''İnanmak İhtiyacı'' şiirinde Fikret, içinde bulunduğu bunalımlı ruh halini açıkça ifade eder. İnanç noktasında yaşadığı köksüzlükle kendi mizacı birleşince aidiyet olgusunu tamamen yitirdiği gözlenir.
Bütün boşluk: Zemin boş, âsümân boş, kalb ü vicdan boş; tutunmak isterim, bir nokta yok pîş i hasârımda.
Tevfik Fikret Hangi Akımdan Etkilenmiştir? Tevfik Fikret, parnasizm akımından etkilenmiştir. Parnasizm akımı şiirde realizm demektir.
Haksızlığa, zulme ve karanlığa başkaldırı olan bu şiir adeta günümüzde yapılan hukuksuzluklara, adaletsizliklere, tek adam rejimine, millet diye diye milleti soyanlara, baskı altında inletenlere karşı da yazılmış gibidir. Çiğnendi yeter, varlığımız cehl ile kahre, Doğrandı mübarek vatanın bağrı sebepsiz.
"Saf rûh" imgesi, Tevfik Fikret'in daha sonraki bir tarihte kaleme aldığı “Gayya-yı Vücûd” adlı şiirinde doğrudan varlığın ve yaşamın ağırlığı karşısında hafifliğe ulaşmak isteyen bilinç durumunu temsil eder.
İlgili 32 soru bulundu
Tevfik Fikret'in “hande-i Bûm” ve “gayyâ-yı Vücud” Şiirlerinin Göstergebilim Yöntemiyle İncelenmesi.
Fikret'in hayattan nefret ve karamsarlık temalarını sembolik bir tarzda ve benzer göstergelerle ele aldığı “Hande-i Bûm” ve “Gayyâ-yı Vücûd” şiirleri gerek dönemle gerekse de şairin mizacı ile ilgili birçok ortak unsur barındırmaktadır.
Eser, devrinin sosyal bir hicvidir. "Dinlerin ve kuvvetlilerin insanlar arasında sebep oldukları sayısız boğuşmalardan ve haksızlıkları" konu alır (Akyüz, age.: 98). Tarih-i Kadim döneminde büyük etki yapmıştır.
''Küçük Asker'' şiiri vatan savunmasıyla ilgilidir. Dörtlüklerle yazılmış şiirde tekrar eden iki dizelik bölüm şiirin temasını da ortaya koyar. ''Küçük asker, küçük asker! Vatan senden hizmet ister'' (Parlatır - Çetin, 2004:676-677).
Meclis'in açılmasıyla kabuğundan çıkan Fikret, 'Millet Şarkısı' şiirinde: 'Zulmün topu var, güllesi var, Kal'ası varsa, Hakkın da bükülmez kolu, dönmez yüzü vardır' dizelerini geleceğe umutla kaleme alır.
Şair hayal edilen ömrü zikrettikten sonra onun nasıl hayal edildiğini anlatmakta ve bu ömrün hayali bir ömür olduğunu ifade ederek şiirini bitirmektedir. Bir dalgacığın ömrü kadar zâil ve muğfel Bir ömr-i muhayyel!” getiren o safiyet içindeki ömür vardır ya; işte onun kadar geçici ve aldatılmış bir ömürdür.)
Yağmur Şiirinin Konusu
Yağmur şiiri, şairin yağmur yağarken gözlemlediği manzaralardan oluşur. Islanmamak için evine doğru koşan bir çocuğun telaşı, boş sokaklar ve kararan bulutlar, şairin gözünden anlatılır.
Mehmed Âkif şiirlerini çoğunlukla kuralsız nazım şekliyle yazmıştır. Vezin olarak yalnız aruzu kullanmış, ama heceye de karşı olmamıştır. Üslûbu, şiirlerindeki olaydan ve fikirden daha önce göze çarpar. Süse ve yapmacığa kaçmadan yaşayan halk ifâdeleriyle kurulmuş, çekici bir anlatışı vardır.
O; "Ben inkılâp ruhunu ondan aldım", "Tevfik Fikret'i tanıyanlar, benim ne yapmak istediğimi kavrayacak kimselerdir" sözleriyle, ilham aldığı kişilerin başında, Fikret'in geldiğini vurgulamıştır.
Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir şairim. Türk şiirinde metafizik bunalımlarını, varlık algısından kaynaklanan bireysel trajedilerini, ferdî huzursuzluğunu şiirine konu eden bir şair olarak Tevfik Fikret, üzerine çok söz söylenen, şiirleri üzerine çok konuşulan isimlerin başında gelir.
Tevfik Fikret (Osmanlıca: توفیق فکرت; 24 Aralık 1867, İstanbul - 19 Ağustos 1915, İstanbul), Osmanlı Türkü şair ve öğretmen.
"Topal Asker", Türk yazar ve şair Hüseyin Nihal Atsız tarafından yazılan şiirdir.
Promete şiiri - Tevfik Fikret.
Genellikle 3-5 gün içinde kargoya verilir. Oğlu Halûk'un dünyaya gelişi ve II. Meşrutiyet ilânı, Edebiyat-ı Cedîde'nin öncü şairi Tevfik Fikret'in üzerindeki karamsarlığı dağıtır, onun Meşrutiyet'ten önce kapandığı Aşiyan'dan çıkıp tekrar hayata karışmasını, geleceğe ümitle bakmasını sağlar.
Türk edebiyatının Batılılaşma sürecine büyük katkıda bulunan ve Edebiyat-ı Cedide, diğer adıyla Servet-i Fünun Edebiyatı'nın en büyük temsilcilerinden biri olan Tevfik Fikret'in kaleme aldığı Rübab-ı Şikeste, insana ve doğaya dair konuları dönemin yazın üslubuyla harmanlamış bir eserdir.
Doksan Beşe Doğru Şiiri Tevfik Fikret'in en bilinen şiirlerinden biridir. Şiirde Osmanlı'nın son dönemlerinde yönetimin ve milletin içinde bulunduğu perişan hali resmedilir. Kayıp ve zararların sebep ve sonuçları gösterilmeye çalışılır.
TUR 311 Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati Dönemi Türk Edebiyatı: 1. Ders: Tevfik Fikret: Yeşilyurt.
Niyâzî-i Mısrî tarafından, Vahdetnâme adıyla da anılan, vahdet-i vücut nazariyesi hakkında yazılmış risale.
Rübâb-ı Şikeste – Tevfik Fikret (Akçağ Yayınları, 2. Baskı, Temmuz 2017) adıyla yayımlanan çalışmadan sonra şairin tüm şiirleri, Halûk'un Defteri, Şermin, Rübâb'ın Cevabı ve Diğer Şiirleri adıyla bir araya getirilmiş; böylelikle Tevfik Fikret'in “Bütün Şiirleri”, iki ayrı çalışmayla okuyucuyla buluşturulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri