dikkat ederek ilk gün fırçalama yapabilirler. Ancak. implantın yapıldığı ilk hafta diş fırçalanırken yumuşak.
Evet, implant dikişi (cerrahi bölge) bulunan bir bölgeye diş fırçalamak önemlidir, ancak bu işlemi dikkatli ve nazik bir şekilde yapmak çok önemlidir. İmplant dikişi bölgesini temiz tutmak, enfeksiyon riskini azaltmak ve başarılı bir iyileşme sürecini teşvik etmek için kritik öneme sahiptir.
Dikişler: Ameliyatınız sırasında dikişler yerleştirilmiş olabilir. Dikişleriniz 1 hafta sonra alınacaktır. Bu yüzeylerde bakteri birikmemesi için söz konusu bölgeleri dilinizle yumuşak bir şekilde temizlemeniz ve gargaranızı kullanmanız iyileşme sürecini olumlu etkileyecek ve enfeksiyon riskini azaltacaktır.
Implant işleminden 24 saat sonra diş fırçalamaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yumuşak kıllı fırçalarlar nazik bir şekilde yapacağınız fırçalama işlemi size çok daha yardımcı olacaktır.
İmplant operasyonu sonrasındaki 24 saat boyunca ağız içerisine herhangi bir bakım ürünü alınmamalı yani dişler fırçalanmamalı ya da gargara yapılmamalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
İmplant yapılan bölgede arayüz fırçası kullanımı önem arz eder ve tavsiye edilmektedir. Özellikle düzenli diş ipi kullanımı oldukça faydalı olmaktadır. Mekanik diş temizleme olarak değerlendirebileceğimiz diş ipi kullanımı diş hekimleri tarafından önerilmektedir.
Diş nasıl fırçalanır?) İmplantın üzerinde bulnan dişler ve köprü araları, özel bazı fırçalar (arayüz fırçası) ve diş ipi (superfloss) yardımı ile günde en az 1 defa ve yatmadan önce mutlaka temizlenmelidir.
Operasyon bölgesinde diş fırçası kullanmamalısınız. Kanama durduktan sonra ağzın geri kalan bölgelerini yumuşak bir şekilde fırçalayabilirsiniz. Yara yerini fırçalamanız tekrar kanamaya veya vücudun oluşturduğu savunma şeklinin bozulmasına yol açacağı için dikişler alınana kadar yara bölgesine dikkat edilmelidir.
Yaranın temizliği iyileşmesinin kalitesini ve süresini belirleyen en kritik faktördür. Ağızda dikişler varken fırçalama sonrasında reçete edilmiş olan antiseptik ağız gargarası, dikişler alındıktan sonra da günlük ağız bakım suları(Listerine vb.) kullanılması gereklidir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
İmplant tedavisi sonrası ilk 2 saat boyunca hiçbir yiyecek ve içecek kesinlikle tüketilmemelidir. Tedavi sonrasındaki 24 saat içerisinde ise çok sıcak, çok soğuk ve çok sert gıdalardan uzak durulması tavsiye edilir.
İmplant dikişlerinin iyileşmesi, işlem bölgesine bağlı olarak 7 -10 gün sürebilir. İmplant dikişlerinin cinsine göre sürede değişiklik görülür. Kendi kendine absorbe olan dikiş türleri için 2 hafta gerekebilir. Ancak alınması gereken bir dikiş yapıldıysa 7 güne kadar dikişleri aldırmak gerekebilir.
İmplant sonrası tüketilebilecek besinlerden bazıları şunlardır; Yulaf ezmesi, Çorba, kek, Patates püresi dişlerinizi yormayacak ve sıcak olmayacak şekilde yavaş yavaş tüketebilirsiniz.
2. İmplant uygulaması ardından ilk 2 saat hiçbir şey yemeyiniz, içmeyeniz. İlk 48-72 saat içerisinde sıcak ve soğuk besinlerden uzun durunuz. Yumuşak ve oda ısısındaki besinler tüketmeniz gerekir. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
9. Ameliyat edilmeyen bölgelere normal fırçalama işlemlerini uygulayabilirsiniz. Ameliyat bölgesindeki dişleri ise dikişlere ve dişetine dokunmadan fırçalayınız.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Tuzlu ılık suyla gargara yapmak yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır. Herhangi bir gargara reçete edilmediyse ılık tuzlu suyla gargara yapın. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Dikiş atıldıysa 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırın.
36 saat sonra ağzınızı 2 hafta boyunca günde iki defa ağız gargarası ile ya da tuzlu su ( bir bardak ılık suya ¼ çay kaşığı tuz ) ile gargara yapılması tavsiye edilir. 1 dakika boyunca gargara yapınız, tükürünüz ve sonrasındaki 30 dakika boyunca herhangi bir şey yemeyiniz, içmeyiniz.
Diş operasyonları sonrasında kişiler özellikle diş temizliğine daha fazla önem vermelidir. Sert gıdalardan uzak durulmalıdır. Bir süre sıvı ve yumuşak gıdaları tercih etmelisiniz. Meyve püreleri veya yoğurt ilk 24 saatte tüketilmesi için en iyi yiyecek önerileridir.
Hekiminizin yönlendirdiği zamanda ve eğer gerek görüyorsa dikişleri almak için yeniden size randevu verecektir. Unutulmamalıdır ki bazı dikiş çeşitleri alınmak zorundadır. Bazı dikiş çeşitleri ise eriyerek kendiliğinden düşer. İlk 15-21 günlük süreçte ameliyatla açılan yaralar, doku düzensizlikleri iyileşecektir.
12-)Ameliyat bölgesindeki dikişler gevşerse yada kopacak olursa alttaki dokuya zarar vermemek için ipi çekmeyiniz. Dikişler 5-6 gün sonra gevşeyip çıkabilir.
Ameliyat edilmeyen bölgelere normal fırçalama işlemlerini uygulayabilirsiniz. Ameliyat bölgesindeki dişleri ise dikişlere ve dişetine dokunmadan fırçalayınız. Operasyondan yaklaşık iki gün sonra diş hekiminizin önerdiği gargara ile günde iki kez sabah ve akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara yapınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri