023 sonuna kadar geçerli olacak.
BTK pandemi döneminde ülkedeki turistlerin mağdur olmaması adına IMEI süresi uzatma hakkını hizmete sunmuştu. Pandemi dönemi ve tedbirlerin sona ermesi ile birlikte bu uygulama sona erdirildi. Artık telefonların IMEI süresi dolduğunda herhangi bir uzatma işlemi gerçekleştirilemeyecek.
Yurt dışından alınan telefonlar Türkiye'de 120 gün boyunca kayıtsız kullanılabiliyor ve sonrasında kullanmaya devam etmek için pasaport ile IMEI kaydının yapılması gerekiyordu. Ancak Covid-19 döneminde ülkelerarası seyahatin zorlaşması nedeniyle 120 günlük süre 365 güne çıkarılmıştı.
Yurt dışından telefon getirip başka bir telefonun IMEI'sini atarak kullananlara önemli bir uyarı geldi. Telefoncular, cihaza atılan IMEI'nin daha önce bir suça karışmış olabileceğini belirtilerek, "Söz konusu cihazları kullananların başı derde girebilir" dedi.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.” ifadeleri yer alıyor.
E-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) harç ücretinin yatırılması (2023 yılı için 20 bin TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri