MADDE 16- İmza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler. Kambiyo senetlerine ilişkin hükümler saklıdır.”
imzalarından olmadığı, imzaların kaşe imzalar olduğu . alınarak takibin iptaline karar verilmiştir. koşul olarak öngörülmemiştir. 818 Sayılı BK.
Yasal Düzenlemeler: Her ülkenin kendi yasal düzenlemeleri vardır ve bu düzenlemeler kaşe kullanımını ve imza gerekliliklerini belirler. Bazı ülkelerde, belirli belgelerin geçerli olması için hem imza hem de kaşe gereklidir. Ancak, bazı durumlarda imza veya kaşe tek başına yeterli olabilir.
Üye. Arkadaşlar, parasal konu ve kıymetli evraklarda(diploma, sözleşme, fon vb.) el ile atılan imza geçerlidir. Bunun dışındaki evraklarda imza kaşesi kullanılmasının bir sakıncası yoktur.
Yargıtay'a göre şirket kaşesinin dışında atılan imza şirket yetkilisinin şahsen sorumluluğunu gerektirir. İki imza da şirket kaşesi üzerinde ise şahsen sorumluluk söz konusu olmaz. Şahsen sorumluluğun söz konusu olması için şirket kaşesinin dışında senet üzerinde açığa imza atılması gerekmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Kaşe, bir kişinin veya bir kurum veya kuruluşun, herhangi bir konuyu içeren belgeyi onayladığının ve söz konusu belgenin bir resmi evrak olduğunun göstergesidir. Kaşe, bir diğer söylemle, konuyu resmi seviyeye getirdiğini de söylemek mümkündür.
Kaşe Nerede Yaptırılır? Kaşe Yapımı İçin Bulunan Polimer Makine, Lazer Makine ve Flash Makinesi Bulunan Matbaalar ve Kırtasiyelerde Kaşenizi Yaptırabilirsiniz.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
Kaşeler, resmi belgelerin ise bulunması şart olan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaşenin kullanım amaçlarından en önemlisi, belgeye resmi bir hüviyet kazandırması ve belgenin hangi kurum ve kuruluşa ait olduğunu göstermesidir. Kaşeler, birçok kuruluş tarafından ıslak imza olarak da kullanılmaktadır.
Bu tür kaşeler; askerler, avukatlar, savcılar ve polisler tarafından sıklıkla kullanılır. ünvan kaşelerinin yanı sıra şirket kaşeleri de mevcuttur. Şirket kaşeleri farklı tasarımları ve işlevi ile her dönem ilgi görür. Şirket kaşesi örnekleri çeşitli yazı boyutları ve renkleriyle pek çok alternatif sunar.
Kaşe kelimesi imza yerine geçen ve genellikle kurum ve kuruluşlarda kullanılan bir araç olarak bilinmektedir. Kaşe Ne Demektir? Kaşe kelimesi mühür anlamına gelen genellikle firmaların veya şahısların belgeleri imzalamak için kullandıkları bir araç olarak bilinmektedir.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
T.C. ÖZET : Açığa imza atılması yoluyla düzenlenen senedin anlaşmalara aykırı olarak doldurulduğu kanıtlanamazsa bu senet hukuken geçerlidir.
Yazılan, düzenlenen bir belgenin altına o belgenin kim tarafından hazırlandığını göstermek amacıyla kaşe basılır. Özellikle iş hayatında ıslak imza kullanmak yerine daha pratik olduğu için kaşe kullanılır.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Bu nedenle imza attığınız belgede imzanın ile imzaladığınız yazı arasında boşluk kalmamasına önem gösterilmelidir. Bu nedenle hukuk sistemimizde imza çok önemli bir işlem olup, hukuki olarak imza atan kişiyi bağlayıcılığı olan ve sonuçlar doğuran bir işlemdir.
İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanabilmektedir. Bir yetkili kişinin imza yetkisinin bir başkasına geçmesi için noterden vekalet alınması gerekmektedir. İmza yetkisi almak için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması gerekmektedir.
Kaşe yaptırmak için gerekli belgeler;
Kaşe yaptırmak için herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur, isteyen herkes kaşe yaptırabilir. Yaptırdığınız kaşe şirket kaşesi ise bilgilerin vergi levhası ile karşılaştırılması germektedir. Kaşede yanlış ve eksik bir bilgi olması sizlere sorun yaratabilir.
Kaşe, aynı zamanda resmi veya özel amaçlı işlerde kullanılabilen, kauçuk ya da lastik üzerinde bulunan şirket veya şahsa ait bilgilerin kağıt üzerine baskı yoluyla yazılmasını kolaylaştıran bir çeşit mühür veya damgadır.
Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
Bir belgeye onay verildiğini göstermek ve o belgenin kime ait olduğunu belirtmek için kullanılan şirket kaşesi çeşitleri, şahıs şirketi kuran kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Firma isminin ve iletişim bilgilerinin yer aldığı kaşeler, kompakt boyutları sayesinde kolayca taşınabilir.
Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza. hımm.. o zaman bu durumda kişi kendi adına ciro etmiş olur ve ciro silsilesindeki borçlular arasına o da katılır.
Kaşe kullanım miktarı, içerisinde yer alan mürekkeple sınırlıdır. Kaşelerin içerisinde yer alan mürekkep miktarı ve mürekkep rengi istek ve ihtiyaçlara göre çeşitlenir. Unvan kaşeleri siyah, lacivert, kırmızı ve yeşil istampalı şekilde hazırlanır. Siyah renkli kaşeler özellikle resmi dairelerde sıklıkla tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri