İmza; atan kişiyi kesin bir şekilde belirleyen ve atıldığı belgeyi onaylama iradesini belirten, kişiye ait el yazısı yanında her çeşit işarete verilen isim olarak tanımlanmaktadır. Kişinin kendisi tarafından atılmayan yani kendi eli ürünü olmayan sahte imzalar çeşitli yöntemler kullanılarak elde edilmektedirler.
İmza, bir kimsenin herhangi bir belgeyi yazdığını veya onayladığını belirtmek için her zaman aynı biçimde kullandığı işarettir. El yazısı ile tatbik edilmekte olup kişiye özgüdür. Belgenin kabul edildiğine işaret eder. İmza, kısaca ad ve soy ismin sembollerle yazımıdır.
İmza veya Signatür (Latince: Signare - İngilizce: Signature - Farsça: امضا), kişinin el yazısı ile kendi adı veya kendisine ait anlamlı bir şekil veya kelime olan, kişinin imzaladığı belgede yazanı onayladığı ve ona uyacağını gösteren işarettir.
İmza, belirli bir konudaki iradeyi dışa yansıtan bir araçtır. İmza sayesinde bir beyanın veya işlemin sahibine olan aidiyeti tespit edilebilir. İmzanın bu denli önemli oluşu, imza atamayanların hukuki işlem yapabilmesi veya uyuşmazlık çıkması halinde bu kişilerin delil sağlaması bakımından da özellik taşımaktadır.
Güvenli elektronik imza da, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğurur. İmzanın el yazısı dışında bir araçla atılması, ancak örf ve âdetçe kabul edilen durumlarda ve özellikle çok sayıda çıkarılan kıymetli evrakın imzalanmasında yeterli sayılır.
İlgili 34 soru bulundu
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Bir başkasının yerine resmi evrağın imzalanması, resmi belgenin sahte olarak düzenlendiğinin delilidir. Bu kapsamda fail, TCK Madde 204/1'e göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ticari hayatta para yerine geçen senedin şekli şartı olmadığı göz önünde bulundurursak beyaza imzada boş kağıt senet haline getirilebilir. Bunun için de öncelikle bir imza veya imza yerine geçecek mühür ya da bir işaret olmalıdır. Bunlar olmazsa belgenin hiçbir hükmü yoktur.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur.
Yalnızca ismin veya soy ismin baş harfleriyle oluşan 'paraflar' yerine ad ve soyad yazılarak imza atılması gerektiğini öneren uzmanlar, imza atılan kalem kadar kullanılan mürekkebin, kağıt üzerinde oluşturulan el baskısının ve kaligrafik harflerin, kişilere güvenlik önlemi oluşturduğuna dikkat çekiyor.
İmza şahsa özel bir mühür niteliğinde kullanıldığı için tüm kullanılan evraklarda veya belgelerde aynı imza şeklini korumaya özen göstermek gerekmektedir. İmza oluşturulurken kişinin baş harfi yazılarak soyadı belirgin şekilde ifade edilmesi en doğru imza şekillerinden kabul edilmektedir.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Arasındaki hukuki ilişkiye veya anlaşmaya dayalı olarak şartlara göre doldurulacağı düşüncesiyle boş kağıda atılan imza geçerli kılınmıştır. Önemli olan imzanın kendi rızasına dayalı olarak atılması ve imzanın sahte olmamasıdır.
İmza inceleme uzmanı(Grafoloji Uzmanı) tarafından yapılan incelemede imzanın kim tarafından atıldığı tespit edilmektedir. Grafoloji uzmanları tarafından mikroskop, farklı ışık kaynakları vb. araçlarla yapılan imza incelemesi fotoğraflarla desteklenmekte ve raporlaştırılmaktadır.
Kurum adına yapılan resmi işlemler, alınan kararlar, ticari sözleşmeler gibi durumlarda kimin imza yetkisi olduğunu netleştirir. Bu sayede izinsiz ticari faaliyetlerin önlenmesine katkı sağlanmış olur. Yasal açıdan şirketleri güvence altına alır.
Adli bilimler uzmanı – imza inceleme uzmanı karakteristik detayları analiz eder. Sahte imzalarda aynı unsurların olup olmadığını bir bir eşleştirir. Tanı unsurlarının yoğunluğuna göre imzanın aidiyeti tespit eder.
Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu, “Bono, çek, kambiyoda eşin imzasına gerek yok” kararı verdi. Habertürk'te yer alan habere göre, Borçlar Kanunu'nda yapılan değişiklikle, eşlerden birinin rızası olmadan diğer eş kefil olamıyor.
Açığa imza dediğimiz kavram aslında halk arasında da çokça kullanılan “beyaza imza” dediğimiz durumdur. Bu durumda kişiler, boş bir kâğıda veya herhangi bir yere atılan herhangi bir saikle atılan imzanın farklı amaçlarla kullanılıyor oluşudur.
Toplantı tutanağına imza atmamak yerine toplantı sırasında dile getirdiğiniz hususların tutanakta yer almadığına ilişkin bir "şerh" düşmeniz daha doğru bir davranış olacaktır.. Toplantı tutanağına imza atmamanız disiplin cezası almanıza neden olabilir.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
İmza her zaman el yazısı ile atılmalıdır ve her zaman aynı formda olmalıdır. Farklı yerlerde farklı imzalar kullanılmamalıdır. Aynı zamanda imza her zaman aynı el ile atılmalıdır.
Üniversitede başkasının yerine imza atmak yaygın bir durum olsa da, kesinlikle yasaktır. Bu yasak ve suç teşkil eden duruma karıştığınız tespit edilirse disiplin kuruluna sevk edilirsiniz. Suç tespit edildikten sonra kararlar Yönetim Kurulu tarafından alınır.
Gerçeğin herhangi bir biçimde değiştirilmesi, gerçeğe aykırı yazı, söz veya eylemin doğru diye ileri sürülmesi sahteciliktir. Genel olarak sahtecilik, başkasını aldat- mak için kullanılan her türlü hile ve yöntemlerdir. Her hile (dolan), aldatmaya elverişle şey sahtedir.
Özel inceleme cihazları ve değişik ışık kaynakları ile yapılacak incelemeler ile tahrifata yönelik tespit edilen bulgular fotoğraflanarak yazılacak uzman görüşü veya bilimsel mütalaa raporu ile evrakta sahtecilik nasıl kanıtlanır sorusuna hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde denetlenebilir bir rapor ile cevap verilmiş ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri