İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
Düğürcük kelimesi Türkçe içerisinde 'ince bulgur' olarak bilinmektedir. Bu bağlamda normal bulgurun küçüğü olarak ifade etmek mümkündür.
Faydalarını sıralayacak olursak; Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Siyez Bulgurunun Besin Değeri
Her yiyeceğin besin değeri olduğu gibi siyez bulguru da kendine özgü besin değerine sahiptir. Siyez buğdayından elde edilen bulgurbesin değeri açısından oldukça zengin. Mesela, siyez bulgurunun 100 gramında 25 gram protein bulunuyor.
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
Triticum durum cinsi sert buğdayların tekniğine uygun olarak kaynatılması, kurutulması ve ince kırımı ile elde edilir.
Seçenekler: 1 kg23,50 TL/kg.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
marketlerde köftelik bulgur ve ince köftelik bulgur olarak satıldığını görürsünüz. çiğ köfte, mercimekli köfte, içli köfte vb yapacaksanız ince köftelik bulgur; kısır yapacaksanız köftelik bulgur almalısınız. ince köftelik bulgurla kısır lapa gibi olur.
Şehriyeli İnce Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır? Önce tencereye suyu koy ondan sonra kaynasın ve bulguru dök. Bir yandan tavaya şehriyeyi koy biraz rengi değişsin. Ondan sonra suyun içine at kaynasın suyunu çektikten sonra yağı ısıt üzerine dök karıştır afiyet olsun.
Kalın bulguru da, pilavlarda ve çorbalarda kullanıyoruz. Bulgurlar, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketleniyorlar. Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok.
İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir. 5.
Bulgur Kilo Aldırır Mı? Diyet yaparken pirince alternatif olarak tüketilen bulgur, tok tutucu özelliğe sahip olduğu için öğünleri daha kolay atlatmayı sağlar. Protein içeren yapısı ile birlikte sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olduğu için doygunluk verir ve yağ içermediği için kilo aldırmaz.
1000-900'lü yıllardan beri buğdayın kaynatılıp kurutularak tüketilen halidir. Tam tane bulgur geleneksel yöntemlerle yapılan bulgurun kırılmamış şeklidir. TAM TANE PİLAVLIK BULGUR. ALERJEN İÇERMEKTEDİR.
Gluten içeren buğday tahılından elde edildiğinden ötürü bulgur, gluten barındıran tahıllar grubunda yer alıyor. Yani glutensiz tahıl arayışında bulgur maalesef ''o'' besinlerden biri olamıyor.
Pilavlık bulgur daha kalın ve daha çok şişen bir bulgur. İnce bulgur ise mercimek köftesi, fellah köfte gibi tariflerinde kullanılır. Kısır yapımında da ince bulgurdan yapılıyor.
Kabuğu (Kepeği) Soyulan Bulgur tanesinin rengi açılır. Ayrılan kabuk veya kepek lif bakımından zengin olması nedeni ile Ürün dayanma süresi düştüğü gibi besin değerleri de düşmektedir. O yüzden bulgur alırken renginin çok fazla acık olmamasına ve saydam olmamasına özen göstermek gerekir.
Orta boy bulguru tencereye alın. Üzerine gelecek (üzerini geçmesin) şekilde az sıcak su koyun. Ocakta kısık ateşte bulgurun suyunu çekip pişmesini sağlayın. Bulgur piştikten sonra içine baharatları (kuru nane hariç) ve nar ekşini ekleyerek 30 dk dinlendirin.
Kısır aslında tam bir Türkiyeli! Arap mutfağındaki Tabule salatası ve Akdeniz ülkelerinde sofralardan eksik edilmeyen kuskus ile akraba sayılır. Her ne kadar hemen hemen tüm Türkiye'de yense de özellikle Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Konya, Karaman, Kilis, Gaziantep, Antakya ve Kahramanmaraş'ta meşhurdur.
Benim ince bulgurda net ölçüm 1 su bardağına 1,5 su su bardağı şeklinde. O zaman kıvamı nefis oluyor ayrıca hava almayacak şekilde streç film ile kapattığınızda 20 dakika içinde kendi buharıylada istediğimiz kıvama geliyor. İsterseniz kısıra biraz marul ve acı kırmızı pul biber ilavesi yapabilirsiniz.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurun boy olarak bir küçüğüdür. Bu boy bulgur, boyutunun küçük olması ve daha az suyla yumuşayıp yoğrulmasının kolay olmasından ötürü çiğ köfte yapımında tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri