İncir de lezzetli olmasının yanı sıra zengin antisiyonin içeriği sayesinde kolajen yapımını artırıyor ve cilt sağlığına etki ediyor. Böylece yaşlanma karşıtı etkisi de ortaya çıkıyor.
Taze İncir Günde Kaç Tane Yenmeli? 1 adet incir (65 gr.) ortalama 1 porsiyon olarak değerlendirilebilir. Günde 2 ya da en fazla 3 tane yenmesi tavsiye edilir.
Günlük ortalama 3 porsiyon meyve tüketimi öneriler arasındadır. Günde 2 adet kuru veya taze incir, ara öğünlerde ya da kahvaltıda rahatlıkla tüketilebilir.
K vitamini ve Kalsiyum açısından zengin bir meyve olduğundan dolayı incir, kemik ve iskelet sağlığı için de çok önemli bir meyvedir. Kemik dokularının güçlenmesi ve korunmasında etkilidir. İncir fazla lifli yapıya sahip olması nedeni ile bağırsaklarınızı daha iyi çalıştırır. Kabızlık önleyici bir meyvedir.
İncir yapraklarından birçok farklı şekilde yararlanılabilir. Antioksidan içeriği sayesinde çil, sivilce ve kırışıklıkları önleyerek tedavi edebilme özelliğine sahiptir. Cilt hastalıklarına karşı da etkili olan incir yaprağı, zonaya karşı da kullanılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
İçeriğinde bol miktarda C vitamini barındıran dikenli incir bu özellikleri ile güçlü bir antioksidan etkisi yaratıyor. Cildi güzelleştirme özelliği ile dikkat çeken dikenli incir kırışıklar ile savaşmada da oldukça etkili bir meyve.
Yüksek orandaki lif içeriği sayesinde mideye olumlu etkileri vardır. Yapılan çalışmalarla ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği görülmüştür. 17) Cilt hastalıklarına iyi gelir. İncirin de barındırmış olduğu antioksidanların cilt sağlığında olumlu etkileri bulunur.
İncirle birlikte 1-2 bardak su içilmesi bağırsak hareketliliğini daha da artırmaya fayda sağlar.
Günlük ortalama 3 porsiyon meyve tüketimi öneriler arasındadır. Günde 2 adet kuru veya taze incir, ara öğünlerde ya da kahvaltıda rahatlıkla tüketilebilir.
Kuru incir 1 adet (20g) 50 kaloridir, taze incirden daha fazla diyet lifi, sodyum, potasyum ve kalsiyum içermektedir. Taze incir, kuru incire göre daha fazla C vitamini, A vitamini ve beta-karoten barındırır. Kuru incir de taze incir de faydaları ile öne çıkan besinlerdendir.
Ayrıca kabuk kısmı lif içerdiği için vücuttan fazla kolesterolün atılımını da sağlıyor. Bu önemli faydaları nedeniyle inciri kabuğuyla birlikte tüketin.
Aç karnına kuru incir yemenin faydaları vardır. Kuru incir lif içeriği sayesinde bağırsak hareketliliğini uyarır ve sindirimi düzenler. Aynı zamanda enerji seviyelerini artırabilir ve tokluk hissi sağlayarak sağlıklı bir kahvaltı alternatifi olabilir. Fakat yüksek miktarda şeker içerdiği için aşırıya kaçmamak gerekir.
Yüksek lif oranı sayesinde kabızlığı önler. Bu nedenle zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmez unsurlarından biridir. İncirler akşamdan suya konur, sabahleyin aç karnına yenilir. Kuru incir bağırsakların faaliyetini arttırır.
Kuru incir ve zeytinyağı içeriği mineral, vitaminlerle kalp sağlığını koruyor ve güçlendiriyor. B2 vitaminleri içeren kuru incir, zeytinyağı formülü hafızayı ve sinir sistemini güçlendiriyor. Mucizevi içeriğiyle kuru incir, kandaki kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı oluyor.
İncir protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum içerdiği gibi A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ve folik asit açısından da zengindir.
Bu meyvelerden biri olan incir, faydaları nedeniyle göz kamaştırıyor. Bulundurduğu antioksidanlar sayesinde damarları temizleyen incir, aynı zamanda bağırsaklar için de çok faydalı. Ülkemizde havaların ısınmasıyla birlikte başta yeşil erik, çilek ve yeni dünya gibi meyveler, raflardaki yerini almaya başladı.
İncir çok tüketildiği zaman gliserin indeksi yüksek olduğu için fruktoz ihtiva ederek, karaciğeri yağlandırır. Özellikle kuru incirde yüksek miktarda fruktoz vardır. Bunların sonucu olan karaciğer yağlanması da trioid, pankreas başta olmak üzere bütün vücudun yağlanmasıdır.
Bunlara ek olarak kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, kuru üzüm gibi fruktoz oranı yüksek kuru meyvelerde gaz yapan besinler arasında yer alır.
Meyveler arasında en yüksek lif özelliğine sahip incir, hemoroid (basur) hastalığına faydalıdır.
- Lifli ürünlere alerjisi olan kişilerin incir tüketiminden uzak durmaları gerekir. Nedeni ise incirin yüksek oranda lifli bir meyve olmasıdır. - İncir çok hassas vücut yapısına sahip kişilerde alerjiye neden olabilir. İncir tüketiminden önce alerji testi yaptırılmasında fayda olacaktır.
Diş sağlığını kuvvetlendirir: Kalsiyum ve fosfor içeren kuru incir, zeytinyağı kürü kemik ve diş sağlığını kuvvetlendirir. Özellikle menopoz döneminde kemik erimesine karşı korur. Zayıflamaya yardımcı olur: Tatlı ihtiyacını doğal yoldan karşılayan, metabolizma hızını yükselten kuru incir, zayıflamaya yardımcı olur.
Kadınlarda insülin direncini azaltarak doğurganlığın artırılmasına katkıda bulunur. İncir: İncirin içerisindeki A vitamini, C vitamini ve B vitamini yumurta kalitesini artırmada etkilidir.
Zeytin ve incirde bulunan antioksidan maddeler ödem gibi problemler için etki gösterecektir. Bedeninize yük olan yağların yakılmasını hızlandırır. Şişkinlik gibi durumlarda daha rahat mideye sahip olmanızı sağlayacaktır.
Kur'ân-ı Kerîm‟de hem dünya hem de ahiret hayatı bağlamında yedi çeşit meyveden söz edilmiştir. Bunları hurma, üzüm, incir, zeytin, nar, muz ve kiraz şeklinde saymamız mümkündür.
Bu deyim mecaz anlamda kullanılsa da gerçeklik payı oldukça yüksektir. İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri