Yüzde 5 İmar Ne Demek? Burada geçen “yüzde 5” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “yüzde 5 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %05, yani 0,05'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %05'i kadar inşaat yapılabilir.
Tarım arazisi, tarım faaliyetleri için kullanılan, toprak verimliliği yüksek arazilerdir. Tarla ve bahçe imarı ise, bu arazilerin belirli bir düzene göre işlenerek üretim yapılacak hale getirilmesidir. Tarla imarı, arazinin düzgün hale getirilmesini ve ekime uygun hale getirilmesini içerir.
-Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyeti, Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır. Yolun ve parselin sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamalıdır. Maksimum 2 kat, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
Yüzde 40 İmar Ne Demek? “yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40'ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2'yi geçmemelidir.
İlgili 39 soru bulundu
İmarsız arsa alınır mı? Bir arsa veya toprak parçası ister imarlı olsun ister imarsız arsız olsun, kolayca satılabilir veya alınabilir . Yani satın almak açısından ve tapu işlemleri açısından bir toprağın imarlı veya imarsız olmasının farkı yoktur.
Arazi; imar uygulaması geçmeyen toprak parçasına deniyor. Arazinin sınırları tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar, ağaçlıklar yolu veya işaretlerle belirleniyor. Tarla ise; Tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası olarak tanımlanıyor.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Yani bu kurallara bakıldığında 5 dönüm tarlası olan bir kişi tarlasının 200 metrekare alanına inşaat yapabilir. Bu tarla üzerine prefabrik yapı yapılabilirdi ancak kurallara bakıldığında ne yazık ki 5000 metrekare ve altında olan tarlalara herhangi bir yapı yapmak söz konusu olmuyor.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
1)Yapılmak istenen yapı, arazinin tamamının %5'ini geçmemelidir. Örneğin, 3000 metrekare bir tarlaya yapılacak olan yapı 150 metrekareyi geçmemelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur: Yapılan evin sadece oturum amaçlı olması gerekir. 2)Yapılmak istenen yapının 250 metrekareyi geçmemesi gerekir.
Dönüm, 1.000 m2 alana eşit olan bir ölçü birimidir. 1945 yılında çıkan yasa öncesindeki, eski kullanım şeklinde ise 30,31 m boyu, 30,3 m eni olan bir alan olan 918,393 m2 için kullanılırdı.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Arsa satın alırken öncelikle imar izni olup olmadığı öğrenilmelidir. İmar izni varsa, arsanın imar durumu incelenmelidir. Konut, ticari alan, iş yeri, sosyal hizmet alanı olup olmadığı sorgulanmalıdır. Arsaya inşaat yapabilme hakkının ne kadar olduğu da öğrenilmeli, zemin etüdü incelenmelidir.
Belediye tarafından parsellenen, yani imara açılan araziye arsa adı verilir. İmarsız bir arazinin imara açılması, yatırımcının değil belediyenin ve belediye sınırı dışındaki bölgelerde valiliklerin elindedir. Bir arazinin değerini belirleyen unsur, imara açık olup olmadığıdır.
Tarlaya ev yapmak için tarlanın bağlı bulunduğu belediyeye başvurmak gerekir. Köy sınırları içine giriyorsa da İl Özel İdare'ye başvurmalısınız. Bu aşamada tarlanın tapusu, gerekli belgeler ve süreç ile tarla sahibi dışında başkası ilgileniyorsa tarla sahibinin vekaletnamesi istenmektedir.
ELBİRLİĞİ İLE MALİK OLUNAN TARLA SATILABİLİR Mİ? Yukarıda yapılan tanımlar ışığında bir tarlada elbirliği mülkiyet ile malik olan kişiler, bu tarlanın satışını, tüm hissedarların ortak satış kararı ile 3. Bir Kişiye veya hissedarlardan birisine gerçekleştirebilmektedir.
Araziyi hangi büyüklükte almak lazım? İmar geldiğinde arazi arsaya dönüşürken sahip olduğunuz alan %40'a kadar küçülür bu yüzden alacağınız arazinin bu kesintiden sonra bile inşaat yapılabilir büyüklükte olması gerekir.
Tarlanızın imar uygulama alanına girip girmediğini, tarlanızın bağlı bulunduğu belediye imar müdürlüğüne bir dilekçe ile baş vurun ve yazılı yanıtlanmasını isteyin. Belediye size gerçek durumu hakkında yazılı bigi verecektir.
Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir. Ayrıca köy ihtiyar heyetinden izin alınmalıdır.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi aracılığıyla sorgulama seçeneklerinden adres girerek direk arsa veya arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz. Sorgulama ekranında bulunan katmanlar tercihi ile farklı görüntüleme sistemleri ile haritanın görünümünü değiştirmeniz de mümkün.
Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
Tercih ederdiniz ? Tabii ki imar durumu belli olan bir arsa imarı belli olmayan bir tarladan 10 kat daha değerlidir.
Arsa, belediyenin üzerinde yapılaşmaya izin verdiği bir toprak parçası olarak ifade edilir. Yani arsalar, yapılaşmaya müsait alan olma özelliğini taşır. Arsa üzerinde imar uygulaması için yeşil alan, yol, okul ve hastane gibi alanlara yer verilir. Arazi ise üzerinde imar uygulaması geçmeyen bir toprak parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri