Gece uykusu önemlidir. Çünkü karanlıkta büyümeyi sağlayan hormon salgılanmakta. Gece içinde büyümeyi sağlayan hormon en az 2-3 kez pik yaparak büyümeye olumlu yönde etki etmekte. Gece geç yatan çocuk sabah 10.00'a kadar uyusa bile o boy uzaması için gerekli hormon pikini yakalayamaz.
Buna ek olarak, karanlıkta uyumak oldukça önemlidir. Çünkü gece karanlıkta “melatonin” hormonu da salınıyor. “Büyüme hormonunu arttırıcı” özelliği olan melatonin hormonunun salınımını engellememek için, çocuklarımızın yatak odalarında gece lambası yakmamamız ve karanlıkta uyumalarını sağlamamız gereklidir.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yeterli dinlenmeyen çocuğun vücudu, düzgün bir şekilde büyüyemez.
Çocuklar en geç 20.30'da yatakta olmalı
Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır. Çocukta düzenli uyku, düzenli beslenmeyle doğrudan ilişkilidir.
Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Dolayısıyla uyku bozukluğu boy uzamasını etkiler.
İlgili 35 soru bulundu
Uzun kemiklerin büyüme plakları kapandıktan sonra omur boylarının artması ve gövdenin bir miktar daha uzamasıyla nihai boya ulaşılır. Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur.
Ay Ay Boy Gelişimi
Boy ilk üç ayda 9-10 cm, ikinci 3 ayda 6-7, üçüncü 3 ayda 4-5 cm, birinci yılın son 3 ayında ise 3-4 cm uzar.
Sırt Üstü Yatmak Boy Uzatıyor!
Yine de sırt üstü yatmak omurgamız için daha sağlıklıdır. Ayrıca sırt üstü yatmanın daha birçok faydası bulunmaktadır.
Herkes uzun boylu olmanın hayalini kurar. Sırf bu yüzden boy uzaması için yastıksız uyumak günümüzde birçok kişi tarafından uygulanan bir yöntemdir. Fakat bu konuda kanıtlanmış herhangi kesin bir bilgi yoktur. O nedenle de yastıksız uyumak boy uzatır ya da uzatmaz diyemiyoruz.
Ancak böyle bir durum da söz konusu değil. Zıplamak veya basketbol oynamak sizi kalıcı olarak uzatmadığı gibi, kısaltmaz da.
Boy uzamasının yatma şekliyle hiçbir alakası yoktur.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Büyüme hormonu artırır
Büyüme hormonu gece uykuda salınır. Anabolizan bir hormondur. Gece açlığı ile vücut yağları yakılırken salınan büyüme hormonu ile kasların güçlenmesi sağlanır.
Dorak'a göre vücudumuz hücre yenileyici, bağışıklık sistemi düzenleyici melatonin hormonunu gece karanlığında salgılıyor. "Karanlıkta uzun ve düzenli uyku'' bu salgıyı arttırıyor ve kansere karşı bağışıklığı güçlendiriyor.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Uzmanlar uyarıyor: Ergenlik çağındaki çocukların cep telefonunun manyetik dalgalarına maruz kalmaları, çocuklarda boy kısalığına ve beynindaha az gelişmesine neden oluyor.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Pek çok uzman tarafından kabul edilen bilgiye göre ip atlamak boy uzatma konusunda önemli bir yer taşır. Hatta birçok spor uzmanına göre boy uzatma konusunda oldukça etkilidir. Eğer kişinin genetik faktörler ya da hormonal dengeyi konusunda bir sorunu yoksa, ip atlamak boyunu uzatma açısından etki sağlayabilir.
Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki boy uzamasında genetik faktörler kadar çevresel ve fiziksel faktörlerinde etkisi büyüktür. Spor yapmak, bol süt ve kalsiyumdan zengin su içmek, yiyecekler yemek boyunuzun daha çok uzamasına yardımcı olur!” dedi.
Hayır. Boy genetiktir kemiklerde bir yapı bulunur bacağın bilek kısmında kıkırdaksı bir yapı vardır o kıkırdaksı yapı kemiğe döner, kemiğe döndüğü zamanda boyu uzaması durur.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
- Patolojik boy kısalıklarında nihai boy, hastalıklar arasında değişiklik gösterse de genelde kızlarda 130 - 140, erkeklerde 140 - 150 santimetre arasında değişir. İskelet sistemi hastalıklarında nihai boy daha kısadır (120 santimetre civarı).
1.70-1.80 arası normal boy 180-190 uzun boy 190+ çok uzun boy.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri