Ziya Paşa ve vatan şairi Nâmık Kemal'in kavgası ise, tamamıyla edebiyat odaklı bir tartışmadır.
Eser, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin birinci cildini eleştiri maksadıyla ele alınmıştır. Namık Kemal'in, Ziya Paşa'nın siyasi olaylar karşısında aldığı tavra gücenmesi eserin içeriğini de etkilemiştir. Bu nedenle eser, sadece tenkit değil aynı zamanda bir hicivdir.
Tahrib-i Harâbât, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı divan şiiri antolojisinin ilk cildini eleştirmek üzere Namık Kemal'in 1876'da kaleme aldığı eserdir. Türk edebiyatında ilk modern eleştiri örneği kabul edilir. Ziya Paşa, Harâbât adlı eserin önsözünde divan edebiyatının halk edebiyatından üstün olduğunu iddia etmişti.
Ziya Paşa bu önsözde Osmanlıca'nın Arapça ve Farsça ile zenginleştiğini savunur, Divan edebiyatını över, halk edebiyatını eleştirir.
Metinde görüldüğü gibi Namık Kemal, Ziya Paşa'nın Harabat adlı eserinden şiir örneklerini almış ve bunları eleştirmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur.
Nâbî'nin etkisinde olmuş Ziyâ Paşa, Zafernâme, Harâbât, Terci-i Bend, Terkîb-i Bend olmak üzere üç tane manzum ve Rüya, Verâset-i Saltanat-ı Seniyye Mektupları, Endülüs Tarihi Tercümesi, Engizisyon Tarihi, Defter-i Âmâl, Emil Tercümesi isimleriyle altı mensur toplam dokuz eserin sahibidir (Gözler, 1987: 12-18).
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Namık Kemal, Ziya Paşa'nın Harâbat antolojisini, Mukaddime bölümündeki görüşlerinden ötürü eleştirmiştir. Ziya Paşa, şairlik için iki şart gerektiğini ve bunların da birbiriyle bağlantılı olduğunu ifade etmiştir.
TANZİMAT EDEBİYATINDA ELEŞTİRİ
Eleştiriler de bu yönde yoğunlaşır. Böylece bu türün öncülüğünü Ziya Paşa ve Namık Kemal yapar. Ziya Paşa, Hürriyet gazetesinde çıkan "Şiir ve İnşa" (1868) makalesinde Divan şiirini eleştirir. Bu şiirin ulusallıktan uzak, yapay bir edebiyat olduğunu belirtir.
Harabat kelimesi ilk olarak harabe ya da virane anlamlarına gelir. Harabat diğer anlamına bakıldığında ise meyhane anlamındadır. Harabat ne demektir ve harabat ehli kime denir sizler için derledik. Harabat ehli kıyıda köşede kalmış, şekilcilikten uzak kimselere denir.
ehl i harabat olarak da dillendirilir. kıyıda köşede kalmış, üstüne başına pek önem vermeyen, yemek, içmek, iyi yaşamaktan ziyade her şeye boyun eğmiş, kanaatkar, düşünceleriyle var olan, göze batmayan, yeri geldiğinde filozofça kelamlar eden gönül insanları için kullanılır.
Zafernâme, Tanzimat Dönemi yazarı Ziya Paşa tarafından Girit İsyanı'ndaki olaylar nedeniyle Âli Paşa'yı yermek amacıyla 1869'da yazılan hiciv türündeki eserdir.
Takip kitabında, divan edebiyatının hayattan ve halktan kopuk olduğunu ifade eden Namık Kemal, gerçek edebiyatın halkla ve hayatın gerçekleriyle iç içe olması gerektiğini savunmuştur.
Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir. Ziya Paşa, yenilikçi düşüncelere sahip olsa da Divan şiir geleneğinden kopamaz ve şiirlerinde aruz ölçüsüyle ve ağır bir dille yazar.
Bir yandan da şiirler, padişaha ve Reşid Paşa'ya kasideler yazmıştır. 1859'da yazdığı 'Tercî-i Bend' şiiriyle tanınmıştır. Paris'te bulunduğu yıllarda çeviriler de yapmıştır. Hece ile yazılmış birkaç şarkısı dışında, Divan şiiri geleneğine bağlı kalmıştır.
Ziya Paşa, (d. 1829, İstanbul - ö. 17 Mayıs 1880, Adana) Türk edebiyatının ilk manzum tercüme piyesi “Tartüf Yahut Riyanın Encamı” nı, Türk edebiyatındaki ilk röportaj örneği Rüya'yı, Türk edebiyatındaki ilk antoloji örneği Harabat'ı kaleme alan Tanzimat dönemi fikir insanı, gazeteci ve şairdir.
İlk edebi tartışma: Ziya Pasa ile Namık Kemal arasında.
Başlıca Eserleri:
Rüya (ölümünden sonra, 1910) Veraset Mektupları (ölümünden sonra 1910) Eş'ar-ı Ziyâ (ölümünden sonra şiir, 1881) Şiir ve İnşa ( makale)
Ziya Paşa ne güzel demiş "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz".
Yıl, 1879… Adanalıların; memurlara Fransızca kurslarını zorunlu tuttuğu için “Frenk Vali” Lakabı ile andığı Ziya Paşa, Vilayet Binası'ndan Taşköprü'ye doğru ilerlemektedir.
Ziya Paşa (d. 1829, İstanbul - ö. 17 Mayıs 1880, Adana), Türk yazar, şair ve devlet adamı. 1829 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası, Galata Gümrüğü'nde kâtiplik yapan Erzurum'un İspir ilçesinin Kerab köyünden Ferideddin Efendi, annesi Itır Hanım'dır. Asıl adı "Abdülhamid Ziyaeddin'" dir.
“Modern Türk Edebiyatı” adıyla da andığımız Avrupaî Türk edebiyatının ilk kurucuları Şinasi, Ziya Paşa ve Namık Kemal gibi gözlerini Batı'ya çevirmiş şahsiyetlerdir.
1880 yılında sirozdan hayatını kaybeden Ziya Paşa'nın yarım kalan tek eseri Defter-i Amal'dir.
Henüz otuz yaşına basmadan çıkardığı yeni şiir kitabı "Ben ve Ötesi" (1932) ile takdir toplamayı sürdürdü. Birçok kişi tarafından da çok sevilen şair, "Üstat Necip Fazıl Kısakürek" olarak anılmaya başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri