Nitekim bu hususa ilişkin bir çok KİK kararı da mevcuttur. Somut duruma ilişkin verilmiş bir KİK kararında da imza beyannamesi yerine imza sirküleri sunulduğu durumda teklif geçerli kabul edilmiştir.
İmza sirkülerinde tüzel kişiliğin imza örnekleri yer alır ve bu örnekler noter tarafından onaylanmıştır. İmza beyannamesi ise tamamen gerçek bir kişiye yöneliktir. Bu belgenin üzerinde gerçek kişinin kimlik bilgileri ile imza örnekleri yer alır.
İmza sirküsü, şirketler arasındaki ticari sözleşmelerde karşılaştığımız bir belgedir. Her türlü resmi işlem için bir şirketteki yetkili kişi veya kişilere ait imza örneklerinin bulunduğu belgeye imza sirküsü denir. Resmi belge niteliği taşıyan imza sirküsü, vize başvurularında da kullanılmaktadır.
İmza beyannamesi genel olarak belirsiz süreli bir evraktır. Dolayısıyla bir geçerlilik tarihinden söz etmek doğru olmaz. İmza beyannamesi kaybedildiğinde notere müracaat edilerek yenisinin çıkarılması gerekir. İmza sirküleri, imza beyannamesinin aksine 3 yıl geçerlilik süresine sahiptir.
İlgili 43 soru bulundu
Kanunlarımızda imza sirküleri ile ilgili bir "geçerlilik süresi" hükmü bulunmamaktadır. Bu nedenle imza sirküsü, yetkili kişinin veya yönetim kurulunun görev süresine göre değişiklik gösterir. Genel olarak yetkili kişinin görev süresinin tamamlanmasıyla birlikte imza sirküsünün geçerlilik süresi de sona erer.
Ancak sahte evrak ve imza sorunlarını önlemek için düzenlenen imza sirkülerini e-devletten almak mümkün değildir. Resmi bir nitelik taşıyan bu belgeleri, güvenlik açısından noter huzurunda almak şartı vardır. Temsil yetkisi olan tüm kişilerin noter huzurunda bulunması ve ıslak imza atması gerekir.
İMZA SİRKÜLERİ E-DEVLETTEN ALINABİLİR Mİ? İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.
İmza Beyannamesini Kimler Alabilir? Gerçek kişiler alabilirler. Tüzel kişiler ise sadece tüzel kişiliğin ortakları isterse alabilirler, ama tüzel kişiliğin temsili söz konusu olduğunda imza sirküsü alınması gereklidir.
Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur. İmza beyannamesi kişinin ticari ve kişisel faaliyetler için kimliğini kanıtlama özelliği taşır.
İmza sirküleri, şirketin yetkili kişileri veya imza yetkisi bulunan kişiler tarafından kullanılabilir. İmza yetkisini bir başkasına geçirebilmek için noterden vekalet alınmalıdır. Yetkiyi alan ve veren kişi vekaletnameyi imzalamalı ve notere sunmalıdır.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
İmza beyannamesi notere gidilerek yapılan işlemler doğrultusunda alınır. Belli bir ücret doğrultusunda nüfus kimlik bilgisi ile beraber imza örnekleri üzerinden işlem uygulanır. Ücret yatırılmadan beyanname alınamaz. O yüzden sıralı olarak işlemlerin tamamlanması ile beraber ücretin ödenmesi büyük öneme sahiptir.
Son olarak, 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmi Gazete'de birden çok Yönetmelikte değişiklik yapılarak, idari organlar tarafından da -ağırlıklı olarak enerji ve maden sektörü olmak üzere- belirli faaliyet alanları kapsamında imza sirküleri ibrazı şartının kaldırılması düzenlenmiştir.
Hazırlar arasında atılmayan her imzanın esasen bir risk olduğunu, muhatabın ilgisiz üçüncü kişilere imza attırabileceğini unutmamak gerekir. Birden fazla tarafça imzalanması gereken her belgenin hazırlar arasında imzalanması ne yazık ki ticari hayat içerisinde mümkün olamamaktadır.
Aynı şekilde şirket bilgilerinde değişiklik olması da imza sirkülerinin güncelliğini yitirmesine sebep olabilir. İmza sirküleri kaybolursa da notere tekrar başvuru yapmak gerekir.
Şirket sözleşmesinin Müdürlüğümüz huzurunda vekâleten imzalanması ve kurucunun aynı zamanda şirketi temsile yetkili olması hâlinde, Müdürlüğümüze ibraz edilen vekâletname ıslak imzalı ise ayrıca imza beyannamesi aranmaz.
Zira, senetteki borçtan sorumlu olmak için, keşidecinin tek imzası yeterli olup; birden fazla imza atılmasına gerek bulunmamaktadır.”
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
İmza beyannamesi gerçek kişilere Noter tarafından verilen önemli bir beyannamedir. Birtakım yapılan işlemler doğrultusunda alınan bu imza beyannamesinin ücreti merak edilmiştir. Noter imza beyannamesi ücreti 2023 yılı itibariyle 133 TL şeklindedir.
Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 19,90 TL ücret alırlar. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
İmza yetkisi verilen personele, noter tarafından yetkisini gösteren bir belge verilir. Bu belgede ilgilinin adı, soyadı, sıfatı, yetkinin verildiği tarih, yemini yaptıran mahkemenin adı, yetki sınırları, yetkiyi nasıl kullanacağına dair bilgiler yer alır.
Yani sirküler nitelik taşımaz. Hem ticari hem de kişisel faaliyetlerde kişinin kimliğini kanıtlar. Her iki işlem de noterlik makamı tarafından yapılır. Hem imza sirküsü hem imza beyannamesi için ücret notere ödenir.
PTT güvencesi ile Merkezlerimizden yapacağınız e-İmza başvurularınızda geçerli olacak fiyatlar (tüm vergiler dâhil): 1 Yıllık e-İmza 499,00 TL. 2 Yıllık e-İmza 699,00 TL. 3 Yıllık e-İmza 899,00 TL.
E-devlet mobil imza için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Mobil-Imza sitesinden başvuru yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri