Terapötik oyun, oyun terapisi esnasında uygulanan bir yöntemdir. Terapötik ifadesi, psikolojik yöntemlere bağlı olarak tedavi edici-iyileştirici anlamını taşır. Çocuklara ulaşmanın ve iç dünyalarına onları sarsmadan ziyaret etmek için terapötik bir ortamda hazırlanan oyunlardan yararlanılır.
Terapotik oyun; hastalık ve hastaneye yatmanın yol açtığı travmayı azaltmak, çocuğun tedavi veya işlemlere ilişkin duygularını ve yanlış anlamalarını değerlendirmek, stres yaratan olaydan önce, olay sırasında ve sonrasında çocuğun olumlu baş etme yöntemleri için geliştirmesi için kullanılan bir oyun tekniğidir ( ...
Oyunun terapötik gücü iletişim, duygusal düzenleme, ilişki geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık ve kendini gerçekleştirme olarak kendini gösterir. Odadaki oyuncakların ve oyun malzemelerinin varlığı, çocuğa mekanın ve zamanın diğerlerinden farklı olduğu mesajını verir.
Hastanede terapötik oyunlar oldukça işe yaradığı için tercih edilmektedir. Oyun, tıbbi prosedürlerde hastaneye yatırılan çocuk hakkında verilecek kararlarda, hastane çevresine uyumda ve ağrısının giderilmesinde kullanılan etkili bir yöntemdir.
Oyun terapisi, oyuncakların kullanıldığı ya da değişik tarzda oyunların oynanarak çocukların hissel olarak kendilerini ifade edebilmesini sağlayan terapi çeşididir. Bu ifade kısmında çocuklar, sorunlu oldukları hareket ve düşünce biçimlerinde rahat hissettirilerek bu sorunun üzerine yoğunlaşılmaya çalışılır.
İlgili 31 soru bulundu
Günümüzde oyun oynama yöntemini kullanan oyun terapisi çeşitleri çok sayıda mevcuttur. Genel olarak oyun terapi örneklerini sınıflandıracak olursak; terapistin yönlendirdiği (yönlendirilmiş), terapistin yönlendirmediği (yönlendirilmemiş) olmak üzere iki grup oyun terapisi vardır.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemis), kognitif (bilissel davranisçi) ve Filial Terapidir. (anne-baba'da dâhil olur) Seanslar yaklasik 45 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir. Çocuk oyun terapi seansina geldiginde terapist yalnizca çocukla iletisim kurar.
Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.
Ders çalışma ve okuma problemi olan çocuklara, Çekingen, Özgüveni düşük çocuklara, İçe çekilmiş ve sürekli mutsuz olan çocuklara, Uygunsuz davranışlar sergileyen çocuklara da, oyun terapisi uygulanmaktadır.
Oyun terapisi neye iyi gelir? Oyun terapisi çocuklar için bir ifade özgürlüğüdür. Kendi sorunlarını ve iç dünyalarını açık bir iletişimle aktarmalarına yardımcı olur. Böylece yalnızlık, değersizlik, anlaşılmama gibi duygulardan kurtulurlar.
Terapi kişinin kendi içsel süreçlerini keşfetmesi, kendine ve diğerlerine yönelik farkındalığını artırması, duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirme becerisini geliştirmesi yolunda, alanında uzman psikologlar eşliğinde gerçekleştirilen bir sağaltım yolculuğudur.
Terapötik koşulları yerine getirebilmek için terapötik becerileri bilmek ve kullanmak gerekmektedir. Bu beceriler: Yapılama, Yakından İlgilenme, Konuşmaya Açık Davet, Asgari Düzeyde Teşvik, Paylaştırma, Bağlama, Sessizlik, Duyguların Yansıtılması, İçeriğin Yansıtılması, Kişileştirme ve Özetlemedir.
Terapötik Amaçlar
Bu amaçlar danışanın problemini nasıl çözeceğine ilişkin bir anlayış kazanmasını sağlar. Çözüm odaklı terapinin amacı danışanların sorunları değil çözümü konuştukları bir dil kazanmalarını sağlamak aynı zamanda çözüme yönelik davranış geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Oyun terapisinde temel nokta, çocuğun ego gücünü geliştirmektir. Oyun terapisinin terapötik güçleri arasında iletişim, duygusal düzenleme, ilişkiyi geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık, kendini gerçekleştirme olarak sınıflandırılmaktadır.
Piaget'e göre oyun bir uyumdur. Oyunlar, çocukların kendi seçtikleri yada gruptaki bazı öğrencilerin seçtikleri ve kendilerine göre sağlam kuralları olan eylemlerdir.
Oyun terapisi genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere düzenli şekilde devam ettiğinde 16-20 seans arası sürmektedir. Bu süreci çocuğun gelişimsel dönemi ve terapinin gidişatı da etkilemektedir.
Yılan: sır, düşman, gizli, problem… Ev: Yuva, güvenlik, içsel, koruma, çatışma, evlilik, ebeveynler gibi anlamlara geliyor olabilir. Burada Oyun Terapisinde kullanılan oyuncakların çok küçük bir kısmı mevcut. Oyuncakların anlamları elbette bunlarla sınırlı değil.
Oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar arasında bebekler, oyuncak arabalar, kuklalar, kukla evleri, bloklar, oyun hamurları, resimler, oyun setleri, oyunlar ve oyun alanları bulunur. Bu oyuncaklar, çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimlerini desteklemek için kullanılır.
2022yılı itibarı ile Çift Aile ve Cinsel Terapi ücretleri; 600 ile 2000 tl arasında değişmektedir. Söz konusu ücretlere KDV dahildir. Çocuk ve Ergen Terapisi, Oyun Terapisi ücretleri genellikle 400 ile 600 Tl arasındadır.
Not: UZAKTAN ÇEVRİMİÇİ EĞİTİMLERDE GENEL KABUL OLARAK 1 DERS SAATİ MİNUMUM 15 DAKİKA VE MAKSİMUM 25 DAKİKADIR. Eğitim programımızın 75 saat uzaktan eğitim şeklinde Offline ve 25 saat süpervizyon eğitimi online olarak gerçekleşecektir.
Oyun terapisi, çocuğun kişisel gelişimine fayda sağlayarak çocukların bilişsel ve sosyal yönlerinin gelişmesini, kendilerini ve duygularını rahat bir şekilde anlatabilmesini sağlar. İçe kapanıklığını ortadan kaldırır. Bu terapi çocuğa, oyun yolu ile özgüven ve cesaret sağlar.
Oyun terapisi seansları her çocukta değişebilmekle birlikte en az haftada bir olarak düzenlenir. Terapinin süresi yine çocuktan çocuğa değişebilir, sonlandırmaya terapist çocuğun geldiği düzeye göre karar verir.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemiş), kognitif (bilişsel davranışçı) ve Filial Terapidir.
Geleneksel terapi seanslarında terapistler, hastalarıyla genellikle haftalık veya iki haftada bir kez görüşme gerçekleştirirler. Bununla birlikte, ihtiyaçlara ve hedeflere bağlı olarak herkese uyan tek bir yaklaşım şekli yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri