Meyveyi kaşık veya çatal yardımıyla yanlara doğru. Kaktüs meyvesinin dışındaki kalın kabuğu dikkatli bir şekilde soyun. Meyvenin kabuğunu tamamen soyduktan sonra dilimleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.
Etli bir meyve türüdür. Kabuk kısmı soyularak yenir.
Tüm kabuğunu soyun. Dikenli incirin içerisini dilimleyerek yiyebilirsiniz. Dikenli incir, ısıramayacağınız küçük, sert tohumlara sahiptir, ancak isterseniz yutmak güvenlidir. Ya da meyve ve tohumları çiğneyip tohumları tükürebilirsiniz.
Ele alması soyması çok meşakkatli olan kaktüs meyvesinin kesinlikle kabuğunu soymadan, sadece dikenli çıkıntıları kesilerek ve de çekirdekleri iyice çiğnenilerek yenilmesi tavsiye ediliyor. Faydalı betain bütün kaktüs meyvesinde ve çekirdeklerinde en fazla seviyede.
Yemeklerden sonra meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Dikenli incir şeker hastalığı olanlarda yüksek lif oranı nedeniyle önerilir.
İlgili 22 soru bulundu
Bunun dışında dikenli incirin bir zararı bilinmiyor ama kesinlikle kontrollü ve aşırıya kaçmadan yemek gerekiyor. Günde 1 tane yendiğinde faydalarından zaten yararlanabiliyorsunuz ancak 5 taneden fazla yenmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Günde 2-3 adet tüketildiğinde bağırsak fonksiyonlarını düzenleyen dikenli incir sindirim sistemi üzerinde de oldukça şifalı bir meyve türü olarak karşımıza çıkıyor. İbn-i Sina'nın en faydalı meyve türlerinden birisi olarak gördüğü dikenli incir özellikle yaz aylarında görülen yorgunluk ve halsizliğe iyi geliyor.
Dikenli incirin zararlarını incelediğimizde; şayet 2 veya 3 taneden gazla tüketilmesi durumunda sindirilemeyen çekirdekler bağırsakları tıkayabilmektedir. Aynı zamanda gerekenden fazla tüketildiğinde karın ağrısı gibi sorunlar da kendini gösterebilmektedir.
Dikenli incirin bir kerede 2 ya da 3 adetten fazla tüketilmemesi gerektiğini belirten Op. Dr. Karakan, "Vücudun enzimleri tarafından sindirilemeyen çekirdeklerin bağırsak tıkanıklığına yol açtığı unutulmamalı.
Kaktüs yapraklarında yetişiyor
Dikenli incir genellikle sıcak iklimin hakim olduğu Antalya, Mersin ve Adana'da yetiştiriliyor. Kaktüs yapraklarının üzerinde yetişen dikenli incirin tadı biraz buruktur. Yiyenler bu meyvenin cennet hurmasını andırdığını söyler.
Eldiven takılarak çevresi soyulan dikenli incirden genellikle reçel yapılır. Bunun dışında meyve sıkacağından geçirilip meyve suyu olarak tüketilebilir. Yaz aylarında genellikle serin serin tüketilmesi tavsiye edilen dikenli incir, kış aylarında bölünüp kaynatılıp içilmesi tavsiye edilir.
Eğer inciri 10-15 gün içerisinde tüketeceğinizi düşünüyorsanız buzdolabında veya derin dondurucuda saklamanıza gerek yok. Güneş görmeyen bir yerde saklayabilir ve tüketebilirsiniz.
Belirtilen bölgelerde yetişen meyvenin günde en fazla 2-3 adet ve çekirdekleri çıkarılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Bir kaktüs dikenini net bir şekilde görebiliyorsan kaktüsün ucunu bir cımbızla tut ve dışarı doğru çek. Dikeni kırmamak için, elinden gelenin en iyisini yaparak tek ve düz bir hareketle çıkar. Diken cildinin altına gömülürse ucu giriş yarasından en uzaktaki yeri bul ve onu yavaşça dışarı it.
Kaktüs meyvesinin günlük tüketimi 2 adedi geçmemelidir. Fazla tüketilmesi halinde mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi gibi etkiler görülebilir. Bu meyve fazla tüketildiğinde bağırsakları tıkayabilir. Bu yüzden ölçülü tüketmek son derece önemlidir.
Afrodizyak etkisi olan dikenli incir bazı bölgelerde de cinsel gücü artırıcı bir meyve olarak tüketilmektedir.
İçeriğindeki yüksek lif özelliği ile de tokluk hissinin sağlanmasına yardımcı olan dikenli incir, sağlıklı kilo vermenin en iyi yöntemlerinden biri. Hızlı kilo vermek yerine, sağlıklı kilo kaybı için günde 3-4 adet dikenli incir bitkisi yiyebilir ya da ekstraktlarından kullanabiliriz.
Dikenli incirin, sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak alışkanlığını düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğunu vurgulayan Tetiker, “Bu meyveyi tüketenlerin ayrıca polivitamin hapları almasına gerek yok” dedi.
İncirin bulundurmuş olduğu yüksek oranda lif ile bağırsakları temizler ve kabızlığa iyi gelir. 21) Tansiyonu düşürür.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Dikenli incirin dikiminden itibaren 3. Yıldan itibaren meyve alımı başlar. 8 yılda tam verime ulaşır. Ağacın meyve verme ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Ülkemizde meyve hasadı Temmuz ayında başlar, Ağustos, Eylül, Ekim ayında devam eder.
Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyı sahil şeridinde de yetiştirilen kaktüs inciri içinde çok sayıda koyu renkli, yuvarlak tohum bulunan yumuşak, sulu eti olan lezzetli bir meyve. Sakız ve karpuz karışımı bir lezzet olarak tarif edilen kaktüs inciri reçel, marmelat ve içecek olarak tüketildiği gibi çiğ olarak da yenebiliyor.
Elma, muz, üzüm gibi meyvelerden 2 kat daha fazla antioksidan aktiviteye sahip olan dikenli incir; yüksek şeker oranı (%12-17) ve düşük asitliği (%0.03-0.12) ile de diğer meyvelerden ayrılır. Bulundurduğu bileşenler sayesinde hem ilaç hem de gıda sektöründe ilgi çekmektedir.
Frenk yemişinin kan şekerini düşürücü etkisi vardır. İçinde bulunan lif, kan şekerini düşürücü etkilerden sorumlu ana bileşendir ve gıdalarda karbonhidratların emilimini geciktirir. Kaktüsün meyveleri sindirim sistemine faydalıdır. Meyvenin kabızlığı giderici ve sindirimi rahatlatıcı etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri